Hopp til innhold
Løpesedler med bilde av den savnede journalisten Jamal Khashoggi
Foto: OZAN KOSE / AFP

Drapet på Jamal Khashoggi

Oppsummert

Den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept rett etter at han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober 2018. Etterretningsrapporter som er lekket utpeker kronprins Salman som den som beordret drapet.

 • Første besøk siden journalist-drap

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ankom torsdag Saudi-Arabia.

  Det er hans første besøk i landet siden drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

  Hendelsen førte i 2018 til en diplomatisk konflikt mellom de to statene.

  Den regimekritiske journalisten ble drept rett etter at han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

  Etterretningsrapporter som er lekket utpeker kronprins Mohammed bin Salman. som den som beordret drapet. Saudi-Arabias kronprins nekter derimot for å ha en personlig tilknytning til at det skjedde,

  Erdogans fly landet i Saudi-Arabias andre største by Jeddah, besøket er forventet å inkludere et møte med kronprinsen.

  Tyrkisk rettsvesen bestemte tidligere denne måneden å stanse Khashoggi-rettssaken og overføre den til Saudi-Arabia.

  Tyrkia er rammet av økonomisk krise forsterket av valutakollaps og galopperende inflasjon. Regjeringen har den siste tiden jobbet for å sanke økonomisk støtte fra flere energirike golfland.

  Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan snakker til media under ein pressekonferanse med Polen sin statsministar onsdag 16. mars 2022.
  Foto: Burhan Ozbilici / AP
 • Tyrkia overfører Khashoggi-rettssak til Saudi-Arabia

  Tyrkisk rett har bestemt seg for å stanse Khashoggi-rettssaken og overføre den til Saudi-Arabia, skriver Reuters.

  Jamal Khashoggi var en saudiarabisk statsborger og regimekritiker som bodde i eksil i USA. Han ble drept og partert da han oppsøkte Saudi-Arabias konsulat i Istanbul for å hente papirer han trengte for å gifte seg.

  Khashoggis forlovede har sagt hun vil anke avgjørelsen fra den tyrkiske retten, skriver AFP.

  Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har sagt at han aksepterer at Saudi-Arabia har et overordnet ansvar for drapet, men nekter for å ha en personlig tilknytning til at det skjedde, skriver NTB.

  Journalist og kommentator i Washington Post, Jamal Khashoggi, ble drept 2. oktober 2018 av en saudiarabisk dødsskvadron. Khashoggi var en skarp kritiker av det saudiarabiske regimet og landets kronprins Mohammed bin Salman.
  Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP
 • Vil at Saudi-Arabia skal ta over Khashoggi-saken

  Tyrkisk påtalemyndighet har bedt om at saken etter drapet på Jamal Khashoggi blir avvist i Tyrkia og overført til Saudi-Arabia.

  En aktor rettet påstanden til en domstol i Istanbul, melder lokale medier torsdag.

  Denne seneste utviklingen kommer samtidig som Tyrkia ønsker å bedre forholdet til Saudi-Arabia, som forverret seg betraktelig etter at Khashoggi ble drept i 2018.

  Jamal Khashoggi var en saudiarabisk statsborger og regimekritiker som bodde i eksil i USA. Han ble drept og partert da han oppsøkte Saudi-Arabias konsulat i Istanbul for å hente papirer han trengte for å gifte seg.

  (NTB)

  Den saudiarabiske journlisten Jamal Khashoggi ble drept inne på det saudiske konsulatet i Istanbul i oktober 2018.
  Foto: Hasan Jamali / AP
 • Ressa kritiserte amerikanske nettselskaper

  – Jeg står foran dere som representant for hver eneste journalist rundt om i verden som er tvunget til å ofre så mye for å stå imot press for å formidle sannheten og stille makthaverne til ansvar, sa Maria Ressa i sin tale.

  Hun minnet om at journalister blir drept for sitt arbeid, og nevnte saudiarabiske Jamal Khashoggi og Daphne Caruana Galizia på Malta som eksempler. Ressa pekte på amerikanske nettselskaper som tjener penger på å spre hat.

  – Det som skjer på sosiale medier blir ikke værende på sosiale medier, sa hun. Hun sa at disse selskapene blant annet truer valg.

 • Løslater Khasoggi-mistenkt

  Franske myndigheter har løslatt en saudiarabisk statsborger, som ble arrestert tirsdag, mistenkt for å ha tatt del i drapet på Jamal Khashoggi.

  Den arresterte mannen har vist seg å være en annen person enn den som var etterlyst, opplyser den franske påtalemyndigheten.

  Den saudiarabiske ambassaden i Frankrike har hele tiden insistert på at den 33 år gamle mannen ikke har noen forbindelse til saken.

  Mannen brukte et pass med navnet Khaled Alotaibi da han ble arrestert på flyplassen i Paris tirsdag. Det er det samme navnet som på en av de tiltalte som er stilt for retten in absentia i drapssaken som pågår i Tyrkia.

  Mannen ble anholdt på bakgrunn av en internasjonal arrestordre utstedt av Interpol.

  En sikkerhetskilde i Saudi-Arabia sier at Khaled Alotaibi er et veldig vanlig navn i kongedømmet, og at mannen Frankrike trodde de hadde i sin varetekt, faktisk satt fengslet i Saudi-Arabia, sammen med resten av de tiltalte i saken. (NTB)

Journalisten har vært savnet siden han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no