Måper over Carlsens geniale avslutning: – Det vil bli husket for alltid

NEW YORK (NRK): Det er spesielt nok å avgjøre sjakk-VM. Men måten Magnus Carlsen gjorde det på, kommer til å havne i sjakkens historiebøker med gullskrift.

Magnus Carlsen blir verdensmester.

VIDEO: Se Magnus Carlsen gjøre trekket som for alltid vil stå i sjakkhistorien med gullskrift.

– Jeg er veldig fornøyd med det trekket. Det er gøy å avslutte med å sette matt, gliste Magnus Carlsen mens han ble dynket i sjampanje på en eksklusiv restaurant på Manhattan noen timer etter VM-seieren.

Det er en sjakkspillers drøm: Å få til et ekte drømmetrekk, et slags sjakk-kunstverk hvor man ofrer en av sine sterkeste brikker for å vinne et parti.

Slike sjanser dukker bare opp en sjelden, sjelden gang. Og enda sjeldnere greier spillerne å finne det vakre trekket når de får sjansen.

I natt gjorde Magnus Carlsen et slikt drømmetrekk. Og avgjorde hele sjakk-VM med det. Et magisk sjakkøyeblikk fra tidenes beste spiller.

– Det trekket kommer til å bli husket for alltid, sier kommentator Maurice Ashley til NRK.

– Det er en sånn trekkombinasjon alle drømmer om å få sjansen til å gjøre, og så spiller han det i det mest avgjørende øyeblikket i VM. Det er utrolig, sier Ashley.

Magnus Carlsen

FEIRET I NEW YORK: Magnus Carlsen ble dynket i sjampanje etter seieren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Genialt dronningoffer

Den norske verdensmesteren, som på toppen av alt hadde bursdag, gjorde det som så ut som et enormt tabbetrekk da han lot Sergej Karjakin ta dronningen, hans aller sterkeste brikke.

Men allerede to-tre trekk tidligere hadde han sett det geniale: at Karjakin ville havne i sjakk matt om han tok dronningen.

– Det var veldig spektakulært. Nesten et partytriks, sa en stolt pappa Henrik Carlsen.

Magnus Carlsen

BRILJANT: Magnus Carlsen under nattens parti.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Treneren imponert

– Det er vanskelig å ikke smile, sier Peter Heine Nielsen.

Dansken, som er Carlsens trener, smilte faktisk allerede da han så på sjakkcomputeren sin at et slikt trekk var mulig. Han antok at Carlsen kom til å spille noe mye tryggere. Men bæringen vet å sette pris på vakker sjakk, og gjorde trekket.

– Jeg kan forestille meg at Magnus liker dette. Den avslutningen kommer til å stå i historiebøkene om hundre år. Dronning h6 matt her, det er en fantastisk ting å gjøre. Man må kanskje være sjakkspiller for å nye det, men for en måte å avslutte VM.
Man har vunnet sin hardeste VM-kamp noensinne, og så ofrer man dronningen og setter matt. Det blir ikke bedre, sier Nielsen til NRK.

– Det er den vakreste matten du kan få i sjakk. En perfekt måte å vinne et VM på, sier stormester Robert Hess, som har dekket VM for Chess.com.

Bla deg fram til den vakre avslutningen i sjakk-VM på brettet under!

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Frisk Asker med drømmestart

  Ti minutter ut i forlengningen pirket Mikkel Christiansen inn 4–3 og ga Frisk Asker en drømmestart på sluttspillsemifinalen i ishockey mot Vålerenga. Det neste oppgjøret i semifinaleduellen mellom lagene spilles lørdag.

  Kvartfinale NM sluttspillet i ishockey.(Lillehammer - Frisk Asker (3-4)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Ruud ute av Miami Open

  Casper Ruud åpnet forrykende, men måtte til slutt se seg slått av den canadiske 18-åringen Felix Auger-Aliassime i 1. runde av tennisturneringen Miami Open.

  Ruud tapte 6-3, 1-6, 2–6 mot spilleren som er rangert som verdens 57. beste spiller.

  Ruud.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Mjelde og Chelsea slo PSG

  Maren Mjelde og Chelsea vant 2–0 hjemme i det første av to kvartfinaleoppgjør i mesterligaen mot Paris Saint-Germain.

  Mjelde spilte hele kampen. Verken klubbvenninnen Maria Thorisdottir eller PSGs Andrine Hegerberg var med i sine lags kamptropper.

  Maren Mjelde.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal