NRK Meny
Normal

Holder lusetallene hemmelige

Mattilsynet nekter å offentliggjøre lusetall på smolt ved Agdenes tross alarmerende tall på sjøørret i området.

Lakselus på sjøørret

Sjøørreten ved Agdenes har inntil 180 larver av lakselus. Men Mattilsynet holder lusetallene på smolt hemmelig.

Foto: Bengt Finstad / NINA

Først kom sjokkrapporten som viste inntil 180 lakseluslarver på sjøørreten. Den viser farene laksesmolten møter ved Agdenes. Så venter alle analysene av smolten som ble fanget i samme tidsrom - i begynnelen av juni. Resultatene er analysert, men Mattilsynet bryr seg ikke om å rapportere dem.

– Uhørt

– Vi trenger faktagrunnlaget på plass nå, sier leder i Elvene rundt Trondheimsfjorden, Jon Kjelden.

En smolt på vei ut i storhavet tåler ikke mer en ti lakselus før den dør - sannsynligvis har den flere ved Agdenes. Hvis tallene er like ille som det kan tyde på, mener Kjelden at strakstiltak må til.

– Det er uhørt og veldig beklagelig at det skal være hemmelighetskremmeri på så alvorlige ting. Vi kan ikke vente til sesongen er over med eventuelle innstramminger, sier han til NRK.

(saken fortsetter under bildet)

Jon Kjelden, leder i Elvene rundt Trondheimsfjorden

Jon Kjelden er leder i Elvene rundt Trondheimsfjorden.

Venter på vitenskapelig vurdering

Men hvor alarmerende det er, får ingen vite før tidligst i slutten av august. Mattilsynet har satt inn informasjonsproppen.

– Hvis vi skal drive god forvaltning, må vi bruke data som er vurdert vitenskapelig og satt inn i en helhet. Derfor vil vi offentliggjøre dette i slutten av august, sier Frida Andersen, seksjonsjef for fisk og sjømat i tilsynet.

– Ja, det høres veldig snedig ut, svarer Kjelden ironisk. – Jeg kan ikke skjønne at det er noen grunn til å ikke gå ut med de tallene de har.

Video Sterk økning av lakselus

Sterk økning av lakselus. Saken i videoen er fra 14. juni.