NRK Meny
Normal

– Mye ulovlig hummerfiske på Sørlandet

Det er mye ulovlig fiske med teiner i Sørlandsskjærgården. I dag var fiskeridirektoratet på hummer-kontroll i skjærgården utenfor Mandal.

Det er mye ulovelig fiske med teiner i Sørlandsskjærgården. I dag var fiskeridirektoratet på hummer-kontoll utenfor Mandal.

Fiskeridirektoratet er på tokt i skjærgården for å kontrollere at de som har satt ut krabbeteiner gjør det på lovlig vis.

Advarer om kontroller

– Denne aksjonen har vi gjort kjent gjennom media. Da håper vi at folk får tid til å sette seg inn i lover og regler før vi kommer. Under kontrollen vil vi følge tips vi får inn om ulovlig hummerfiske langs sørlandskysten. Vi følger opp med å kontrollere teiner i områdene vi får tips om. Finner vi mistenkelige teiner trekker vi dem opp, sier skipper på Munin, Jørgen Ree Wiig.

Da sjekkes teinene nøye. De ser spesielt etter om det er store nok fluktåpninger, om de er merket med navn og adresse og om de står dypt nok. Under kontrollen i går tok de totalt 16 ulovlige teiner.

båt

Fiskeridirektoratet er på tokt i skjærgården for å kontrollere at de som har satt ut krabbeteiner gjør det på lovlig vis.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Årsaken til at vi tok disse er hovedsaklig at det er for små fluktåpninger på dem, sier Wiig.

5000 kroner i bot

Politiet beholder merkede teiner som bevismiddel, deretter vil de bli destruerte.

– Folk risikerer bøter på rundt 5000 kroner per straffbart forhold dersom de blir tatt, sier politibetjent Dag Helge Engeland i Agder politidistrikt.

– Folk bør respektere de regler som gjelder på havet. Det er i første rekke hummeren som skal bevares, sier han.

Han tror få lovbrudd skyldes uvitenhet.

– Nei, de fleste vi tar bryter reglene helt bevisst, sier Engeland.

Det er nemlig klare regler for teiner som skal brukes til krabbefangst i sør-Norge, for å unngå at hummeren lar seg lure inn i teina.

  • Mellom svenskegrensa og Lista er det satt en minimumsdybde for setting av krabbeteiner eller andre redskaper til fangst av krabbe på 25 meter fra og med 1. desember til og med 1. oktober.
  • Krabbeteiner som er satt ut mellom svenskegrensen og til og med Tysfjord kommune i Nordland skal ha minst en sirkelformet fluktåpning på hver side av redskapet. Fluktåpningen skal ha en diameter på minst 80 millimeter og være plassert så langt nede at det er lett for hummeren å komme seg ut av teina.
  • Krabbeteiner skal også merke tydelig med navn og adresse