Hopp til innhold

Forsvarsministeren inhabil i luftambulansesaken

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) erklærer seg inhabil i alle saker om luftambulansekrisen på grunn av kona.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

ERKLÆRER SEG INHABIL: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Foto: Truls A. Antonsen / NRK

Bakgrunnen er at hans ektefelle Hilde Sjurelv er ansatt hos den nye luftambulanse-aktøren Babcock.

– Fredag informerte helseminister Bent Høie regjeringen om krisen i luftambulansen. Da varslet jeg at hvis Forsvarsdepartementet blir involvert i denne saken, så måtte jeg erklære meg inhabil – i og med at Hilde, min elskede kone, er ansatt i Babcock, sier han til NRK.

Det var VG som meldte om saken først.

Ba om bistand fra Forsvaret

Bakgrunnen for inhabilitetserklæringen var at Helsedirektoratet skulle be Forsvarets operative hovedkvarter om bistand, hvis behov.

– Vil dette ha noen konsekvenser for saken?

– Nei. Det er faste rutiner for at Helsedirektoratet kan forespørre Forsvaret om bistand på mange felt. Det er de rutinene som er trådd i kraft nå, sier Bakke-Jensen.

Forsvaret har satt inn to helikopter i Finnmark for å bistå krisesituasjonen, men Forsvarsdepartementet er foreløpig ikke involvert i saken. Hvis det skulle skje, vil en settestatsråd behandle saken.

Det er statsministeren som velger settesstatsråd. Hvem det blir skal offentliggjøres i statsråd på tirsdag, opplyser Bakke-Jensen.

Marianne Telle, styreleder i Helse Nord

FORLOVER: Marianne Telle, styreleder i Helse Nord og direktør i Bedriftskompetanse, var forlover for Hilde Sjurelv da hun giftet seg med den nåværende forsvarsministeren Frank Bakke-Jensen i 2015, skriver VG.

Foto: Eric Kama Steinberg / NRK

Det britiskeide selskapet Babcock Scandinavian AirAmbulance (BSAA) vant i juni 2017 anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten. Kontrakten starter 1. juli 2019 og går til 2025 med mulig forlengelse til 2030.

BSAAs anbud skal ha vært om lag 47 millioner kroner billigere i året enn tilbudet fra Lufttransport.

Piloter sykemeldt

Etter flere måneder med samtaler trakk Babcock seg fra avtalen om en kollektiv overføring av piloter til selskapet.

Etter at fagforeningen ikke kom til enighet, har flere fly stått på bakken. En av årsakene er at piloter har meldt seg sykemeldt og «not fit for flight» (se faktaboks).

Denne uken kom meldingen om at flere flyteknikere også har meldt seg «unfit».

Arbeidsrettsekspert Thomas Benson mener det er ulovlig hvis pilotene i luftambulansen har avtalt å ikke møte på jobb. Norsk Flygerforbund aviser på det sterkeste noen som helst form for kollektive sykemeldinger.

Styreleder inhabil

Onsdag ble det også klart at Babcock og Bedriftskompetanse avslutter samarbeidet.

Bakgrunnen er at styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, også er direktør i selskapet Bedriftskompetanse. Dette selskapet har hatt en samarbeidsavtale med Babcock, selskapet som skal ta over luftambulansetjenesten i Norge.

Etter at saken rundt luftambulansen har blåst opp den siste tiden, har Marianne Telle meldt seg inhabil i sakens videre prosess.

Flere politikere mener Marianne Telle må gå av som styreleder i Helse Nord.

Styrelederen tar nå selvkritikk for tvil som har oppstått rundt hennes rolle.

– Det er ting jeg kunne håndtert annerledes, sier Marianne Telle til NRK.