Se øvelsen: Her forvandles halvøya Byneset til et krigsinferno

Over 3.000 soldater. Rundt 20 krigsskip. Et titalls fly. 12 stridsvogner. Nato viste muskler under den storstilte krigsøvelsen på Byneset utenfor Trondheim tirsdag.

Nato viste muskler under den storstilte krigsøvelsen utenfor Trondheim tirsdag.

NRK sendte direkte fra DV-dagen på Byneset i Trøndelag.

Poenget med krigsøvelsen var at Nato-landene skulle vise sitt fellesoperative samspill på land, til sjøs og i lufta. Soldatene iscenesetta tolv scenarioer. Det ble blant annet overflyging med det nye kampflyet F-35. Soldater stormet stranda og firet seg ned fra helikoptre.

Den såkalte DV-dagen var en del av Nato-øvelsen «Trident Juncture» som foregår i store deler av landet denne uken.

Opprinnelig skulle 42 fly delta, men en del kampfly måtte stå over oppvisningen. Presseoffiser Fredrik Tandberg opplyser til NRK at flyene som skulle ta av fra Bodø måtte stå på bakken. Årsaken var dårlige værforhold lenger nord.

Krass kritikk av øvelsen

Forsvaret varslet på forhånd at det skulle bli en drøy time med «støy og underholdning». Kritikerne har kalt retorikken usmakelig.

Forsvaret oppfordret folk til å få med seg øvelsen. Anbefalingene handlet både om «tur med noe godt i sekken» og «gladbobler» på verandaen. I ettertid anbefalte Forsvaret at sivile holdt avstand og helst så øvelsen på TV.

Tanks på generalprøven på DV-dagen
Foto: Stein Roar Leite
Den såkalte DV-dagen utenfor Trondheim var en del av Nato-øvelsen «Trident Juncture».

– Øvelsen øker spenningen mot Russland. Det er noe usmakelig hvor naboer er blitt oppfordret til å ta med gladbobler. Når man i tillegg tillater at det kommer et amerikansk hangarskip kommer det til å øke spenningen mot Russland, sier SVs stortingsrepresentant, Lars Haltbrekken.

Stoltenberg på plass

Over 350 æresgjester var invitert for å overvære det hele fra en VIP-tribune på et gårdsbruk.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, kom til Trøndelag mandag.

– Min opplevelse av å reise hjem til Norge og overvære en stor Nato-øvelse, er at Nato er der for Norge, sa Stoltenberg til NRK da han var på vei.

Aksjonister har reagert kraftig på at Nato og Forsvaret gjør krig til show og underholdning. Det vil ikke Stoltenberg være med på. Til NTB, har han sagt at den såkalte styrkedemonstrasjonen på Byneset er et viktig bidrag til åpenhet om «Trident Juncture».

– Det er en del av det å være åpen og tilgjengelig å ha denne type dager.

Oppvisning av våpen og kjøretøy

Også NRK fikk krass kritikk fra enkelte hold etter varselet om at DV-dagen skulle sendes direkte på nett og TV.

Det har vært flere demonstrasjoner rundt i Norge, deriblant i Trondheim.

Etter selve oppvisningen på Byneset tirsdag ettermiddag, hadde 15 nasjoner utstilling med sine siste nyvinninger innen våpen, kjøretøy og annet militært utstyr.