Hopp til innhold

80 garn- og teinebeslag på to dager

Det har vært storaksjon på sjøen i Møre og Romsdal og Trøndelag denne uka, og blitt gjort over 80 garn- og teinebeslag på to dager. Fiskeridirektoratet ser ingen bedring med årene.

Førsteinspektør og skipssjf

Jan Brødreskift fra Fiskeridirektoratet, og skipssjef fra Kystvakta Anders Krakstad er på sjøen for å kontrollere folks lovlydighet til havs.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Setter du ut garn, liner eller teiner i sjøen uten å merke med navn og adresse, gjør du noe ulovlig. Ifølge Fiskeridirektoratet er nordmenn som ferdes på sjøen ikke mors beste barn når det kommer til fiskeregler.

Ingen bedring med tiden

– Det er overraskende mange umerkede teiner, og det samme skjer igjen år etter år, sier førsteinspektør i Fiskeridirektoratet, Jan Brødreskift.

Han mener behovet for store kontroller absolutt er til stede

Diverse beslag

Dette er litt av beslaget fra storkontrollen på sjøen i grensetraktene mellom Møre og Romsdal og Trøndelag.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Jeg skulle gjerne ha sett at det hadde blitt bedre med tiden, men det har det jo ikke blitt. Det er tydeligvis behov for kontroll på sjøen ganske jevnlig.

​Les også: Storaksjon i Vestfold

Han får støtte fra sin kollega.

– Vi har nå kjørt i fem minutter på sjøen og allerede funnet to umerkede teiner med krabber. Så da tar vi ut krabbe og agn, og beslaglegger teinene, sier Ketil Grødahl, inspektør i Fiskeridirektoratet.

Ulovlig hummerfangst

Det er mest teiner som blir beslaglagt, og for å sette ut ei teine ulovlig, kan du få 7000 kroner i bot. Kystvakta, Fiskeridirektoratet, Statens naturoppsyn og politiet samarbeider for å sjekke sikkerheten til folk på sjøen, og å avdekke kriminalitet.

SNO har beslaglagt garn

Olav Inge Edvardsen fra SNO ser mange hummerteiner som ikke er lovlige.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Vi ser her et eksempel på at de er ute etter hummeren, i og med at fluktåpningene er helt blokkert. Da er det bevisst, sier Olav Inge Edvardsen fra Statens Naturoppsyn, og viser hvordan en ulovlig hummerteine ser ut.

Ifølge Fiskeridirektoratet er kravet til en godkjent hummerteine at den skal ha minst én sirkelformet fluktåpning på minst 60 millimeter i diameter på hver side av teinen. Fluktåpningene skal være plassert i fangstkammeret på en slik måte at hummeren lett kan ta seg ut av teinen.

Nesten halvparten får foreklede forelegg

Politiet er med på kontrollen for blant annet å sjekke om folk bruker redningsvest, har tatt båtførerprøven og kjører edru. Nesten halvparten som kontrolleres får forenklede forelegg

I politibåten

Politibetjent Terje Kalland og Runar Økland kontrollerer om folk på sjøen følger loven.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Mellom 30 og 50 prosent av dem vi stopper og kontrollerer gir vi forenklede forelegg. Det er et ganske høyt tall, hvis man sammenligner med tall fra veien. Og det vitner om at det strides en del mot lovverket, avslutter politibetjent Terje Kalland.