Hopp til innhold

Norske ungdommer dropper kondom

Ungdommer i Norge er dårligst i Europa på å bruke kondom. Smittevernlege mener de gir pokker i kjønnssykdommer.

Ungdommer i Norge er dårligst i Europa på å bruke kondom, og det får de svi for. På Helsestasjonen for ungdom i Kristiansand hadde én av fire gutter en seksuelt overførbar sykdom i fjor, og én av åtte jenter.

SE VIDEO: Godt over 20 000 nordmenn får klamydia hvert år. 70 prosent av dem er under 25 år. På helsestasjonen i Kristiansand fikk én av åtte jenter og én av fire gutter påvist en kjønnssykdom i fjor. De aller fleste hadde klamydia.

Christina Wold

Sykepleierstudent Christina Wold synes det er viktig å sjekke seg.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Sykepleierstudent Christina Wold er på vei inn på helsestasjonen i Kristiansand for å ta en test. Hun vil finne ut om hun har fått en seksuelt overførbar sykdom.

– Jeg håper selvfølgelig på et negativt resultat, men jeg synes det er bedre å ha vært her og tatt en test for å være på den sikre siden, sier Wold.

På helsestasjonen i Kristiansand deler de ut gratis kondomer til de unge. Likevel fikk én av åtte jenter, og så mange som én av fire gutter, påvist en seksuelt overførbar sykdom her i fjor.

Dårligst i Europa

Norske ungdommer er rett og slett dårligst i Europa på å bruke kondomene de får.

I en undersøkelsen som ble gjort i forbindelse med Verdens Prevensjonsdag i 2011 svarte 52 prosent av de norske guttene og 49 prosent av jentene at de har hatt ubeskyttet sex med en ny partner.

Kristin Holen

Avdelingsleder Kristin Holen ved ungdomshelsetjenesten i Kristiansand.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Det stiller Norge på nivå med land som Kina, Kenya og Thailand.

Ved ungdomshelsetjenesten i Kristiansand, tror de ikke at tallene er blitt bedre siden den gang.

– Kondomer er lett tilgjengelige. Du kan få dem her på helsestasjonen, i automater på universitetet, eller du kan bestille dem gratis på nettet.

– Det er et tankekors at vi ligger så høyt som vi gjør, når prevensjon er så lett tilgjengelig, sier Kristin Holen ved ungdomshelsetjenesten i Kristiansand.

Tror ikke de smittes

Knut Lie

Knut Lie mener de fleste ikke vil bruke tid på å fikle med kondom.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Men guttene ved Universitetet i Agder tror ikke det er tilgjengeligheten på prevensjon som er problemet.

– Folk vil gjøre det fortest mulig og ikke fikle med kondomet. Det føler jeg er tankegangen til de fleste norske gutter, sier Knut Lie.

– Mange tenker at de ikke kommer til å få noe uansett, for Norge er et reint, rikt land hvor kjønnssykdommer ikke er så utbredt, tror mange, sier Morten Rudi Jørgensen.

– Skremmende

– De gir mer eller mindre pokker i dette. At de virkelig tar sjansen på å ødelegge sine evner til å få barn seinere, det er skremmende, sier Dagfinn Haarr.

Dagfinn Haarr

Smittevernlege Dagfinn Haarr sier ungdommen må være klar over at klamydia kan føre til problemer med å få barn.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Smittevernlegen er rett og slett bekymret. Siden 2006 har godt over 20 000 nordmenn fått diagnosen klamydia hvert år, og 70 prosent av de som fikk det er under 25 år.

Helsemyndighetene kaller tallet stabilt høyt, og nå er Haarr lei av å se ungdommen ta sjanser.

– Randers og andre miljøprofessorer sier at vi bare bør få ett barn hver, men jeg hadde jo ikke tenkt at norsk ungdom skulle bidra til det med å påføre seg så mye klamydia at de ikke kan få barn, sier Haarr.

– Det blir en slags russisk rulett hvor du ikke vet hvor mange kuler du har i magasinet. Det er interessant at norsk ungdom tar sånne sjanser.

Viktig å sjekke seg

Urinprøven vil gi Christina Wold svar innen en uke. Sykepleierstudenten lot NRK være med på undersøkelsen slik at hun kunne bli med å fortelle at norske ungdommer må bli mer forsiktige, og ikke minst; gå og sjekke seg.

– En tur på helsestasjonen er en absolutt nødvendighet for å være på den trygge siden, istedenfor å la være og kanskje gå rundt med en kjønnssykdom, sier Wold.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %