Hopp til innhold

Nesten halvparten misliker kondom: – Overraskende

Det er ikke helt enkelt å få nordmenn til å beskytte seg mot kjønnssjukdommer.

45 prosent av norske menn liker ikke kondom. Vi spurte folk på gata hvorfor.

Vi spurte folk på gata hvorfor nordmenn kan være dårlige til å bruke kondom.

Ingen kan si at nordmenn har ligget på latsida etter pandemien.

For etter en kraftig nedgang i kjønnssjukdommer i 2020 og 2021 har det blitt verre enn noen gang.

Samtidig er det eneste som beskytter mot begge sjukdommene, nemlig kondomet, upopulært blant norske menn.

Til sammen 45 prosent av norske menn mellom 18 og 49 misliker kondom.

– Vi synes egentlig at det er litt overraskende at tallene var så høye som de var. Det sier Birgitte Andrea Kasin i Medisinernes seksualopplysning (MSO) i Trondheim.

På fritida reiser hun og andre medisinstudenter rundt på skoler med undervisningsopplegg om seksualitet.

Medisinstudent Birgitte Andrea Kasin ser inn i kamera. Hun har på seg ei hvit t-skjorte med tegning av to nakne personer. Hun er med i Medisinernes seksualopplysning (MSO) i Trondheim.

Birgitte Andrea Kasin i Medisinernes seksualopplysning (MSO) vil at flere skal bruke kondom.

Foto: Sverre Lilleeng / NRK

– Kjønnssjukdommene herjer i Norge om dagen. Og enkelte kan føle seg pressa til å ligge med en person uten å bruke kondom, sjøl om de egentlig ønsker å bruke det.

Men hva kan egentlig gjøres for å endre nordmenns holdning til kondomet?

Les også Myte om kvinner og kjønnssjukdommer: – Det stemmer jo ikke

Vi ser to kvinner holder hender. Vi ser de bakfra, med fokus på hendene. Den ene ser ut til å holde et pride-flagg.

Mange forsøk

Det er virkelig tusenkronersspørsmålet. For det har både Norge og andre land forsøkt på mange ulike vis gjennom veldig mange år, sier Arild Johan Myrberg. Han er seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

Helsemyndighetene har hatt ei lang rekke kondomkampanjer de siste 40 åra. De har advart mot hiv og aids. De har prøvd å være morsomme. Eller drøye. Alt for å få nordmenn til å skjerpe seg.

Hvit skrift på rød bakgrunn: «Bruk kondom på din p**k» Under tittelen står det «-for gonoré er svært smittsomt og sprer seg når raskt blant unge under 30». Fra Helsedirektoratets kondomkampanje våren 2023.

Helsedirektoratets kampanje fra våren 2023. Den blei kjørt blant annet på Snapchat og Instagram.

Bilde av reklameplakater for 7-Eleven på Oslo S. På plakatene er det nasjonalromantiske bilder av norsk natur. Budskapet er at utenlandske turister må skaffe seg kondom fordi det er så mange som har klamydia i Norge. Bildet er tatt i 2018.

I 2018 hadde 7-Eleven denne reklamekampanjen i Norge. Budskapet var at utenlandske turister måtte skaffe seg kondom fordi det var så mange som hadde klamydia i Norge.

Kondomkampanje fra 1980-tallet. En tegneserieaktig penis med tversoversløyfe har på seg en kondom. I svart tekst på rosa bakgrunn står det «Er du kledd for enhver anledning?». Under tegninga står det «Aids overføres ved seksuell kontakt - kondom beskytter.»

Kondomkampanje fra 1980-tallet. I teksten over tegninga står det «Er du kledd for enhver anledning?». Under tegninga står det «Aids overføres ved seksuell kontakt - kondom beskytter.»

– Det er vanskelig å si hva som hva som funker og ikke funker når det gjelder disse kampanjene, sier Myrberg.

Men han mener at kunnskap, tilgjengelighet og trening er viktig for å få flere til å bruke kondom.

Arild Johan Myrberg i Helsedirektoratet ser mot kamera. Han har litt skjegg og kort hår. Han har på seg ei rutete hvit og grå skjorte.

Arild Johan Myrberg i Helsedirektoratet synes det er lett å forstå at folk synes at kondomer er litt plundrete.

Foto: Helsedirektoratet

– Nå er det gonoré vi har et utbrudd av. Vi har problemer knytta til antibiotikaresistens når det gjelder gonoré, og bakterien er svært smittsom. Det andre er å ha kondomer lett tilgjengelig. Det hjelper jo ikke å være verdens beste teoretiske kondombruker om du ikke har den der og da.

Det tredje som kan hjelpe ifølge Myrberg er øving. Det er Kasin i MSO enig i.

– Øv hjemme, masse! Kjøp alle mulige kondomer og prøv å finne noe som passer for deg. Og det er vel så viktig at jenter drar hjem og øver. Kanskje kjøper en banan eller agurk og øver på å sette på en kondom.

Hvordan sette på en kondom?

Verst i Europa?

Nordmenn har fått høre det siste tiåret at de er verst i Europa til å bruke kondom.

Det kan jo i verste fall bli en selvoppfyllende profeti. For hvem er det som da vil skille seg ut og si at «jeg bruker alltid kondom ved møte av ny partner».

Myrberg mener at p-piller, p-stav og spiraler kan være med å forklare på hvorfor nordmenn kanskje er dårligere enn andre.

– En mulig årsak er at i Norge har vi hatt god tilgang til effektiv hormonell prevensjon for å forebygge uønska og uplanlagte graviditeter. Men det er jo godt kjent at dette ikke hjelper mot seksuelt overførbare infeksjoner.