PST sjekker terrorkontakt mot Norge

Rundt 15 nordmenn som har kjempet i Syria er tilbake til Norge. Nå undersøker PST om terrorgruppen som har truet Norge har tatt kontakt med hjemvendte jihadister.

Analysesjef i PST, Jon Fitje Hoffmann

KARTLEGGER INFORMASJON: Analysesjef Jon Fitje Hoffmann og resten av PST arbeider nå for å skaffe mer informasjon om trusselen mot Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Etter det NRK kjenner til har rundt 15 jihadister returnert til Norge etter å ha vært tilknyttet ekstremistgrupper i Syria.

Nå undersøker PST om gruppa som har kommet med terrortrusler mot Norge har hatt kontakt med fremmedkrigere her hjemme.

– Det er nettopp denne type forhold som vi må prøve å få kunnskap om. Alt rundt denne mulige gruppa er jo forhold som vi prøver å konkretisere og avdekke, sier fagdirektør i PST, Jon Fitje Hoffmann.

PST har gjort en individuell vurdering av hvilken trussel hver av dem kan utgjøre, ifølge en rapport fra Felles kontraterrorsenter, men vil ikke si om en eventuell overvåking av disse personene er trappet opp nå.

Ikke økt oppmerksomhet

Før fredagsbønnen fredag ettermiddag observerte NRK en politibil som fulgte etter en profilert islamist som skulle til en moske i Oslo.

– Jeg kan ikke gå inn på hvem vi følger med på, tar kontakt med eller hvor vi innhenter informasjon, sier Hoffmann.

Advokat John Christian Elden, som har flere klienter som har vært i PSTs søkelys, sier at klientene ikke har opplevd økt oppmerksomhet fra myndighetene.

– Ingen av dem har oppfattet at PST knytter denne generelle trusselen mot dem eller hjemvendte nordmenn, skriver Elden i en SMS

30 nordmenn i Syria nå

Det er fortsatt usikkert om nordmenn eller noen med norsk tilknytning i Syria har noe med terrortrusselen å gjøre.

Akkurat nå er det rundt 30 nordmenn i Syria, ifølge PST.

– Vi er ganske sikre på omtrent 30. Det er også noen er vi usikre på, og i tillegg er det mørketall, sier Hoffmann.

ISIL-krigere i Raqqa, Syria januar 2014

FLERE FRA NORGE I SYRIA: PST anslår at omtrent 30 nordmenn befinner seg i Syria nå. Bildet viser ISIL-krifere i Raqqa, Syria i januar.

Foto: Ap

– Er det vanskeligere å avdekke hvem som har kommet med trusselen hvis det ikke er nordmenn?

– Det er klart at personer vi kjenner godt vil kunne være lettere å identifisere. Men det blir spekulasjoner å vurdere det ut ifra nasjonalitet.

NRK har forsøkt å ta kontakt med 17 personer som skal være eller ha vært i Syria, men ingen har svart på NRKs henvendelser.

Frykter fremmedkrigere

Så langt er fire Syria-farere siktet for å ha deltatt i eller støttet en terrororganisasjon i Syria. En 27-åring med norsk-jugoslavisk bakgrunn, en 29-åring som er født i Somalia, en 22 år gammel norskpakistaner og en 25 år gammel norsk-chilener.

Det var i 2012 at trafikken fra Norge til Syria på alvor skjøt fart. På tampen av året la den profilerte islamisten Mohyeldeen Mohammad ut en video fra Syria der han oppfordret alle til å slutte seg til opprøret i Syria.

Borgerkrigen har tiltrukket seg rundt 2000 vestlige fremmedkrigere, mer enn noen annen konflikt. Det store marerittet til sikkerhets- og etterretningstjenestene i Europa er at en av disse skal utføre en terrorangrep i Vesten.

En fransk Syria-kriger er alleredesiktet for å ha utført en terrorhandling i Europa, etter å ha skutt og drept fire mennesker på det jødiske museet i Brussel.

Erna Solberg blir løpende orientert av justisdepartementet om terrortrusselen mot Norge.
Terrortrusselen mot Norge opptar og bekymrer norske muslimer.

SISTE NYTT

Siste meldinger