Frosta vil stå alene som kommune

Det ble et knapt flertall for at Frosta skal bestå som egen kommune tirsdag kveld.

Frosta stemmer for å stå alene som kommune

Ordfører Trine Haug (i midten) og varaordførerer Johan Petter Skogseth (t.h.), begge fra Senterpartiet, under avstemningen tirsdag kveld.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Kommunestyret fulgte dermed opp resultatet fra folkeavstemningen i mai, som ga et knapt flertall mot å slå seg sammen med Stjørdal.

Avstemningen var ferdig i 20.15-tiden. Ni stemte for forslaget om å stå alene. Åtte var imot.

– Det ble et vedtak, og det ble flertall, sier ordførerer Trine Haug (Sp) til NRK.

– Nå har vi et flertallsvedtak, og det er det vedtaket kommunestyret forholder seg til. Nå ser vi fremover, og da jobber alle med det vedtaket fremover.

Spent på økonomi

– Vi skal vi fortsette å levere gode tjenester til innbyggerne våre. Vi har levert gode tjenester i mange år. Det skal vi fortsette med, slår Haug fast.

Enkelte av Frostas politikere har uttrykt bekymring over kommunens økonomi hvis den blir stående alene.

– Først må vi se hvordan inntektssystemet blir, når det blir vedtatt. Det er en gradvis innføring over tid, og vi får sett på det når vi skal ha budsjettbehandling fremover, forklarer ordføreren.

Frode Revhaug, Frosta Høyre

IKKE OVERRASKET: Frode Revhaug i Frosta Høyre mener resultatet var som ventet, men synes likevel det var synd at kommunestyret ikke går for sammenslåing:

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

Høyre: – Synd

Frode Revhaug i Frosta Høyre mener resultatet var som ventet, men synes likevel det var synd at kommunestyret ikke går for sammenslåing:

– Det er synd at vi nå ikke benytter anledningen til å slå oss sammen med Stjørdal og skape en ny kommune med litt slagkraft og muligheten til å videreutvikle tilbudene våre på Frosta.

Han trakk tirsdag kveld spesielt frem to punkter for sammenslåing:

– Vi har behov for større fagmiljø på Frosta. Det er kort avstand til Stjørdal og Værnesregionen, som vi har samarbeidet med i mange år. Vi har trent lenge på samhandling med stjørdalingene.

– Det andre er næringslivets muligheter til å videreutvikle seg.

Vil samarbeide

Selv om Frosta nå ikke går for sammenslåing med noen, trekker ordføreren frem at kommunen har en del samarbeid med Levanger og kommunene i Værnesregionen fra før.

– Vi skal se på mulige samarbeidsmuligheter der, en videreutvikling av det, og hvor vi kan søke videre samarbeid, forteller Haug.

– Er du lettet?

– Det er godt å være ferdig og se fremover. Nå vet både ansatte og vi politikere hva vi har å forholde oss til, sier hun.

Ordføreren sa etter folkeavstemningen at hun gjerne hadde ønsket seg et litt større flertall for at Frosta skulle bestå som egen kommune.

– Ja, men da vi fikk fordøyd resultatet mer, og sett tallene bedre, så vi at det var et tydelig signal. Da er det greit å følge det.