Tyrkere streiker i protest mot gruvekatastrofen

En av Tyrkias største fagorganisasjoner varsler streik torsdag i protest mot gruveulykken som har kostet minst 282 mennesker livet.

Gruvedemonstrasjon i Ankara

Politiet i Tyrkias hovedstad Ankarabrukte tåregass mot rundt flere hundre demonstranter som onsdag uttrykte sin mening om den største gruveulykken i landets historie.

Foto: ADEM ALTAN / Afp
Demonstrasjon Ankara

Demonstrantene ropte slagord mot regjeringspartiet AKP i Ankaras gater onsdag.

Foto: ADEM ALTAN / Afp
Gruve-deminstrasjon Ankara

Demonstranten angripes med vannkanoner under en demonstrasjon i Instanbul

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters
Recep Tayyip Erdogan i Soma

Statsminister Recep Tayyip Erdogan var omringet av livvakter da han onsdag ettermiddag besøkte den rammede gryvebyen Soma.

Foto: Kayhan Ozer / Ap

– De som fremmer en politikk basert på privatiseringer og som truer arbeidernes liv for å redusere kostnader, har skylden for massakren i Soma. De må stilles til ansvar, heter det i en uttalelse fra fagorganisasjonen KESK, som har om lag 240 000 medlemmer.

Slektninger av gruvearbeidere i Soma

Slektninger av de rammede gruvearbeiderne brøt sammen i fortvilelse mens de fulgte redningsarbeidet.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Arbeidet med å hente ut ofrene for ulykken i kullgruva i Soma pågikk fortsatt natt til torsdag. Så langt er 282 mennesker bekreftet omkommet.

– En massakre

I går tok lederen for gruvearbeiderforeningen DISK, Kani Beko, til orde for at de ansvarlige for gruveulykken måtte straffes, og at både energiministeren og arbeidsministeren burde gå av.

Han kalte ulykken en massakre på arbeidsfolk.

Beko er leder for en av de fire store nasjonale fagforeningene i Tyrkia. Sammenslutningen av progressive fagforeninger (DISK) har 327 000 medlemmer.

Gruvearbeider reddes ut

Gruvearbeidere som reddet seg ut i live forteller om kaotiske forhold under jorda.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Kritikken har haglet mot arbeidsforholdene i gruva i Soma. Under redningsarbeidet hersket det totalt kaos både over og under jorda. Arbeidere som reddet seg ut i live fortalte at ledelsen ba dem rømme feil vei.

Tåregass i Ankara

Onsdag kveld var det store deminstrasjoner i hovedstaden Ankara. Politiet fyrte av tåregass mot rundt 8000 demonstranter som ropte slagord mot regjeringen. Demonstrantene ble hindret av politiet da de ville gå fra Middle East Technical University til energidepartementet.

Energiministeren er den som har uttalt seg om ulykken på vegne av regjeringen, og han fikk i går hard kritikk av gruvearbeiderne.

LES OGSÅ: Gruvearbeideren Salim tok farvel med kona hver dag

'

SISTE NYTT

Siste nytt