Står på samme liste som Joseph Kony og Boko Haram-lederen

Nordmannen som tirsdag ble satt på USAs liste over terrorister som utgjør en betydelig risiko, er nå i selskap med noen av verdens mest beryktede menn.

Joseph Kony, Abubakar Shekau, Nasir al-Wuhayshi

Joseph Kony, Abubakar Shekau og Nasir al-Wuhayshi er på samme terrorliste som den norske 35-åringen.

Foto: AP/AFP/NTB Scanpix

35-åringen ble tirsdag kveld plassert på USAs liste over utpekte globale terrorister, fordi det amerikanske utenriksdepartementet anser ham som en betydelig trussel.

Les: Obama setter nordmann på terrorliste
Les: – Vold har ingenting med islam å gjøre

Khalid Sheik Mohammed

Khalid Sheikh Mohammed var blant de første som havnet på terrorlista.

Foto: Ap

Praksisen med den amerikanske terrorlista ble innført etter terrorangrepene i september 2001, av daværende president George W. Bush.

Lista inneholdt først høytstående Al Qaida-medlemmer, deriblant Khalid Sheikh Mohammed, som ble utpekt som hjernen bak angrepene.

Beryktet liste

Frem til i dag er rundt 150 personer og terrororganisasjoner oppført på lista med begrunnelsen at det er stor fare for at de kommer til å begå, eller har begått, terrorhandlinger.

Blant dem er den beryktede geriljalederen Joseph Kony, Boko Haram-lederen Abubakar Shekau og den jemenittiske Al Qaida-toppen Nasir al-Wuhayshi.

Kony og Shekau har gjort seg skyldige i en rekke grusomme forbrytelser i henholdsvis Uganda og Nigeria, mens al-Wuhayshi hadde Osama bin Laden som mentor.

Taliban-lederen Hakimullah Mehsud figurerte også på lista frem til han ble drept i fjor.

Flere av dem går også igjen på FBIs «Most Wanted Terrorists»-liste.

Av organisasjoner er flere grener av Al Qaida og Taliban, samt Al Shabaab, Boko Haram og ISIL på lista. Det samme er Ansar al-Islam, der mulla Krekar står oppført som grunnlegger.

En slik oppføring fører blant annet til at alle midler innenfor amerikansk jurisdiksjon blir blokkert, og at alle transaksjoner med personen eller gruppa er forbudt.

Les også: Dette er mannen USA frykter mest

Anses som en trussel

Medlemmer av Al Qaida på Den arabiske halvøy

Nordmannen skal ha blitt medlem av Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP)

Foto: - / Afp

USAs utenriksdepartement mener nordmannen har sluttet seg til Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) i Jemen, og at han har blitt trent opp til å lage bombebelter, provisoriske eksplosiver og bilbomber.

Fem av AQAP-lederne står allerede på lista.

Les: Slik er terrorgruppen nordmannen knyttes til

Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sa til NRK onsdag morgen at USA trolig har hatt fokus på nordmannen i lengre tid.

– Amerikanerne har åpenbart hatt etterretning på ham. Det ligger en del konkret informasjon i saken om at han skal ha mottatt terrortrening, som er den utløsende årsaken til at han havner på USAs liste, sier han.

Når man havner på USAs terrorliste, er det ikke uten grunn.

– Det betyr at amerikanerne har et spesielt fokus på denne mannen. De anser ham for potensielt å kunne utgjøre en farlig terrortrussel, eller de mener han kan støtte andre farlige terrortrusler, sier Nesser.

Onsdag formiddag bestemte PST seg for å etterlyse 35-åringen.

SISTE NYTT

Siste nytt