Hopp til innhold

Tre personer arrestert for terrorplaner

PST har pågrepet tre menn i 20-årene mistenkt for terrorplaner. To av mennene skal ha kjempet i Syria.

PST

Sjef for PST, Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse hvor PST la fram den åpne trusselvurderingen for 2014.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

De tre er alle norske statsborgere. Etter det NRK vet bisto Delta-gruppen i den væpnede aksjonen mot de tre som ble på pågrepet av PST i morgentimene. Aksjonen skjedde i Oslo og Bærum.

En av dem er født i Somalia, mens de to andre er født i det tidligere Jugoslavia. Den første er 29 ar gammel, de to andre er 24 og 27 år gamle.

– Etter det politiet vet hadde de tre planer om å slutte seg til ISIL i Syria. To av dem skal ha deltatt der tidligere som såkalte fremmedkrigere, sier avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST til NRK.

Han vil ikke si om noen av dem er tidligere straffedømt.

To av de pågrepne som er født i det tidligere Jugoslavia, er ifølge Budstikka brødre og fra Bærum.

Politiets sikkerhetstjeneste har pågrepet de tre på grunnlag av skjellig grunn til mistanke om overtredelse av straffeloven § 147d, om deltagelse i – eller ytelse av støtte til – en terrororganisasjon, heter det i en pressemelding fra PST.

Ifølge politiet er det skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for ”Den islamske staten i Irak og i Levanten” (ISIL) i Syria.

De tre siktede ble pågrepet for å hindre ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL.

Varetekstfengsling i morgen

FN erklærte ISIL som terrororganisasjon i mai 2013.

Med bakgrunn av det som har kommet fram i etterforskningen mener politiet at de siktede representerer en trussel mot Norge og landets allierte.

– De skal avhøres i løpet av dagen, og blir fremstilt for varetektsfengsling i morgen, sier Jan Glent.

Han sier de ikke er siktet for å ha planlagt terror mot norske mål.

Ingen andre konflikter i Midtøsten har tiltrukket seg så mange fremmedkrigere som borgerkrigen i Syria. Rundt 2000 jihadister har reist fra Europa til landet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere sagt at 40–50 norske statsborgere er i Syria for å delta i borgerkrigen.

I februar ble en 22 år gammel norskpakistaner arrestert da han kom hjem fra Syria. Det var første gang norske myndigheter siktet en norsk statsborger for terrorhandlinger i Syria.

ISIL

Medlemmer av den ytterliggående islamistiske organisasjonen ISIL.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

– Offensivt

– Det er offensivt av PST å agere på denne måten. To av de pågrepne er fra det tidligere Jugoslavia, det er grunn til å tenke at de har bosnisk bakgrunn. Det er også nytt så langt jeg har oversikt over når det gjelder fremmedkrigere som har reist fra Norge til Syria. Det sier førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, som også forsker på islam og ekstremisme.

Lars Gule

Lars Gule, førsteamunensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Han sier det er interessant at politiet nå forøker å hindre noen i å reise til Syria for å delta i krigen.

Hvor vanskelig kan det bli for PST å få en fellende dom her?

– Det er vanskelig å si. Spørsmålet er hva tiltalen vil gå på. Her er det snakk om støtte til en terrororganisasjon. Nå står ISIL over FNs liste over terrororganisasjoner og legger man det til grunn, kan man si at man automatisk har et grunnlag til domfellelse og dersom det ikke tvil om at skulle slutte seg til, eller allerede er tilsluttet ISIL, sier Gule.

Han mener man alltids kan diskutere om ISIL er en ren terrororganisasjon.

– Det er vanskelig å bevise terrorhandlinger i en krigssituasjon. Men det er riktig at ISIL har begått forferdelige grusomheter, definitivt det som kan kalles forbrytelser mot menneskeheten ved en rekke anledninger, sier Lars Gule.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ