Magnus Carlsen
Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det skjulte dramaet bak VM-seieren

NEW YORK (NRK): Han var på et mørkt sted. Hodet fungerte ikke, og han hadde tvangstanker. Da bestemte en desperat Magnus Carlsen seg for å ta en fest.

En utmattet Magnus Carlsen sov helt til lunsj dagen etter seieren i sjakk-VM.

Det så kanskje enkelt ut da han ekspederte Sergej Karjakin i fire praktfulle hurtigsjakkpartier natt til torsdag, men 26-åringen våknet opp og var mest av alt lettet. Han visste at Karjakin like godt kunne vært verdensmester, hvis noen få avgjørende øyeblikk, både på og utenfor brettet, hadde gått annerledes.

– Dette er det soleklart vanskeligste verdensmesterskapet jeg har spilt, sa Carlsen til NRK.

– Jeg var på et mørkt sted etter parti åtte.

Magnus Carlsen

UKOMFORTABEL: Magnus Carlsen på sitt mørkeste punkt i sjakk-VM.

Foto: Richard Drew / AP

Den negative tankespiralen

Da Magnus Carlsen tapte det åttende VM-partiet mot Sergej Karjakin, og plutselig lå under med bare fire partier igjen, raknet det nemlig for verdensmesteren. Omgivelsene fikk bare se at han stormet ut av pressekonferansen etter partiet:

Magnus Carlsen orket ikke å vente lenger, og forsvant fra pressen uten å svare på et eneste spørsmål.

Men det var starten på et drama bak scenen. For fortvilelsen stakk dypere enn bare raseri.

– Jeg hadde alle mulige slags negative tanker i hodet mitt. Det var veldig vanskelig, fortalte Carlsen torsdag morgen.

Carlsen har tidligere opplevd at «intuisjonen svikter», under VM-kvaliken i 2013. Det er hans største frykt. Og nå skjedde det altså i New York.

«Hodet fungerte ikke som normalt», fortalte han om de vonde dagene mellom åttende og tiende parti.

– Tvangstankene meldte seg. Før parti åtte var jeg alltid sikker på at dette skulle gå, men etter det tapet ble jeg veldig usikker. Det var vanskelig å fortelle seg selv at det skulle gå bra.

Hele identiteten til Magnus Carlsen er knyttet til det å være verdens beste sjakkspiller, men plutselig var han i reell fare for å miste tittelen sin. Og enda verre: Han spilte dårlig, uten å skjønne hvorfor. Da er det nærmest umulig å ikke la tankene sveve til elendigheten.

– Det er en klisjé i idretten at man alltid må tenke på prosessen i stedet for resultatet, men det var veldig vanskelig i de dagene. Jeg prøvde å ikke tenke på det, men jeg fikk det ikke til.

Magnus Carlsen

IKKE SEG SELV: Magnus Carlsen skjærer grimaser ved brettet.

Foto: MARIA EMELIANOVA / HTTP://WWW.SKARJAKIN.COM

Slik hevet de Carlsen

Bare de aller nærmeste fikk se hvor sønderknust Carlsen virkelig var. De skjønte at dette var alvor. At de måtte iverksette en plan. For hvis Magnus Carlsen ikke kom seg ut av den negative tankespiralen, ville han miste verdensmestertittelen.

– Det var ute av kontroll, sa trener Peter Heine Nielsen til NRK.

– For meg var det litt skremmende å se Magnus like etter partiet – han virket temmelig knust og nesten litt desillusjonert, sa søster Ellen Carlsen.

Støtteapparatet rundt Magnus Carlsen framstår ved første øyekast som en litt tilfeldig sammenrasket gjeng, men hver og en av dem er nøye håndplukket til å kunne håndtere akkurat en slik situasjon. Og etter det åttende partiet var det kokk Magnus Forsell som skulle spille en avgjørende rolle.

Kokken er ikke bedre i sjakk enn at han akkurat har slått «Magnus 8 år» på Carlsens sjakk-app, men han er god til å si ting rett ut. Nå fant han ut at Carlsen ikke kunne sitte alene og sture på rommet.

– Vi gikk ut og spiste burger og hadde det hyggelig og var oppe sent, sier han til NRK.

Da de kom tilbake fra middag på Manhattan, gikk de ikke og la seg, selv om man kunne tenke seg at Carlsen trengte søvn og hvile.

I den mest desperate situasjonen i sjakkstjernens karriere, med tvangstanger og negative spiraler, arrangerte de fest på rommet.

Måtte få tankene inn på andre ting

De ble sittende oppe til langt på natt, hele teamet: Verdensmesteren, kokken, søster Ellen Carlsen, far Henrik Carlsen, lege Brede Kvisvik, altmuligmann Bjørn Gunnar Nesse og manager Espen Agdestein.

De pratet om alt og ingenting og spilte rollespillet Avalon. Det hele for å tvinge Magnus Carlsens hode over på noe annet enn sjakk.

– På det tidspunktet var jeg på et ganske mørkt sted. Jeg trengte bare å slippe meg løs, å bare tenke at dette ikke er så farlig i et øyeblikk, sa Carlsen morgenen etter VM-seieren.

Kokk Magnus Forsell forklarte.

– Jeg tror det handler om å få sjakken ut av hodet. Selv Magnus greier ikke tenke på sjakk når vi sitter og spiller og koser oss og snakker om fotballspillere og basketstatistikk.

– Det var en risiko

Lege og sjakkspiller Brede Kvisvik er med på turen for å hjelpe Carlsen på en rekke måter. Han fortalte NRK torsdag morgen at det var en kalkulert risiko fra toppidrettsutøveren Magnus Carlsen å ta en fest midt i et verdensmesterskap.

Brede Kvisvik

STØTTESPILLER: Lege Brede Kvisvik.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Selvfølgelig, det kunne gått begge veier. Hadde han tapt matchen, hadde det vært kjempedumt det vi gjorde den dagen. Det viste seg å være helt riktig, men det visste vi ikke da.

– Stemningen løsnet opp utover kvelden, litt etter litt, sa Brede Kvisvik.

– Utover kvelden ble stemningen vesentlig lettere, han ble mer selvsikker og klarte å distansere seg fra det, sa Ellen Carlsen.

Langsom prosess i rett retning

Tvangstankene og problemene forsvant ikke på et blunk. Ifølge støttespillerne var ikke Carlsens energi der den pleier. Han fikk trøbbel med å sove, flere dager på rad. I det første partiet etter tapet ble det faktisk nesten tap igjen. Men teamet fortsatte å møte opp på hotellrommet hans, hver kveld, for å spille kortspill og få hovedpersonen på andre tanker.

– På slutten her har vi andre nesten ikke kunnet planlegge noe annet her i byen, sa Magnus Forsell.

Og sakte, men sikkert begynte ting humøret å snu.

Lykketreffet som reddet VM

Tre døgn etter den mentale smellen, i det tiende partiet, slo Carlsen tilbake. Han innrømmer at han fortsatt ikke var helt tilbake i riktig mental forfatning, men han var heldig da Karjakin misbrukte en mulighet til en enkel remis.

– Dette handlet ikke om at jeg vant over alle problemene jeg hadde hatt, det handlet om at jeg hadde flaks, sa Carlsen.

Mer skulle det ikke til. Seieren ble en enorm forløsning.

Intervjuet med NRK etter partiet viste en Carlsen som var så glad som de som følger ham tettest aldri har sett det før – selv om kampen fortsatt bare stod uavgjort.

«Åh! Å greie å vinne et parti! Det er lenge siden sist!» utbrøt han ekstatisk.

Magnus Carlsen kunne puste lettet ut etter sin første seier i årets sjakk-VM.

Hvis du vil se en lettet mann, se videoen over. Eller ta en titt på dette gliset:

Magnus Carlsen

LYKKELIG: Magnus Carlsen etter det tiende partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Han var tilbake. Og når han er på sitt beste, er Magnus Carlsen mye bedre enn Sergej Karjakin.

Russeren var sjanseløs i omspillet i hurtigsjakk, og Carlsen fikk gleden av å avslutte VM med en matt for historiebøkene, hvor han ofret sin egen dronning. Enhver sjakkspillers drøm.

– Det var nesten for godt til å være sant, sa sjakktrener Peter Heine Nielsen noen timer etterpå.

– For en avslutning. Hvis du vil være en virkelig stor sportsstjerne, gjelder det å levere når det er tøft. Og her viser han at han virkelig er en stor sportsmann.

Peter Heine Nielsen

RØRT: Trener Peter Heine Nielsen ringte hjem til familien sekunder etter VM-seieren. Han hadde ikke sett kona og barnet sitt på én og en halv måned.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Takket kokken

Hvis man hørte nøye etter i Carlsens takketale da han fikk utdelt VM-pokalen natt til fredag, kunne man ane et spor av dramatikken bak scenen.

«Jeg vil også takke kokken min» sa han uoppfordret.

Publikum i salen trodde først han spøkte, men Carlsen fortsatte: «Spesielt etter parti åtte. Han var en stor, stor hjelp.»

Den nybakte trippelverdensmesteren feiret på eksklusiv restaurant på Manhattan mens han noe motvillig ble sprutet ned med sjampanje. Etter middagen reiste han og manager Espen Agdestein tilbake på hotellet, mens støttespillerne fortsatte ut i New York-natten.

Magnus Carlsen

FOR EN BURSDAG: Magnus Carlsen avgjorde VM på 26-årsdagen. Her blåser han ut lys på restaurant i New York.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Vurderer idrettspsykolog

Dagen etter satt Magnus Carlsen og tenkte over den mentale nedturen han hadde opplevd midt i VM, og om hvordan han hadde brukt en fest til å komme seg over kneika.

Magnus Carlsen

DAGEN DERPÅ: Magnus Carlsen på hotellet på torsdag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg tror det hjalp. Jeg følte meg litt bedre etterpå. Jeg tror det hjalp meg framover, sa han til NRK.

Han erkjente imidlertid at dette er blitt hans største svakhet som sjakkspiller: at han noen gang sliter med å takle motgang. Nivået på spillet hans faller betydelig når ting ikke går etter planen, mener han.

Carlsen har aldri brukt idrettspsykolog eller drevet med seriøst mental trening. Han har villet unngå å rote til vinneroppskriften. Nå er han litt mer i tvil.

– Jeg tror jeg må jobbe mer seriøst med det i fremtiden. Når selvtilliten ikke er der, faller ting litt fra hverandre. I fremtiden må jeg håndtere tap på en annen måte enn å bare prøve å vinne det neste partiet.

– Jeg er sliten, men jeg er veldig, veldig lettet over at det er ferdig. Det er enklere når det ender godt til slutt!

Magnus Carlsen

NASJONALSANGEN: Magnus Carlsen sang med på 'Ja, vi elsker' i New York med lukkede øyne.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK