Journalistorganisasjon: – Ber om at de ansvarlige straffes

Den tyrkisk-arabiske medieorganisasjonen krever at de som beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi må bli straffet. Organisasjonen tror ikke på forklaringen om at Khashoggi døde i en slåsskamp på konsulatet.

Turan Kislakci

Turan Kislakci i Den tyrkisk-arabiske medieorganisasjonen krever at de som beordret drapet straffeforfølges.

Foto: NRK

18 saudiarabiske statsborgere skal være pågrepet etter at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi forsvant etter et besøk i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober. Det meldte statlig TV i Saudi-Arabia natt til lørdag.

Senere lørdag hadde Den tyrkisk-arabiske medieorganisasjonen (TAM) et stort arrangement utenfor konsulatet.

– Vi krever at ikke bare disse 18, men også de som beordret drapet på Khashoggi blir straffet, sa lederen for organisasjonen, Turan Kislakci.

Khashoggi var medlem i TAM.

Jamal Khashoggi

Saudi-Arabia medgir nå at journalisten Jamal Khashoggi ble drept på landets konsulat i Istanbul 2. oktober, men hevder at dette skjedde under en slåsskamp.

Foto: AP

Krever uavhengig etterforskning

Saudiarabisk TV meldte også at Khashoggi døde etter et slagsmål inne i det saudiarabiske konsulatet.

Amnesty International fester ikke lit til Saudi-Arabias forklaring og fastholder at det må uavhengig etterforskning til.

– FN må gjennomføre en upartisk og uavhengig etterforskning for å finne ut hva som skjedde og for å sikre rettferdighet for Khashoggi, sier Rawya Rageh i Amnesty.

Human Rights Watch (HRW) og presseorganisasjonene Reporters without Borders og Committee to Protect Journalists (CPJ) krever det samme, men ifølge FN kan dette bli vanskelig.

FN kan ikke innlede slik etterforskning uten at både Tyrkia og Saudi-Arabia ber om det, eller at Sikkerhetsrådet eller FNs menneskerettsråd gir mandat til det, sa en talsperson for FNs generalsekretær António Guterres tidligere i uka.

Donald Trump sier at Saudi-Arabias kunngjøring er et «godt første skritt» i saken, men sier at det som skjedde er «uakseptabelt».

USAs president Donald Trump sier at Saudi-Arabias kunngjøring er et «godt første skritt» i saken, men at det som skjedde er «uakseptabelt».

Trump: – Tror på saudisk forklaring

USAs president Donald Trump sier at beskjeden om at journalisten Jamal Khashoggi er død var en «fryktelig nyhet» som ikke vil kunne passere «ubemerket».

Han sier videre at han tror på Saudi-Arabias forklaring om hvorfor den regimekritiske journalisten er død, skriver Reuters.

Neste skritt i saken fra USAs side er å snakke med kronprins Mohammed bin Salman, uttalte Trump da han var på valgkamparrangement i Arizona i natt.

Presidenten sier at de skal jobbe videre med USAs eventuelle respons på saken, men sier at han foretrekker å ikke skade amerikanske selskaper og arbeidsplasser ved å stoppe å selge våpen til Saudi-Arabia.

Enkelte av hans republikanske kolleger, som Lindsey Graham, mener våpensalget burde ha blitt stoppet så lenge Mohammed bin Salman sitter ved makten.

Lindsey Graham

Den republikanske senatoren Lindsey Graham i USA tror ikke på Saudi-Arabias-forklaring.

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Senator: – Tror ikke forklaringen

Men i USA uttaler flere seg kritisk til Saudi-Arabias offisielle forklaring.

En av dem er den republikanske senatoren Lindsey Graham. Han tror ikke på Saudi-Arabias versjon av hva som skjedde da Jamal Khashoggi døde.

– Å si at jeg er skeptisk er en underdrivelse, skriver Graham på sin Twitter-konto.

Laster Twitter-innhold

Republikaneren hevdet tidligere denne uka at det var Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman som beordret drap på den regimekritiske journalisten. Han ba også USA om å stanse våpensalg til kongedømmet så lenge kronprinsen er ved makten.

Avisredaktør: – Hans liv ble tatt fra ham

Heller ikke debattredaktør Karen Attiah i Washington Post fester lit til Saudi-Arabias forklaring.

– Det jeg hater med Saudi-Arabias uttalelse er at de antyder at det var en ulykke. Jamal døde ikke «under en slåsskamp». Khashoggi ble drept av saudiarabiske menn på konsulatet. Hans liv ble tatt fra ham, skriver på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Washington Post var avisen der Khashoggi fikk trykket sine kritiske kommentarartikler om Saudi-Arabia, før han forsvant da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober.

– Hva skjedde med liket? Hvorfor løy de og sa at han forlot konsulatet? Hvilke bevis har de for at det oppsto en slåsskamp? spør Attiah på Twitter.

SISTE NYTT

Siste nytt