NRK Meny
Normal

Stor økning for norsk sjømateksport

Norsk sjømateksport hadde i første kvartal i år en økning på over 20 prosent i forhold til i fjor. Den største økningen skjedde i laksesektoren.

laks

Lakseeksporten har økt kraftig første kvartal i år.

Foto: Henning Bagger / Scanpix

– Det som driver eksportverdien i første kvartal i 2016 er laksesektoren. De har en økning på 21 prosent, eller 2,3 milliarder sammenlignet med første kvartal i fjor, sier Geir Håvard Hanssen, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, til NRK.

Første kvartal i 2016 var en jubelperiode for norsk sjømateksport. Norge eksporterte sjømat for 21,3 milliarder kroner, som er en økning på 22 prosent i forhold til i fjor. Laksesektoren står for 13,4 milliarder kroner, og har en økning på 21 prosent fra i fjor.

– Det er laksen som er den største driveren for eksportveksten, men det er også gledelig at for eksempel torskefiske går så godt, sier Hanssen.

Kilopris opp med 50 prosent

Geir Håvard Hanssen

Geir Håvard Hanssen i Norges sjømatsråd.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Hanssen sier verdiveksten i laksesektoren først og fremst skyldes kiloprisen på laks, som har økt med nesten 50 prosent i forhold til i fjor.

– Volumet har økt litt, men snittprisen på laks i mars i år var 59 kroner og 11 øre, som er en økning på nesten 20 kroner fra samme måned i fjor.

Nedgang for klippfisk

De andre sektorene har jevnt over en økning både i kilopris og volum.

– Ørret har nesten en dobling i verdi fra i fjor, og det er tidenes kvartal for norsk torskefiske, sier Hanssen.

Kun én sektor opplever nedgang fra i fjor.

– Vi ser en nedgang på klippfisk på sytten prosent, så der er det en liten tilbakegang, sier Hanssen.