Hopp til innhold

Denne skal ta knekken på lakselusa

Forskere vil vinne kampen mot lakselus med gjærprodukter.

Gjær

Det er ikke bare i bolledeig at gjæren har en viktig funksjon.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Lakselus er et stort problem for oppdrettere, så det er ingen tvil om at det er førsteprioritet på det vi jobber med nå, sier direktør Rolf Nordmo i Biorigin Scandinavia til NRK.no.

Fra et lite kontor i Namsos leder han en stor, internasjonal satsing på gjærprodukter i dyrefor.

For to år siden ble firmaet hans kjøpt opp av det brasilianske selskapet Bioorigion, som jobber med å utvikle gjærprodukter.

Nå har de oppdaget at deler av gjæren kan bli et viktig redskap i kampen mot lakselusa. Stoffet Betaglukan skilles ut og blandes inn i foret til laksen.

Les: Lakselusa skal knekkes

Vil ikke feste seg

– Når vi gir gjær i foret til laksen så blir det vanskelig for lusa å sette seg på dem etterpå. Vi investerer mye penger for å finne ut hvorfor det er sånn, sier Nordmo.

De har allerede klart å dokumentere noe av det som skjer.

– I lakseslimet er det en del enzymer som gjør at det blir vanskelig for lusa å hekte seg på laksen. I tillegg handler det om luktstoff som gjør at lusa enten tiltrekkes laksen, eller avskyr den, forklarer Nordmo.

– Kan også brukes på mennesker

Betaglukan kan også brukes i medisin til mennesker, i følge Nordmo.

– Dette stoffet har positive effekter på imunssystemet. Forskere har funnet ut at det fungerer bra mot diabetessår blant annet, sier han.

Finnes det noen bieffekter?

– Nei, dette har vært forsket på i over 20 år, både på mus, fisk og mennesker, og man har ikke funnet noen bieffekter. Det eneste er at laksen får økt apetitt, sier Nordmo.

Les: Leppefisk mot lakselus

Oppdaget i Tromsø

Ideen om å bruke gjær i andre ting enn bolledeig startet i Tromsø for 25 år siden.

Laks skadd av lakselus

Denne laksen er skadet av lakselus.

Foto: Alv Arne Lyse / NJFF

Et lite norsk selskap fant ut at produktene som blir utvinnet fra gjær har en positiv effekt på imunforsvaret, både til dyr og folk. Men de hadde ikke muskler til forskning og satsing på oppdagelsen.

– Derfor solgte de dyrehelsedelen av prosjektet ut på det åpne markedet, og nå leder jeg det, sier Nordmo.

Store krefter

Nordmo er utdannet veterinær og startet i sin tid forskningstasjonen Veso Vikan utenfor Namsos.

Nå tar han med seg mye av den kunnskapen inn i forskningen på gjærprodukter.

Bioorigin har drevet med sukker og etanol siden 1949. Hvert år produserer de 500 000 tonn sukker, 500 000 000 liter alkohol og 440 000 megawatt timer energi.

– Veldig tilfredsstillende

Nå utvikler de nye typer gjærprodukter, men før de kan selge dem til dyr og mennesker må de gjennomføre omfattende dyrestudier.

– Vi synes det er veldig tilfredsstillende at vi nå har eiere som har midler til forskning og utvikling, sånn at vi har nødvendig dokumentasjon når vi skal ut og selge produktene, sier Nordmo.