NRK Meny

Fire kommuner sa ja – fem sa nei

Fire nordtrønderske kommuner sa mandag ja til sammenslåing, mens fem sa nei. Nå kan det gå mot større kommuner rundt både Steinkjer og Namsos.

Bjørn Arild Gram

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram kan glede seg over at folk i hans kommune sa ja til sammenslåing.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Da avstemningsresultatene ble klare mandag kveld viste det seg at det ble ja til sammenslåing både i Steinkjer (61,8 prosent) og Verran (73,8), mens snåsningene sa et klart nei til å slå seg sammen med de to andre (70 prosent).

– Tydelig ja

– Resultatene ble lite overraskende med et tydelig ja i Verran og Steinkjer og et tydelig nei i Snåsa. Det er synd at snåsningene ikke vil være med, men nå blir det en ny kommune med Steinkjer og Verran, sier Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram til NRK.

Men Verran kommune kan bli delt, og folket i Verrabotn kan bli en del av en ny kommune sammen med Rissa og Leksvik.

I Namdalen ble det et klart nei-flertall til en storkommune i både Overhalla (63 prosent), Høylandet (82 prosent) og Flatanger (73,8). Folket på Namdalseid (61,5) og i Fosnes (67,9) sa derimot ja til å gå sammen med Namsos.

Nei på Frosta

Lenger sør i Nord-Trøndelag ble det et knapt flertall på Frosta (52,1) for å si nei til sammenslåing med Stjørdal.

Dermed kan det gå mot nye kommuner mellom Steinkjer og Verran, og mellom Namsos, Namdalseid og Fosnes hvis politikerne nå følger folkets vilje.

– I noen av de mindre kommunene kan det se ut som om folk er redde for å bli en utkant i en storkommune. De kan også være redde for å miste politisk makt, sier NRKs kommentator, Linda Bjørgan.

Bjørgan mener resultatet på Frosta kan åpne for nye møter mellom kommunene i Værnesregionen etter at Stjørdal i forrige uke sa nei til å gå sammen med Selbu, Tydal og Meråker.

Video fra Trøndelag


< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)
De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.