Hopp til innhold

Salim jobbet i gruve i Soma: Tok et siste farvel med kona hver dag

Salim Kaya fryktet for livet hver dag da han gikk på jobb i en gruve bare noen hundre meter unna den som nå er åsted for Tyrkias verste gruvekatastrofe, fortalte han i et intervju i 2010. Nå frykter journalisten som intervjuet ham at Salim er blant de rammede.

Her tar Salim Kaya et siste farvel med kona si

Journalist Gülden Aydın møtte gruvearbeideren Salim Kaya i 2010 og lagde en større reportasje om hans farlige arbeid i kullgruven i Soma. Salim Kaya tar et siste farvel med kona si Gülay Kaya hver morgen før han drar på jobb. Nå frykter journalisten at tobarnsfaren kan være en av de omkomne i den fatale gruveulykken.

Foto: Hürriyet

Eksplosjonen i distriktet Soma i provinsen Manisa er den verste gruveulykken i Tyrkias historie. 282 mennesker er så langt bekreftet omkommet og over 100 er savnet etter den fatale ulykken vest i landet. Fremdeles har mange gruvearbeidere ikke blitt identifisert og gjort rede for.

For fire år siden besøkte den erfarne Hürriyet-journalisten Gülden Aydın kullgruver i Soma og skildret arbeidsforholdene på jakt etter det svarte, sotete gullet.

Aydın fulgte gruvearbeideren Salim Kaya (39) i flere dager og lagde en hjerteskjærende reportasje om hans farlige arbeidshverdag. Hun skrev at Salim tok et siste farvel med kona si hver gang han dro på jobb til kullgruven i Soma.

– Jeg drar nå, men det kan hende jeg ikke kan komme tilbake

Aydın bodde hos Kaya-familien og ble med tobarnsfaren på jobb 380 meter under jorden. Reportasjen hennes, som er datert 23. mai 2010, gir et innblikk i arbeidsforholdene i gruvene i Soma, og Kayas store frykt for døden.

Hun skrev at tobarnsfaren har hentet opp brunkull fra dype gruver i Soma de siste femten årene og fortsetter:

«Vet dere hvordan han tar farvel med kona si før han drar på jobb? Jeg drar nå, men det kan hende jeg ikke kan komme tilbake, sier han. Salim tar et siste farvel med kona og søker om tilgivelse hver gang».

Gülden Aydin sammen med Salim Kaya

Hürriyet-journalist Gülden Aydın fulgte Salim Kaya gjennom flere dager. Hun bodde hos familien og ble med tobarnsfaren på jobb 380 meter under jorden. Her er de avbildet i gruven der Kaya jobbet.

Foto: Hürriyet

– Ønsker lykke til og maner til forsiktighet

Videre i reportasjen beskriver den tyrkiske journalisten de vanskelige arbeidsforholdene under jorden, og hvordan Kaya tar det første skrittet inn i gruven med høyre fot og ber flere ganger.

«I gruvesjargongen sier man «vel overstått» til de som er ferdig med arbeidsvakten sin, mens det ønskes lykke til og manes til forsiktighet til de som skal gå i gang med arbeidet», skriver Aydın.

I 2010 jobbet Salim Kaya i nabogruven – kun et par hundre meter unna der ulykken skjedde tirsdag. Men Aydın sier at mange arbeidere fra denne gruven i mellomtiden har tatt seg jobb i ulykkesgruven, og at Kaya også kan være en av dem.

Frykter at Kaya er rammet

Natt til onsdag var Aydın tilbake i Soma etter fire år, og dekker nå den katastrofale ulykken som har rammet gruven. Aydın har ennå ikke vært i kontakt med Kaya, men frykter at han er en av gruvearbeiderne som har mistet livet. Hun håper at tobarnsfaren er i live, og sier at hun skal reise inn til sentrum av Soma for å finne ham.

Da NRK kontaktet henne onsdag ettermiddag befant hun seg i en minnestund i en landsby omtrent 85 kilometer unna ulykkesgruven. I denne landsbyen har minst 18 innbyggere omkommet i kullgruven. En gråtkvalt Aydın sier at hun har aldri opplevd noe lignende, og at smerten er ulidelig stor.

– Jeg har dekket krigen i Afghanistan og Irak, flere jordskjelv og andre tragedier som har tatt mange menneskeliv, men jeg har aldri opplevd en slik sorg og smerte. Dette er drap – et massedrap av mennesker. Jeg har ikke ord for å beskrive smerten her. Det gjør så vondt, sier hun til NRK.

Gülden Aydin er i Soma

Da NRK kontaktet Gülden Aydın onsdag ettermiddag var hun i en minnestund i en landsby omtrent 85 kilometer unna ulykkesgruven. I denne landsbyen har 18 menneskeliv gått tapt i kullgruven. Her trøster Aydın sørgende etterlatte.

Foto: Levent Kulu / Hürriyet

– Store mangler og farlige arbeidsforhold

Håpet om å finne overlevende blir stadig mindre etter gruvekatastrofen. Om lag 120 mennesker er savnet. Alle arbeiderne i gruven hadde trolig gassmasker, men det er begrenset hvor lenge maskene kan beskytte mot røyk og kullos.

Samtidig vokser opptøyene og misnøyen over myndighetenes manglende håndtering av sikkerheten. Aydın mener at en slik ulykke ikke hadde inntruffet i et demokratisk og sivilisert samfunn.

– Jeg skrev om det i reportasjen min i 2010, og sier det igjen. Det var store mangler i gruvene og farlige arbeidsforhold. Det er primitivt og hensynsløst av gruveledelsen og myndighetene, som ikke har tilstrekkelige kontrollmekanismer. Denne driften er som en munn full av råtne tenner. Derfor er dette en massakre, ikke en ulykke, sier hun.

Hun forteller at flere gruvearbeidere reiser i opptil to timer hver vei for en dagslønn på 55 lira, som tilsvarer omtrent 160 norske kroner.

245 bekreftet omkommet

Onsdag kveld var 274 gruvearbeidere bekreftet omkommet, 80 var skadd, og over 100 fortsatt savnet etter tirsdagens eksplosjon i kullgruva.

Foto: Levent Kulu / Hürriyet

Døde av kullosforgiftning

Over 400 av de 787 arbeiderne i gruven er reddet ut etter den fatale ulykken. I rundt ett døgn har etterlatte og pårørende samlet seg rundt sykehuset i Soma i håp om mer informasjon.

Det er hjerteskjærende reaksjoner etter hvert som familiemedlemmer får beskjed om at deres nærmeste er omkommet. Redningsmannskapet har jobbet utrettelig med å pumpe luft inn til de som fortsatt er innesperret i gruva. Dette er en risikabel øvelse, ettersom tilførselen av oksygen kan bidra til å holde brannen i gruva ved like.

Dødsårsaken til fleste av de omkomne var kullosforgiftning. Den yngste av arbeiderne var bare 15 år. En feil ved det elektriske anlegget antas å ha vært årsaken til eksplosjonen. Den startet i sin tur en brann som fylte gruvegangene med røyk.

De som er igjen i gruven, sitter trolig to kilometer under bakken og fire kilometer fra nærmeste utgang. Soma har snaut 100.000 innbyggere og ligger tolv mil nordøst for kystbyen Izmir.

Bilder fra Soma

Det er hjerteskjærende reaksjoner etter hvert som familiemedlemmer får beskjed om at deres nærmeste er omkommet.

Foto: Hürriyet / Levent Kulu

Satte sinnene i kok

Store sikkerhetsstyrker måtte til for å kontrollere rasende menneskemengder da Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdoğan ankom for sin pressekonferanse i Soma. Myndighetene har fått kraftig kritikk for å ha ignorert advarsler om landets gruvesikkerhet.

– Jeg vil forsikre dere om at vi har brukt alle våre ressurser for å hanskes med denne katastrofen på den mest mulig effektive måten. Ulykken vil bli grundig etterforsket, sa Erdoğan da han ankom ulykkesgruva.

Erdoğan har erklært tre dagers landesorg etter tragedien, men avfeier kritikken mot egen regjering.

– Eksplosjoner som dette skjer i gruver hele tiden, ikke bare i Tyrkia, sa Erdoğan videre på pressekonferansen.

Det satte sinnene i kok i Soma, der store folkemengder svarte med å gå løs på statsministerens bil og kreve hans avgang. Flere er skadd og mange arresterte under demonstrasjoner som sprer seg til stadig flere byer. I løpet av kvelden har i underkant av 4000 mennesker deltatt i protestene i Ankara. Her sto politiet klare med tåregass, vannkanoner og gummikuler for å slå ned på uroen.

DIREKTE: Redningsarbeid Tyrkia

SE DIREKTE FRA REDNINGSARBEIDET: Håpet om å finne overlevende blir stadig mindre etter gruvekatastrofen i Tyrkia.

Over 3000 har mistet livet i gruveulykker i Tyrkia

Tyrkias energiminister Taner Yıldız besøkte Soma-gruven for ni måneder siden. Han hyllet da sikkerheten og teknologien ved gruven.

Ifølge en statlig rapport fra 2010 jobber nærmere 100.000 mennesker i gruveindustrien i Tyrkia. Landet har antagelig det høyeste antallet eksplosjoner og dødsfall i Europa, ifølge den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen Industriall Global Union.

Den tyrkiske fagforeningen Maden-İş organiserer gruvearbeiderne ved gruven i Soma. Ifølge Maden-İş har flere enn 3000 arbeidere mistet livet sitt i gruveulykker i Tyrkia i løpet av de siste 73 årene.

Gülden Aydin trøster kvinner

Gülden Aydın er på plass i Soma og dekker ulykken. Den erfarne journalisten sier at hun har aldri opplevd noe lignende og at smerten er ulidelig stor i Soma.

Foto: Hürriyet / Levent Kulu

SISTE NYTT

Siste nytt