PST tok ut terrorsiktelse for to uker siden

Den terrorsiktede 35-åringen har ennå ikke fått noen forsvarer i Norge og blir formelt etterlyst i hele verden. – Det var ingenting som tydet på at han var ekstrem, sier forstander i Rabita-moskeen.

Den siktede 35 år gamle nordmannen innfelt i et bilde av Aqap i Jemen.

35-åringen fra Nesodden (innfelt) er siktet for å ha deltatt i eller støttet terrororganisasjonen Al Qaida på Den arabiske halvøya (AQAP).

Foto: - / Afp

PST sier at siktelsen mot 35-åringen ble tatt ut tidlig i juli og at de da samtidig ba om at han skulle bli etterlyst over hele verden.

Før dette kunne skje måtte han bli siktet for et straffbart forhold.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Risikerer seks års fengsel

– Han er siktet etter straffelovens paragraf 147 d som handler om å delta i en terrorgruppe, sier seniorrådgiver Siv Alsén til NRK.

Øvre strafferamme er seks års fengsel og i lovskriften heter det blant annet:

«Med fengsel inntil seks år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler».

35-åringen har ennå ikke fått oppnevnt noen forsvarer i Norge.

– Det vil han få dersom han skulle bli pågrepet, sier Alsén.

Det har ikke lykkes NRK å få kontakt med 35-åringen og familiemedlemmer vi har snakket med har ikke ønsket å uttale seg.

Her kan du lese alt om den terrorsiktede 35-åringen.

– Ekstreme holdninger tolereres ikke

Basim Ghozlan

Forstander Basim Ghozlan sier han og moskeen tar avstand fra ekstreme holdninger.

Foto: NRK
Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo sentrum.

35-åringen som nå er siktet og etterlyst for terrorvirksomhet besøkte Rabita-moskeen i Oslo flere ganger før han dro til Jemen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

NRK er kjent med at 35-åringen ved flere ganger har vært i Rabita-moskeen. Forstander Basim Ghozlan er krystallklar på at det ikke aksepteres å ha ekstreme holdninger i deres moské.

– 35-åringene har ingen tilknytning til moskeen. Han har aldri hatt noen verv for eksempel. Moskeen er åpen for absolutt alle, så det er ingen nyhet at han har vært hos oss. Vi har dessuten klare retningslinjer på at ekstreme holdninger ikke tolereres, sier Ghozlan til NRK.

– Kan han likevel ha blitt påvirket av noen i moskeen?

– Vi er ikke kjent med at det drives noen form for ekstremisme hos oss. Vi tar avstand fra slike holdninger og alle som går hos oss vet om dette. De som er ekstreme liker dessuten ikke vår moské nettopp på grunn av vårt standpunkt.

Les også: Vennekretsen reagerte på terrorsiktedes oppførsel

– Ingenting tydet på at han var ekstrem

– Hvordan opplevde du 35-åringen?

– Jeg har snakket med ham et par ganger, men det er lenge siden nå. Han har alltid virket som en rolig person og det var ingenting som tydet på at han var ekstrem. Klesmåten og væremåten var helt normal, forteller Ghozlan.

I går ble det omtalt i media at Nesodden-mannen også er siktet form for straffelovens § 147 a, som omhandler å ha begått en terrorhandling.

Dette tilbakeviser PST.

NRK kjenner derimot til at han etterforskes for å ha utført terrorhandlinger.

SISTE NYTT

Siste meldinger