Hopp til innhold

– Kan finne ut hva som skjedde med Khashoggi selv om liket er partert

Rettsmedisiner og professor Torleiv Ole Rognum sier at det vil være fullt mulig å fastslå hva som skjedde med den døde journalisten dersom fagkyndige får tilgang til liket.

Jamal Khashoggi

Tyrkiske kilder hevder at Khashoggi ble partert etter å ha blitt drept. Det kommer nå krav mot Saudi-Arabia om å frigi liket av journalisten.

Foto: Mohammed Al-shaikh / AFP

Saudiarabiske myndigheter innrømmet lørdag at Khashoggi døde inne på konsulatet i Istanbul.

Det er fremdeles uklart hvor liket av journalisten befinner seg. Tidligere denne uken har anonyme tyrkiske tjenestemenn sagt at de har lyd- og videoopptak som angivelig viser at Khashoggi først ble torturert og deretter drept og partert inne på konsulatet.

Torleiv Ole Rognum

Torleiv Ole Rognum sier at det er mulig for rettsmedisinere å finne ut hva som har skjedd med Khashoggi selv om liket er partert.

Foto: Tormod Strand / NRK

Torleiv Ole Rognum er en av landets aller fremste og mest rutinerte rettsmedisinere.

Han sier til NRK at med litt erfaring så kan en rettsmedisiner skille parteringsskader fra andre type skader, og på den måten fastslå hva som skjedde med den saudiarabiske journalisten.

– Man vil gå systematisk til verks. Gjøre en CT-skann, røntgenundersøkelse, se om det er skader i knoklene som tyder på at vedkommende har blitt skutt eller utsatt for annen type vold som gir typiske forandringer i skjelettet. Det vil en rettsmedisiner kunne skille fra parteringsskader, sier han.

Mistanke om kvelning

En kilde med nær tilknytning til det saudiarabiske kongehuset fortalte til CNN tidligere lørdag at slik de forstår det, ble Khashoggi kvalt til døde.

– Kan man fastslå kvelning som en dødsårsak selv om en kropp har blitt partert?

– Først vil man undersøke om halsområdet rundt hodet er bevart. Ved kvelningssituasjon med trykk mot halsen så vil man være opptatt av om tungebenet er brukket og om skjoldbruskens horn er brukket. Dersom det er tilfelle, vil man få mistanke om kveling, sier Rognum.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan inspiserer soldater

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gått hardt ut mot Saudi-Arabia etter forsvinningen. Tirsdag sa han at de hadde funnet giftige substanser inne på konsulatet.

Foto: ADAM BERRY / AFP

– Fant giftige substanser

Tidligere denne uken opplyste Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at det ble funnet giftige substanser som var blitt «malt over» inne i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Rognum sier at dersom journalisten ble forgiftet, så vil det være mulig å finne ut av det for rettsmedisinere.

– Man vil prøve å gjøre analyser av avdøde og undersøke om man finner spor av bedøvende midler eller giftstoffer som er brukt for å ta livet av vedkommende, sier han og legger til:

– Det vil være mulig å finne disse også i prøver fra likdeler.

Donald Trump sier at Saudi-Arabias kunngjøring er et «godt første skritt» i saken, men sier at det som skjedde er «uakseptabelt».

Donald Trump sier at Saudi-Arabias kunngjøring er et «godt første skritt» i saken, men sier at det som skjedde er «uakseptabelt».

Krever tilgang til liket

Statlig TV i Saudi-Arabia meldte natt til søndag at Khashoggi døde etter et slagsmål inne i konsulatet.

Da var det gått 18 dager siden journalistens forsvinning.

Flere land og organisasjoner ser med skepsis på denne forklaringen, og krever en grundig etterforskning for å slå fast årsaken og omstendighetene rundt Jamal Khashoggis død.

Lørdag gikk Amnesty International ut og ville ha svar på hvor det har blitt av liket til journalisten.

– Saudi-Arabia må umiddelbart frigi liket, slik at det kan foretas en obduksjon i tråd med internasjonal standard, sa lederen for organisasjonens virksomhet i Midtøsten, Samah Hadid.

Må ha saudisk tillatelse for FN-gransking

Human Rights Watch og presseorganisasjonene Reporters without Borders og Committee to Protect Journalists krever også en uavhengig gransking i FN-regi, men ifølge FN kan dette bli vanskelig.

FN kan ikke innlede slik etterforskning uten at både Tyrkia og Saudi-Arabia ber om det, eller at Sikkerhetsrådet eller FNs menneskerettsråd gir mandat til det, sa en talsperson for FNs generalsekretær António Guterres tidligere i uka.

SISTE NYTT

Siste nytt