NRK Meny
Normal

Storaksjon i Vestfold-skjærgården

Forrige uke aksjonerte en rekke etater mot ulovlig teinefiske og ulovlig ferdsel i Vestfold.

Per Espen Fjeld, Statens naturoppsyn

AKSJON: Per Espen Fjeld i Statens naturoppsyn med noen av de ulovlige teinene de hentet opp fra sjøen.

Foto: Statens naturoppsyn

Forrige onsdag var det storaksjon i Vestfold-skjærgården med Statens naturoppsyn, politiet i Vestfold, Fiskeridirektoratet, Kystvakta og Skjærgårdstjenesten.

Med så mange etater involvert var temaene mange, men miljørelaterte tema var prioritet.

Hovedprioritet lå imidlertid på miljørelaterte tema som ulovlig fiskeredskap, primært hummer, som kun er lov å fiske mellom 1. oktober og 30. november.

– Det var relativt lite teiner og garn i sjøen, men det skyldes trolig en periode med mye vind og høy sjø. Likevel ble det ni anmeldelser for ulovlig redskap, sier Per Espen Fjeld i Statens naturoppsyn. Han var med på storaksjonen onsdag, men var også ute søndag. Da tok de opp fire ulovlige teiner.

Les også: Satt ut 165 hummerteiner

Sprikende kunnskap

Liten fluktåpning

ULOVLIG: Fluktåpningen på denne teina er for liten. Den skal være 80 millimeter.

Foto: Statens naturoppsyn

Han sier det er sprikende kunnskap om reglementet for teinefiske.

– Vi dro opp teiner som hadde både navn og adresse, men for liten fluktåpning. Det viser trolig mangel på kunnskap. Men vi drar ofte opp umerkede teiner, da er det noen som prøver seg, forklarer Fjeld.

Disse teinene blir destruert. Totalt ble det destruert 15 umerka eller gjenglemte teiner onsdag.

Reglene er imidlertid enkle.

– Teiner for å fiske krabber skal stå dypere enn 25 meter, hvis ikke fanger du hummer. Og det skal være fluktåpning på 80 millimeter i begge ender av teina.

Ulovlig kjøring

I tillegg ble ferdselsforbudet i sjøfuglreservat, og oppsyn med aktiviteter i Færder nasjonalpark, blant annet bruk av vannscooter, fulgt opp.

– En person er anmeldt for kjøring med vannscooter i nasjonalparken, men generelt er folk flinke til å overholde regler, sier Fjeld.

Storaksjonen dekte så godt som hver meter av skjærgården.

Se video: Hekkende havørn i Færder nasjonalpark

– Vi sjekker at folk har det bra, og vi informerer og veileder båtfolket slik at de kjenner til regelverket. Vi har også sjekket sjøfuglreservat og havørnene som hekker på Ramsholmen i nasjonalparken. De står det veldig bra til med, forteller Fjeld.

Havørn i redet i Færder nasjonalpark.

HAVØRN: Det hekker havørn i Færder nasjonalpark for første gang på 130 år.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

I tillegg var det oppfølging på fart, promille og bruk av redningsvest. 29 fikk advarsel for manglende bruk av redningsvest.