Ikke håp om nykommune i Værnesregionen

Etter at Frosta sa nei til Stjørdal mandag, er det ikke noe som tyder på at det blir noen ny kommune i Værnesregionen med det første.

Ole Morten Balstad

Selbu-ordfører Ole Morten Balstad tror ikke på en ny prosess for å slå sammen kommuner i Værnesregionen.

Foto: Andreas Reitan, Nea Radio

Ivar Vigdenes

Ivar Vigdenes er ordfører i Stjørdal.

Foto: Bent Lindsethmo/NRK

Både Stjørdal, Tydal, Meråker og Selbu har lenge ført samtaler om en eventuell sammenslåing, men i forrige uke gikk politikerne i Stjørdal heller inn for å gå sammen med Frosta. Men der stemte folket nei til en storkommune.

Det skuffet Stjørdal-ordfører Ivar Vigdenes (Sp).

– Én lærdom jeg tror vi skal ta med oss etter resultatene i går er at jeg tror vi skal tenke oss grundig om før vi går inn i noen prosess rundt kommunesammenslåing hvor ikke ordføreren i den aktuelle kommunen faktisk ønsker og anbefaler det, sier Vigdenes til NRK.

– Frosta er historisk

Trine Haug, ordfører Frosta

Frosta-ordfører Trine Haug kunne ikke anbefale innbyggerne i kommunen å si ja til en sammenslåing med Stjørdal.

Foto: Eivind Aabakken/NRK

For Frosta-ordfører Trine Haug hadde ikke før signert en intensjonsavtale med Stjørdal sist fredag, før hun ga uttrykk for at det ikke var en avtale hun kunne anbefale innbyggerne i kommunen å si ja til.

– Trolig er Frosta historisk i den forstand at man oppnådde en så stor ja-andel til tross for ordførerens motstand. En ordførers anbefaling virker derfor å være en nødvendig, om enn ikke en tilstrekkelig forutsetning for en sammenslåing. Det bør vi ta med oss når vi står overfor lignende tidkrevende og kostbare prosesser i framtiden, mener ordfører Ivar Vigdenes i Stjørdal.

Ordfører Ole Morten Balstad i Selbu (Ap) tror ikke det er aktuelt å gå i gang med en ny prosess for å slå sammen kommuner i denne regionen.

– Nei, det blir for rotete og gjort er gjort og sagt er sagt. Vi fikk avslag fra Stjørdal, og da er det ikke aktuelt for vår del å starte en ny prosess, slår Balstad fast overfor NRK.

Interkommunalt samarbeid

Ole Morten Balstad tror heller det interkommunale samarbeidet i Værnesregionen nå vil bli styrket.

– Vi har samarbeidet i 13 år, og nå når mange kommuner sier nei til sammenslåing tror jeg heller det vil bli satset på kommunale samarbeidsløsninger. Her kan Værnesregionen bli en pilot på nasjonalt nivå fordi vi har kommet så langt, mener Ole Morten Balstad.

Ordførerne i både Meråker, Selbu og Tydal følte seg sviktet av politikerne i Stjørdal i forrige uke da det ble klart at et samarbeid i fjellregionen ble forkastet.

– Nå har fylkesmennene i Nord- og Sør-Trøndelag tatt initiativ for at vi skal møtes for å snakke ut om det som har skjedd. Vi ønsker i alle fall å fortsette samarbeidet i Værnesregionen, mener Ole Morten Balstad i Selbu.

Intensjonsavtale Frosta og Stjørdal

Fredag skrev Frosta og Stjørdal under en intensjonsavtale, som frostingene avviste mandag.

Foto: Frode Eitrem