Hopp til innhold

LUSEALARM: Her er det aller verst

Villfisken er rammet av urovekkende mye lakselus. Selv om oppdrettsfisk får deler av skylden, er det likevel ikke aktuelt å redusere antall oppdrettsanlegg, sier fiskeriministeren.

Video Sterk økning av lakselus

Sterk økning av lakselus

Ifølge Mattilsynets rapport er Hardanger, Sunnhordland og Namdalen i Trøndelag de verste områdene.

– Det er funnet langt mer lus på villfisk i år sammenlignet med tidligere, forteller Fride Andersen, seksjonsjef i Mattilsynet.

Det viser rapporten som Mattilsynet slapp tirsdag. Den konkluderer med at årets avlusing av oppdrettanleggene ikke ble nådd i svært viktige villaksområder.

De skriver at årsaken til mye lus på villfisken skyldes trolig for lang avlusingsperiode, dårlig koordinering med bruk av fôrmiddelet emamectin og en høy konsentrasjon av oppdrettsfisk, spesielt i Hardangerfjorden og ytterst i Trondheimsfjorden.

Motstandsdyktig

Sammenlignet med det en fant i fjor, er det en stor økning.

– Nå har vi jo sett at fisken er blitt motstandsdyktig mot lusepreparater. Det er jo et problem. Og så vet vi óg at stort antall og tetthet av laks gjør at flere kan føre lusen videre og som vil øke presset på villfisken, forteller Fride Andersen som er seksjonssjef for fisk og sjømat i Mattilsynet.

– Årets første resultat fra overvåkingen av lakselus langs norskekysten viser et høyt infeksjonspress fra lakselus nord i Ryfylke, i midtre og indre deler av Hardangerfjorden, og ytterst i Sognefjorden og Trondheimsfjorden. Særlig sjøørreten er hardt rammet, sier Andersen til NRK.

Lakselus

Lakselus.

Foto: Gunhild Agdesteen / NRK

Forskning før tiltak

Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen sier at hun vil ha mer forskning på hvordan lakselusen sprer seg til villfisk før hun vil vurderer å kutte ned i antall oppdrettsanlegg.

– I oppdrettsanleggene er det enten på samme nivå, eller lavere enn i fjor, sier fiskeriministeren om nivået på lakselus i oppdrettsanleggene.

Hun forteller at funnene går på at det er mer lus på ørret og sjøørett.

Men her er det vel en sammenheng?

– Ja, det skal i alle fall forskerene få fortelle oss mer om. Vi må ha mer kunnskap om disse sammenhengene enn det vi sitter med i dag, sier hun til NRK.

– Situasjonen er ute av kontroll

– Dette skjer på verst tenkelig tidspunkt for villaksen. Situasjonen er ute av kontroll. Nå må dette få konsekvenser i form av redusert antall oppdrettsfisk i sjøen, uttaler generalsekretær Bjarne Oppegård i Norsk jeger- og fiskerforbund.

Han mener at dette skjer på verst tenkelig tidspunkt for villaksen.

– Det er på høy tid at Mattilsynet skjerper klørene og setter handling bak ordene, uttaler Oppegård.

Han mener at villaksen og sjøørreten ikke har tid til å vente på at nye bekjempelsesmetoder utvikles, og at det nå må handles raskt.

Hva mener du bør gjøres for å bli kvitt lakselusen?