Hopp til innhold

Henta opp 80 teiner på éi uke

Nå har dykkeklubbene satt i gang arbeidet med å rense havbunnen for såkalte «spøkelsesteiner». – Jobben kan ikke måles i penger, sier dykkeforbundet.

Spøkelsesteiner i Dusavika i Rogaland

80 TEINER: På ei uke dro Rogaland undervannsjakt og fridykke klubb opp 80 teiner fra relativt grunn havbunn. Her er 21 av dem, som ble funnet i Dusavika.

Foto: Privat

– Forrige uke gikk vi i gang med arbeidet. På den ene uka dro vi opp rundt 80 spøkelsesteiner.

Det sier leder i Rogaland undervannsjakt og fridykke klubb, Elisabeth Tønnesen.

Hvert år tapes det mellom 5–10 prosent av teinene som brukes i fiske. Når fisk eller skalldyr havner i disse teinene, er det små muligheter for at de slipper ut igjen.

– Fra vi starta opp ordentlig med arbeidet for ei uke siden, har vi henta opp rundt 80 teiner, sier René Sethereng, som er initiativtaker i Rogaland undervannsjakt og fridykke klubb.

Lange sykluser

René Sethereng

VIL HJELPE SJØLIVET: René Sethereng, medlem i Rogaland undervannsjakt og fridykke klubb, viser fram såkalte spøkelsesteiner fra Hundvåg.

Foto: Privat

– Når skapningene som havner i spøkelsesteinene etter hvert dør, trekker de så til seg nye sjødyr, som også blir fanga, sier han.

Havbunnen plages av slike teiner, ofte i lange sykluser. Rogaland undervannsjakt og fridykkerklubb er en av mange dykkeklubber, som i disse dager rensker havbunnen for de uønska teinene.

– Vi fikk god informasjon om disse teinene på årsmøtet vårt, der en representant fra Norges Dykkerforbund forklarte, sier Sethereng.

Målet er blant annet å redde noe av den stadig krympende hummerbestanden i Norge. Arbeidet er svært viktig, ifølge visepresident i Norges Dykkerforbund, Lars Einar Hollund.

– Vi har lenge sagt at disse spøkelsesteinene bør tas opp, fordi de fangster så lenge. Eieren har ingen mulighet til å finne dem igjen. Når ingen høster av dem, har det store konsekvenser for livet i sjøen, sier Hollund.

Ikke vanskelige å finne

– De ligger overalt. Og det er masse i dem. Krabber, leppefisk, hummerrester – det blir en ond sirkel, sier Sethereng.

Visepresidenten i dykkerforbundet sier at han vet at det ligger tusenvis av spøkelsesteiner på havbunnen langs norskekysten. Hvis dykkeklubbene får teken på å finne spøkeslesteinene, kan det bety klirrende mynt i klubbkassa.

Det er nemlig ikke snakk om noen ren dugnad, når spøkelsesteinene skal opp fra havets bunn.

– Når folk får tatt opp ei teine, har dykkeforbundet bedt klubbene ta bilde av teina, og sende inn informasjon på et skjema til oss. Da får de 400 kroner for hver teine. Informasjonen blir sendt videre til Havforskningsinstituttet, sier visepresident Hollund.

Jaktinstinktet kommer frem

Elisabeth Tønnesen

TJENER PÅ TEINEJAKT: Leder i Rogaland undervannsjakt og fridykke klubb, Elisabeth Tønnesen.

Foto: Privat

Det betyr at Rogaland undervannsjakt og fridykkeklubb har tjent 32.000 kroner – på ei uke – med opphenting av gamle teiner.

– Du tar frem de samme instinktene som når du jakter fisk. Det er stor prestisje i dette, sier klubbleder Tønnesen.

Og dykkeforbundet vil fortsette å punge ut.

– Den jobben som dykkeklubbene nå legger ned, kan ikke måles i penger, sier Hollund.