Hopp til innhold

Nå får streiken konsekvenser i nord – ambulansehelikopter settes på bakken

Klokka 13 fredag ble ambulansehelikopteret i Tromsø satt på bakken. En av de ansatte er tatt ut i streiken til Norsk Luftambulanse Helikopter AS.

Luftambulanse

Basen i Tromsø blir berørt av streiken.

Foto: Luftambulansetjenesten

– Per nå er beredskapen svekket, men ikke akutt, slik som vi ser det, sier kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten HF, Elin Åsbakk Lind til NRK.

Fredag gikk tjenesten ut med en pressemelding der de varsler om at basen i Tromsø blir berørt av streiken.

– 17. mars klokken 13 ble base Tromsø berørt fordi redningsmann som skulle på vakt der er tatt ut i streik. Når en redningsmann på vakt tas ut i streik blir helikopteret tatt ut av beredskap. Det skyldes at redningsmannen har oppgaver med bistand til pilot med tanke på flysikkerhet. I tillegg til egne arbeidsoppgaver skal redningsmannen også assistere legen, heter det i pressemeldingen.

Mandag formiddag blir også fire ytterligere baser berørt, Evenes/Harstad, Brønnøysund, Ålesund og Lørenskog.

– Da er det mer kritisk, uten at det er vi som vurderer om det er fare for liv og helse. Det er det Statens helsetilsynet som gjør, sier Åsbakk Lind.

Beredskapen er nå satt til grønn, noe som innebærer at tiltak vil bli satt inn raskt.

– Det er en beredskap vi setter for å kunne gjøre hurtige tiltak. Sette en stab for å følge ekstra nøye med på det som skjer nå når streiken begynner å gå ut over beredskapen.

Elin Åsbakk Lind

Kommunikasjonsrådgiver Elin Åsbakk Lind i Luftambulansetjenesten HF.

Foto: Oliver Rønning / NRK

Ikke akutt fare

Luftambulansetjenesten HF rapporterer opp til eierne sine.

– Hvis det begynner å bli mange baser som går av beredskap, rapporterer vi det opp.

Hvor bekymra bør innbyggerne være nå?

– Det at en base går av beredskap, skjer fra tid til annen. Det kan være noe teknisk, for eksempel. I Tromsø har vi andre ressurser vi kan sette inn, blant anna ambulansefly og redningshelikopter, dersom det er fare for liv og helse. Per nå er beredskapen svekket, men ikke akutt, slik som vi ser det.

– Skuffet over arbeidsgiver

Arne Sveinhaug er hovedtillitsvalgt i Norsk Luftambulanse Helikopter AS, som er i streik.

Vi synes det er svært uheldig at dette går utover beredskapen. Heldigvis har Tromsø dekning med et redningshelikopter som kan erstatte oss i en periode.

Streiken har pågått siden 5. mars, og har ifølge Sveinhaug fått få konsekvenser for beredskapen. Til nå har de bare tatt ut personell fra trening.

Ett av hovedkravene er minimum fire dager avtalefesta redningsteknisk vedlikeholdstrening. I tillegg er det noen lønnskrav.

Vi er veldig skuffet over at arbeidsgiver siden forhandlingsstart i november i fjor, har avvist våre krav. Vi krever kun samme lønnsregulering i kroner som NLA allerede har gitt til våre pilotkolleger, sier Sveinhaug.

Han håper og tror at arbeidsgiver snart vil imøtekomme dem, slik at streiken kan opphøre.

På mandag vil fire nye baser bli rammet av streiken. Tvungen lønnsnemd løser ingen uenighet mellom partene i en streik, snarere tvert imot. Derfor håper jeg arbeidsgiver i helgen nærmer seg våre krav, så vi kan komme til enighet og raskt avblåse streiken uten å skyve vår uenighet over på myndighetene.