Hopp til innhold

Arrestasjonen av familien Abbasi møtt med sorg, sjokk og sinne i Trondheim

Politiet bekrefter at moren og barna hennes ble pågrepet i morges for å sende dem tilbake til Afghanistan. - Vi gir ikke opp, sier støttespillerne til familien.

Abbasi-demonstrasjon Trondheim

Arrestasjonen av Abbasi-familien blir møtt med sinne og demonstrasjoner i Trondheim.

Foto: Hilde Grande / NRK

Familiens advokat, Erik Vatne, sier at familien var på Gardermoen da han sist var i kontakt med dem ved 12-tida. De tre barna er i alderen 16 til 22 år.

– Jeg vet at familiens nettverk er opprørt og sjokkert. Ut over det tror jeg ikke folk har rukket å ta dette innover seg, sier Vatne.

Han har ikke fått kontakt med familien utover lørdag ettermiddag, men antar at de er på veg ut av landet.

Store protester mot utsendelse

– Vi er i sjokk og sorg og vi føler oss litt maktesløse, men vi gir ikke opp. Kampen for Abbasifamilien fortsetter neste uke, sier Mona Elfareh - en av elevrådslederne ved Thora Storm og blant initivtakerne til demonstrasjonen i oktober 2017. Den gang demonstrerte flere hundre trønderske elever mot en planlagt utsendelse av familien.

Fredsprisvinner Malala Yousafzai delte i 2017 Taibeh Abbasis video til alle sine følgere.

«Taibeh delte sin sterke historie med oss. Nå støtter vi kampanjen til hennes skolekamerater for å stoppe Norge fra å deportere henne», skrev Yousafzai.

Demonstrasjon Trondheim

Med plakater om at det ikke er trygt å reise til Afghanistan aksjonerte medelever i Trondheim til støtte for Abbasi-familien i 2017.

Foto: Hilde Grande/NRK

– Vi må komme oss over sjokket. Alt skjedde så fort, men vi skal samle oss og det kommer helt sikkert nye reaksjoner på uttransporteringen utover i neste uke, sier Mona Elfareh.

– Det har vært stort engasjement både i Trondheim og andre steder i Norge og resten av verden for denne familien, så jeg har tro på at dette vil utløse store reaksjoner i befolkningen både i Trondheim og resten av landet, sier Abbasi-familiens advokat.

Spontanaksjon

Arrestasjonen førte til spontanaksjon ved Politihuset i Trondheim. Et 30-40-talls personer markerte sin reaksjon på arrestasjonen lørdag formiddag. Utover ettermiddagen og kvelden ble det moblisert ytterligere.

Demonstrasjon mot Abassi-utvisning
Foto: Grete Thobroe / NRK

Inger Lise Norum har vært lagleder for yngste sønn Abbasi på fotballaget til Vestbyen.

Inger Lise Norum

Inger Lise Norum har kjent familien Abbasi i mange år.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Vi er blitt godt kjent etter mange år og jeg er blitt venn med hele familien Abbasi. Dette er en familie med masse varme.

– Jeg fikk SMS fra en i støttegruppa i natt om at den eldste sønnen var henta på jobb. Nå trenger de vår støtte, sier Norum. Hun og støttegruppa er opptatt av å ta vare på alle minnene og tingene i leiligheten der familien bodde fram til arrestasjonen.

Uklart hvor familien er

– Barna er overlatt til Politiets utlendingsenhet, bekrefter stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Han vet ikke hvor familien er akkurat nå, men ifølge Adresseavisen skal de ha blitt fløyet med fly fra Røros.

– Vi kommenterer ikke pågående uttransporteringer, svarer kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i Politiets utlendingsenhet på spørsmål om hvor familien er.

Aksjonen i morges skal ha vært planlagt lenge, men politiet vil ikke si hvor lenge.

– Det var en udramatisk pågripelse. Ingen kom til skade, sier Nordtvedt.

Ingunn-Sofie Aursnes, Direktør i Utlendingsnemnda, sier dette til NRK:

– Vi har taushetsplikt og kan ikke gi begrunnelser for hvorfor denne utsendelsen finner sted. Men her er det en pågående uttransportering, og det blir også av den grunn galt hvis UNE uttaler seg på nåværende tidspunkt.

– Fortvilte hyl

En av naboene til Abbasi-familiens leilighet på Møllenberg, Berit Lyng, skriver på Facebook at hun og samboeren våknet ved 5-tida av fortvilte rop og hyl fra ei jente. Samboeren løp ut i ei gate der det var 7-8 politimenn i sivilt, og flere sivile biler og en minibuss var parkert.

– Inne i minibussen sitter ei fortvilt ung jente. Rett etter kommer mammaen. Hun må nesten bæres i håndjernene. De kjøres bort i bussen, skriver Lyng. Hun beskriver opplevelsen som noe av det mest hjerteskjærende hun både har hørt og sett.

– Bare trist

Taibeh Abbasis

Søsknene Yasbin (20) og Taibeh (22) skal ifølge politiet raskt ut av landet. De blir uttransportert sammen med lillebror Ehsan (16) og barnas mor.

Foto: Hilde Grande/NRK

Abbasi-familiens flyktningstatus og oppholdstillatelse ble inndratt i 2014. Da hadde de bodd i Norge siden 2012.

Utlendingsdirektoratet mente mor ikke kunne anses som enslig kvinne uten mannlig nettverk i hjemlandet, og at hun derfor ikke oppfylte vilkårene for oppholdstillatelse.

Mor Atefa Rezaie og barna har fått endelig avslag i Høyesterett, og fristen for å reise tilbake til Afghanistan gikk ut 16. juli 2018, ifølge politiet.

Utsendelsen ble utsatt i fjor, og UNE ga beskjed om at de ikke skulle tvangsutsendes med det første. Dermed fikk Taibeh Abbasi (20) tatt eksamen ved Thora Storm videregående skole både i fjor og i år.

– Dette er bare trist. Det er noe vi har fryktet, men vi er i sjokk. Vi hadde jo håpet at ungdommene skulle få en ordentlig skolegang og komme videre. Det gjør de ikke, sier rektor ved Thora Storm, Anders Buhaug.

Han beskriver de to eldste barna som hardtarbeidende elever med et stort sosialt engasjement både i og utenfor skolen.

Sint ordfører ber regjeringen gripe inn

Lars Haltbrekken (SV) skriver til NRK at han i dag vil sende en siste oppfordring til statsminister og partilederne i KrF og Venstre om å gjøre det de kan for å la familien bli.

Både Statsministerens kontor, KrF og Venstre sier at de ikke vil kommentere enkeltvedtak.

Trondheim bystyre har tidligere kommet med en felles uttalelse hvor de ba regjeringen la familien få bli. Kun Frp stemte imot.

Rita Ottervik

Trondheims ordfører Rita Ottervik har nesten hele bystyret i ryggen i kravet om at Abbasifamilien må få bli Norge.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Også ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), har sendt brev til partilederne i Venstre og KrF. Hun hadde 20 år gamle Taibeh gråtende på sitt kontor for to uker siden, og er provosert over dagens arrestasjon.

– Jeg reagerer egentlig med sinne, sier Ottervik.

Ordføreren poengterer at ungdommene har vokst opp i Norge, og at de ikke har noe nettverk i Kabul.

– Jeg er forskrekket og ber virkelig innstendig særlig Venstre og KrF i regjering trekke i nødbremsen og ta en ny debatt på hvilke menneskelige hensyn det skal legges vekt på i innvandringspolitikken.

Vanskelig å snu

Advokat Vatne mener avslaget på familiens søknad om opphold i Norge ikke gyldig. Han sendte derfor en klage til UNE, men denne er avvist i ettermiddag.

– Erfaringsmessig er det svært vanskelig når saken har kommet dit den er i dag, sier Vatne.

Abbasi- demonstrasjon

Det ble mobilisert spontanaksjon mot uttransportering av Abbasifamilien i Trondheim søndag kveld.

Foto: Hilde Grande / NRK