Hopp til innhold

Måper over Carlsens geniale avslutning: – Det vil bli husket for alltid

NEW YORK (NRK): Det er spesielt nok å avgjøre sjakk-VM. Men måten Magnus Carlsen gjorde det på, kommer til å havne i sjakkens historiebøker med gullskrift.

Magnus Carlsen blir verdensmester.

VIDEO: Se Magnus Carlsen gjøre trekket som for alltid vil stå i sjakkhistorien med gullskrift.

– Jeg er veldig fornøyd med det trekket. Det er gøy å avslutte med å sette matt, gliste Magnus Carlsen mens han ble dynket i sjampanje på en eksklusiv restaurant på Manhattan noen timer etter VM-seieren.

Det er en sjakkspillers drøm: Å få til et ekte drømmetrekk, et slags sjakk-kunstverk hvor man ofrer en av sine sterkeste brikker for å vinne et parti.

Slike sjanser dukker bare opp en sjelden, sjelden gang. Og enda sjeldnere greier spillerne å finne det vakre trekket når de får sjansen.

I natt gjorde Magnus Carlsen et slikt drømmetrekk. Og avgjorde hele sjakk-VM med det. Et magisk sjakkøyeblikk fra tidenes beste spiller.

– Det trekket kommer til å bli husket for alltid, sier kommentator Maurice Ashley til NRK.

– Det er en sånn trekkombinasjon alle drømmer om å få sjansen til å gjøre, og så spiller han det i det mest avgjørende øyeblikket i VM. Det er utrolig, sier Ashley.

Magnus Carlsen

FEIRET I NEW YORK: Magnus Carlsen ble dynket i sjampanje etter seieren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Genialt dronningoffer

Den norske verdensmesteren, som på toppen av alt hadde bursdag, gjorde det som så ut som et enormt tabbetrekk da han lot Sergej Karjakin ta dronningen, hans aller sterkeste brikke.

Men allerede to-tre trekk tidligere hadde han sett det geniale: at Karjakin ville havne i sjakk matt om han tok dronningen.

– Det var veldig spektakulært. Nesten et partytriks, sa en stolt pappa Henrik Carlsen.

Magnus Carlsen

BRILJANT: Magnus Carlsen under nattens parti.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Treneren imponert

– Det er vanskelig å ikke smile, sier Peter Heine Nielsen.

Dansken, som er Carlsens trener, smilte faktisk allerede da han så på sjakkcomputeren sin at et slikt trekk var mulig. Han antok at Carlsen kom til å spille noe mye tryggere. Men bæringen vet å sette pris på vakker sjakk, og gjorde trekket.

– Jeg kan forestille meg at Magnus liker dette. Den avslutningen kommer til å stå i historiebøkene om hundre år. Dronning h6 matt her, det er en fantastisk ting å gjøre. Man må kanskje være sjakkspiller for å nye det, men for en måte å avslutte VM.
Man har vunnet sin hardeste VM-kamp noensinne, og så ofrer man dronningen og setter matt. Det blir ikke bedre, sier Nielsen til NRK.

– Det er den vakreste matten du kan få i sjakk. En perfekt måte å vinne et VM på, sier stormester Robert Hess, som har dekket VM for Chess.com.

Bla deg fram til den vakre avslutningen i sjakk-VM på brettet under!

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • EM-sølv til Fosser - bommet på pallen

  Orienteringsløper Kasper Harlem Fosser tok kommandoen fra start i gatene i italienske Verona, men inn mot mål valgte han en annen vei enn flere av konkurrentene. Og i mål var han fire små sekunder bak Matthias Kyburz fra Sveits.

  Det holdt til sølv for nordmannen, for finske Tuomas Heikkila var ett sekund bak Fosser. Under blomsterseremonien ble det latter da Fosser ble stående bak ett-tallet.

  – Det var en liten hodemist. En tabbe, sier Fosser lattermildt.

  – Det var flaut. Jeg håpet ingen merket det. Jeg må ta litt mindre selvtillit med på pallen neste gang. Eller vinne, sier Fosser.

  Pall-«tabben» ble lagt merke til av NRKs kommentatorer.

  – Sånn er det når man er vant til å vinne, kommenterte NRKs duo.

  24-åringen har ikke hatt den beste oppkjøringen til mesterskapet, for grunnet en skade i lysken har han måtte velge bort løping på flatt underlag i høy fart. I juli tok han VM-gull.

  Fosser kjemper også om verdenscupseieren denne helgen, men tapte nå litt terreng til Kyburz. Det skiller nå 33 poeng før søndagens avgjørende løp.

 • Klopp om VAR-kaoset: - Burde ført til omkamp

  Liverpool-manager Jürgen Klopp sier at han mener det bør spilles omkamp mot Tottenham etter VAR-skandalen sist helg.

  Liverpool fikk underkjent et mål i førsteomgangen på stillingen 0-0. Det viste seg å være en gal avgjørelse. Det viste TV-bildene klart, men dommere og VAR-teamet fanget det ikke opp.

  Tottenham vant kampen etter seiersmål på overtid. Liverpool avsluttet oppgjøret med ni mann etter to utvisninger.

  – Jeg mener at dette burde ført til omkamp, men det kommer høyst trolig ikke til å skje. Det har vel aldri før skjedd, men derfor mener jeg at det bør bli omkamp, sa Klopp u nder en pressekonferanse onsdag.

  – Jeg er ikke sint på dommerne og synes ikke vi skal gå mer etter dem. De gjorde en feil, og de sov sikkert ikke særlig godt natt til mandag, fortsatt Klopp.

  BBC melder at Premier League ikke vurderer å åpne for et omspill mellom Tottenham og Liverpool. Det oppgis ikke kilder i BBC-meldingen.

  Liverpool skal spille europaligakamp hjemme mot belgiske Union St.Gilloise torsdag. (NTB)

  Jürgen Klopp
  Foto: Reuters
 • AP: Fifa åpner for deltakelse fra russiske ungdomslag

  Nyhetsbyrået AP melder at Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) vil åpne opp for deltakelse fra russiske ungdomslandslag.

  AP har fått informasjon om dette fra Fifa-kilder. Disse ønsker ikke å bli sitert med navn.

  Fifa-styret skal ha et digitalt møte onsdag. Der blir Russland-spørsmålet sentralt. Lag fra Russland har vært utelukket fra Fifa-turneringer som følge av krigen i Ukraina.

  I forrige uke åpnet Det europeiske fotballforbundet (Uefa) for at Russland kan stille med 17-årslandslag for gutter og jenter i kvalifiseringer. (NTB)

  Russland fifa
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste