Hopp til innhold

71 smittet etter utbruddet på Hurtigruten

Ytterligere ni personer har fått påvist smitte etter koronautbruddet på Hurtigrutens MS Roald Amundsen. Totalt er 71 registrert smittet.

Roald Amundsen i kai i Breivika.

Skipet har ligget isolert til kai i Tromsø siden smitteutbruddet i slutten av juli.

Foto: Tora Kyllingstad / NRK

Det er registrert smitte hos 29 passasjerer og 42 ansatte etter koronautbruddet, opplyser forsker Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet til Bergens Tidende.

Tallene er oppjustert etter at personer som først testet negativt, senere har testet positivt.

– Alle har utviklet symptomer og testet positivt i løpet av karantenetiden. I tillegg er det et par personer som har testet positivt etter selve karantenetiden, altså etter det har gått 10 dager siden eksponering på skipet.

De sist registrerte smittede er bosatt i Nordland, Viken, Rogaland, Oslo og Trøndelag, ifølge Elstrøm.

Tidligere denne uken ble det også kjent at det ikke lenger er noen i karantene om bord på skipet.

Vil forflytte de isolerte om bord

Det er færre enn 10 personer som nå er i isolasjon om bord på skipet etter å ha blitt smittet. Det er en egen fløy på båten som er avholdt for de isolerte.

Tromsø kommune har vedtatt at de syke om bord på skipet skal forflyttes torsdag ettermiddag.

– De har hatt det tøft, så det er viktig at de blir ivaretatt, sier kommunikasjonsrådgiver i Tromsø kommune, Tor-Emil Schanche.

– Flyttingen er krevende. Her er det flere hensyn å ta, alt fra logistikk til at vi kontinuerlig må ta helsesjekker.

Det er Hurtigruten som overtar ansvaret for de isolerte når de er ferdig med isolasjonstiden.

Covid-19 på hurtigruteskipet Roald Amundsen
Tromsø 20200801. 33 personer blant mannskapet på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen fra Hurtigruten er korana-smittet. Her ligger skipet ved kai i Tromsø. Foto:

Det er færre enn 10 personer som er i isolasjon om bord på skipet.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix

– Forventer ikke flere smittede

Petter Elstrøm i Folkehelseinstituttet sier han nå ikke forventer flere smittetilfeller i forbindelse med utbruddet på Hurtigruten.

– Jeg kan selvfølgelig ikke utelukke det fullstendig, men nå har det gått såpass lang tid og selv om det var en kronglete start, har det vært god kontroll på hele denne situasjonen etter at skipet kom til Tromsø. Kommunen har gjort en formidabel innsats.

Et av hurtigrutens andre ekspedisjonsskip, MS «Spitsbergen», forlot Tromsø onsdag kveld. Skipet måtte avbryte et cruise rundt Svalbard etter mistanke om koronautbrudd om bord.

Alle de 134 om bord testet etter hvert negativt for koronaviruset og fikk forlate skipet. Skipet er nå på vei til Tindekaia på Åndalsnes.

Koronautbrudd på Hurtigruten

71 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.