– Mine barnebarn bor heldigvis langt unna, sier Inger Lise Røvik, som bor i Follafoss i gamle Verran kommune.
Hun snakker om usikkerheten som er skapt rundt skolen i bygda etter kommunesammenslåingen med Steinkjer nyttårsaften 2020.
USIKKERHET RUNDT SKOLESTRUKTUR: Inger Lise Røvik har skrevet under på Verexit – Verran ut av Steinkjer.
Foto: Tariq Alisubh / NRKFor de aller fleste virket sammenslåingen som starten på et lykkelig partnerskap. En god løsning for begge kommunene.
Verre enn i Verran
Et kvarters kjøring unna det gamle kommunesenteret Malm ligger Follafoss. Det er her opprøret «Verexit (Verran ut av Steinkjer)», har startet.
Folk i Follafoss følte de bodde i utkanten også i Verran. Enda verre er det blitt i den nye storkommunen.
Dråpen som fikk begeret til å renne over, var planene om å flytte ungdomstrinnet ved Folla skole til Malm.
Kommunen mener det er behov for sterkere fagmiljø og større sosialt miljø for elevene. Dessuten er det ledig plass ved den nyrestaurerte ungdomsskolen i Malm.
Frykter barnefamiliene flytter
John Ole Dolmseth har barn på ungdomstrinnet. Det var nedleggingsplanene som fikk han til å engasjere seg. Nå har han startet en underskriftskampanje.
Målet var 300 underskrifter. Det er det som er kravet, ifølge kommuneloven, for å få en sak opp til politisk behandling.
– Vi stoppet aksjonen da vi hadde kommet til 380 underskrifter, sier Dolmseth.
380 personer rakk altså å signere før de stanset. I den gamle kommunen bodde det 2500.
KJEMPER FOR U-SKOLEN: Kine Aune Dolmseth, Nicolai Dolmseth, Eline Dolmseth og John Ole Dolmseth
Foto: privatMen det har også vært andre konflikter der mange føler at gamle Verran har tapt. Blant annet bussruter og eldreomsorg.
– Tar de først ungdomstrinnet, ryker sikkert barneskolen etterpå. Tar du skolen, tar du veldig mye av limet i samfunnet, sier Dolmseth.
Han mener det er barnefamiliene som først flytter ut av bygda.
– Jeg kjenner selv en ung familie som nå har bestemt seg for å flytte til nabokommunen. Der er det ny skole og stabilitet rundt skolesituasjonen, sier han.
Forstår frustrasjonen
– Jeg har respekt og litt forståelse også for at det kan kjennes krevende i sum, sier ordfører i storkommunen Steinkjer, Anne Berit Lein. Hun representerer Senterpartiet og mener mye er på gang i Verran.
SATSER I VERRAN: – Vi satser på Verran når det gjelder omsorg. Vi får til en god skole, selv om ungdomstrinnet flyttes til Malm, og vi satser på infrastruktur, sier ordfører i Steinkjer, Anne Berit Lein (Sp).
Foto: Tariq Alisubh / NRKHun viser også til at det er flere reguleringsplaner for boligbygging under arbeid.
Det er også satset stort på å tilrettelegge for bygging av verdens største landbaserte oppdrettsanlegg.
– Verran betyr mye for meg, og er en viktig kommunedel i Steinkjer. Jeg er stolt av Verran, sier Anne Berit Lein.
OPPDRETT: På Tjuin i Malm har Salmar nettopp startet byggingen av verdens største landbaserte oppdrettsanlegg.
Foto: Tariq Alisubh / NRKIkke bare velstand før heller
– Med tanke på nykommunens korte historie og trøbbelet med koronapandemien er det mye positivt å trekke fram også, sier Anders Lindstrøm (Ap). Han ble den siste ordføreren i Verran kommune, og jobber i den nye kommunen.
Han viser til at gamle Verran kommune hadde mye gjeld og det var lite rom for å gjøre nye investeringer.
Nå er det bestemt at det skal bygges nytt omsorgssenter. Det er også blant annet snakk om nytt legekontor og helsestasjon.
For tidlig å si noe ennå
– Det er altfor tidlig å felle dom over kommunereformen nå, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).
FOR TIDLIG Å KONKLUDERE: Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup synes det er for tidlig å si om kommunereformen er positiv eller negativ for gamle Verran kommune.
Foto: Mette Ballovara / NRKHan mener man må gi det litt tid ettersom sammenslåinga trådte i kraft 1. januar 2020 og landet stengte ned 12. mars.