Hopp til innhold

– Soloterrorister kan komme til Norge

Det er mer sannsynlig at en norsk fremmedkriger vil utføre terrorhandling i Norge enn at en ytterliggående islamistgruppe vil gjøre det, mener forsker. Denne uken slo Politiets sikkerhetstjeneste terroralarm.

ISIL-soldater i den syriske-provinsen Raqqa

ISIL-soldater: Forsker ved Universitetet i Oslo mener fremmedkrigere fra Syria på egen hånd kan utføre terrorhandling mot Norge. Bildet viser ISIL-soldatene som har fått tilgang til tungt militært-materiell hvor de kjører gjennom Raqqa-provinsen i Syria. Tanksen har de overtatt fra de irakiske styrkene.

Foto: STRINGER / Reuters

PST mener terrorister har reist fra Syria med Norge som mål, og rundt 2.000 vestlige fremmedkrigere kjemper for de ytterliggående terrororganisasjonene ISIL og Jabhat al Nusra.

50 av disse skal være fra Norge.

Etter det NRK kjenner til har rundt 15 jihadister returnert til Norge etter å ha vært tilknyttet ekstremistgrupper i Syria.

Forsker ved Universitetet i Oslo utelukker ikke at dette kan dreie seg om en fremmedkriger som opererer på egen hånd.

Gjerningsmann Brussel

Den mistenkte bak terroraksjonen i Brussel opererte på egenhånd.

Foto: Politiet

– Man skal aldri utelukke at soloterrorister, for eksempel en norsk syriakriger, kan reise til Norge eller Europa for å utføre en terrorhandling, sier Kai Kverme, forsker ved Senter for islam og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Han peker på mannen som i mai drepte fire personer da han gikk til angrep mot det jødiske museet i Brussel. Mannen skal ha tilknytning til jihadister i Syria og var alene om terroren.

Belgisk politi frigir overvåkningsbildene av mannen de mener står bak terrorhandlingen mot det jødiske museet i Brussel.

TERROR: En 29 år gammel mann skjøt og drepte fire personer i det jødiske museet i Brussel tidligere i mai i år.

Mener terrororganisasjonene jobber mer lokalt

Kai Kverme

IKKE NØDVENDIGVIS TERRORGRUPPE: Forsker ved Senter for islam og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme sier at man ikke kan utelukke at en solo-terrorist kan reise til Norge for å utføre terrorhandling.

Foto: Olav Døvik / NRK

Kverme vil ikke spekulere i hvorfor fremmedkrigere skulle ville ha nettopp Norge som terrormål.

Han mener årsaken til at fremmedkrigere heller vil agere på egen hånd er fordi terrororganisasjonene ISIL og Jabhat al Nusra jobber mer lokalt.

– Derfor hadde jeg hadde blitt overrasket hvis ISIL og særlig Jabhat al Nusra, hadde sendt en gruppe til vesten for å gjennomføre et terrorangrep utenfor Syrias grenser. Det ville i hvert fall representert noe nytt i deres agenda. ISIL for eksempel har jo opprettet dette kalifatet nærmest som en del av en maktkamp blant verdens jihadister, sier han.

– Voldsomme ødeleggelser

Syrere i flyktningleir på grensen til Libanon. Bildet tatt i destember 2013

PÅ FLUKT: PÅ FLUKT: Ifølge FN har mer enn én million syrere flyktet til Libanon etter at borgerkrigen brøt ut for tre år siden. Bildet er fra en flyktningleir på grensen til Libanon fra desember 2013.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

Syria har på mange måter gått i full oppløsning og det er et land i full borgerkrig.

– Halvparten er kontrollert av regimer, mens den andre er kontrollert av opposisjon eller av ISIL, som har opprettet et eget kalifat i de delene som de kontrollerer. Alt i alt, er det et land med voldsomme ødeleggelser med millioner av internt fordrevne, millioner har flyktet ut av landet, og det blir en mer og mer brutalt krig, forteller forskeren.

– ISIL er mye mer brutale

Kverme påpeker at terrororganisasjonene ISIL og Jabhat al Nusra ikke må sammenlignes.

Han forteller at også amerikanerne har begynt å differensiere de to gruppene.

– Forskjellen er at ISIL kjennetegnes som mye mer hensynsløse og brutale. De driver med halshugging og tortur, og de går langt for å straffe folk som ikke er villige til å innføre den relativt strikse moralkodeksen som ISIL ønsker å innføre i de områdene de kontrollerer, sier Kvarme før han fortsetter.

– Likheten er at de begge har et noe likt utgangspunkt ved at de begynte i Irak og Al Qaida, og at de dro til Syria fordi det ble vanskeligere å operer i Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt