Måper over Carlsens geniale avslutning: – Det vil bli husket for alltid

NEW YORK (NRK): Det er spesielt nok å avgjøre sjakk-VM. Men måten Magnus Carlsen gjorde det på, kommer til å havne i sjakkens historiebøker med gullskrift.

Magnus Carlsen blir verdensmester.

VIDEO: Se Magnus Carlsen gjøre trekket som for alltid vil stå i sjakkhistorien med gullskrift.

– Jeg er veldig fornøyd med det trekket. Det er gøy å avslutte med å sette matt, gliste Magnus Carlsen mens han ble dynket i sjampanje på en eksklusiv restaurant på Manhattan noen timer etter VM-seieren.

Det er en sjakkspillers drøm: Å få til et ekte drømmetrekk, et slags sjakk-kunstverk hvor man ofrer en av sine sterkeste brikker for å vinne et parti.

Slike sjanser dukker bare opp en sjelden, sjelden gang. Og enda sjeldnere greier spillerne å finne det vakre trekket når de får sjansen.

I natt gjorde Magnus Carlsen et slikt drømmetrekk. Og avgjorde hele sjakk-VM med det. Et magisk sjakkøyeblikk fra tidenes beste spiller.

– Det trekket kommer til å bli husket for alltid, sier kommentator Maurice Ashley til NRK.

– Det er en sånn trekkombinasjon alle drømmer om å få sjansen til å gjøre, og så spiller han det i det mest avgjørende øyeblikket i VM. Det er utrolig, sier Ashley.

Magnus Carlsen

FEIRET I NEW YORK: Magnus Carlsen ble dynket i sjampanje etter seieren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Genialt dronningoffer

Den norske verdensmesteren, som på toppen av alt hadde bursdag, gjorde det som så ut som et enormt tabbetrekk da han lot Sergej Karjakin ta dronningen, hans aller sterkeste brikke.

Men allerede to-tre trekk tidligere hadde han sett det geniale: at Karjakin ville havne i sjakk matt om han tok dronningen.

– Det var veldig spektakulært. Nesten et partytriks, sa en stolt pappa Henrik Carlsen.

Magnus Carlsen

BRILJANT: Magnus Carlsen under nattens parti.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Treneren imponert

– Det er vanskelig å ikke smile, sier Peter Heine Nielsen.

Dansken, som er Carlsens trener, smilte faktisk allerede da han så på sjakkcomputeren sin at et slikt trekk var mulig. Han antok at Carlsen kom til å spille noe mye tryggere. Men bæringen vet å sette pris på vakker sjakk, og gjorde trekket.

– Jeg kan forestille meg at Magnus liker dette. Den avslutningen kommer til å stå i historiebøkene om hundre år. Dronning h6 matt her, det er en fantastisk ting å gjøre. Man må kanskje være sjakkspiller for å nye det, men for en måte å avslutte VM.
Man har vunnet sin hardeste VM-kamp noensinne, og så ofrer man dronningen og setter matt. Det blir ikke bedre, sier Nielsen til NRK.

– Det er den vakreste matten du kan få i sjakk. En perfekt måte å vinne et VM på, sier stormester Robert Hess, som har dekket VM for Chess.com.

Bla deg fram til den vakre avslutningen i sjakk-VM på brettet under!

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Enrique slutter som Spanias trener

  Luis Enrique trekker seg som trener for Spania, melder det spanske fotballforbundet. Enrique forlot den spanske troppen rett i forkant av Malta-kampen i mars. Han hastet hjem, og medierapporter har omtalt saken både som en «prekær familiesituasjon» og «personlige utfordringer». Assistent Roberto Moreno tar over ansvaret.

  Spanias landslagstrener Luis Enrique
  Foto: Cristina Quicler / AFP
 • Eiking klar for Tour de France

  Wanty-Goubert kunngjorde onsdag at Odd Christian Eiking blir blant lagets ryttere i Tour de France, skriver procycling.no. Askøyværingen skal delta i storrittet for første gang.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Hummels tilbake til Dortmund

  Mats Hummels forlater Bayern München til fordel for Borussia Dortmund. 30-åringen har blitt seriemester med Bayern tre ganger siden han kom til klubben fra nettopp Dortmund i 2016. Før det hadde han blitt seriemester med Dortmund to ganger. Midtstopperen har signert en treårskontrakt med Dortmund.

  Mats Hummels returnerer til Borussia Dortmund
  Foto: Christof Stache / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal