Hopp til innhold
Løpesedler med bilde av den savnede journalisten Jamal Khashoggi
Foto: OZAN KOSE / AFP

Drapet på Jamal Khashoggi

Oppsummert

Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept rett etter at han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober 2018. Etterretningsrapporter som er lekket utpeker kronprins Salman som den som beordret drapet.

 • Dommer avviser Khashoggi-rettssak

  En amerikansk dommer avviser rettssaken mot Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman for drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

  Dommerens beslutning tirsdag var dermed i tråd med en anmodning fra USAs president Joe Bidens administrasjon, som i november uttalte at kronprinsens status som statsleder bør gi grunnlag for immunitet. (NTB)

  US Saudi Arabia Journalist Killed
  Foto: Bandar Aljaloud / AP
 • Biden vil gi Saudi-Arabias kronprins immunitet

  USAs president Joe Biden mener at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman bør beskyttes mot søksmål etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

  Biden-administrasjonen uttaler at kronprinsens offisielle rolle bør være grunnlag for immunitet i søksmålet fra Khashoggis forlovede og fra menneskerettighetsgruppen som Khashoggi hadde etablert, Democracy for the Arab World Now. Dermed støtter Washington Saudi-Arabias syn i saken.

  Anmodningen er ikke bindende. En dommer skal ta stilling til om kronprinsen skal få immunitet. (NTB)

  Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman bør beskyttes fra søksmål etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi, mener USAs president Joe Bidens administrasjon.
  Foto: Leon Neal / AP
 • Sier Biden har lovet å ta opp drapet

  Enken etter den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi sier hun er lovet at USAs president Joe Biden vil ta opp drapet når han møter Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

  Det var i 2018 at Khashoggi ble lokket inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, der en dødsskvadron utsendt fra Riyadh drepte og parterte ham.

  Amerikansk etterretning har konkludert med at drapet ble bestilt av kronprins Mohammed bin Salman, som er Saudi-Arabias de facto leder. (NTB)

 • Første besøk siden journalist-drap

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ankom torsdag Saudi-Arabia.

  Det er hans første besøk i landet siden drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

  Hendelsen førte i 2018 til en diplomatisk konflikt mellom de to statene.

  Den regimekritiske journalisten ble drept rett etter at han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

  Etterretningsrapporter som er lekket utpeker kronprins Mohammed bin Salman. som den som beordret drapet. Saudi-Arabias kronprins nekter derimot for å ha en personlig tilknytning til at det skjedde,

  Erdogans fly landet i Saudi-Arabias andre største by Jeddah, besøket er forventet å inkludere et møte med kronprinsen.

  Tyrkisk rettsvesen bestemte tidligere denne måneden å stanse Khashoggi-rettssaken og overføre den til Saudi-Arabia.

  Tyrkia er rammet av økonomisk krise forsterket av valutakollaps og galopperende inflasjon. Regjeringen har den siste tiden jobbet for å sanke økonomisk støtte fra flere energirike golfland.

  Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan snakker til media under ein pressekonferanse med Polen sin statsministar onsdag 16. mars 2022.
  Foto: Burhan Ozbilici / AP
 • Tyrkia overfører Khashoggi-rettssak til Saudi-Arabia

  Tyrkisk rett har bestemt seg for å stanse Khashoggi-rettssaken og overføre den til Saudi-Arabia, skriver Reuters.

  Jamal Khashoggi var en saudiarabisk statsborger og regimekritiker som bodde i eksil i USA. Han ble drept og partert da han oppsøkte Saudi-Arabias konsulat i Istanbul for å hente papirer han trengte for å gifte seg.

  Khashoggis forlovede har sagt hun vil anke avgjørelsen fra den tyrkiske retten, skriver AFP.

  Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har sagt at han aksepterer at Saudi-Arabia har et overordnet ansvar for drapet, men nekter for å ha en personlig tilknytning til at det skjedde, skriver NTB.

  Journalist og kommentator i Washington Post, Jamal Khashoggi, ble drept 2. oktober 2018 av en saudiarabisk dødsskvadron. Khashoggi var en skarp kritiker av det saudiarabiske regimet og landets kronprins Mohammed bin Salman.
  Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP
Journalisten har vært savnet siden han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no