Hopp til innhold

Carlsen tapte mot tiåring: – Sjakksportens Messi

Magnus Carlsen kom til kort mot ti år gamle Faustino Oro under et bulletparti. Helt normalt, mener norske stormestere – samtidig som Oro kunne feire ellevilt.

Faustino Oro og Magnus Carlsen

SJOKKSEIER: Ti år gamle Faustino Oro slo Magnus Carlsen i et bulletparti lørdag.

Foto: Lennart Ootes / FIDE/NTB

– Jeg slo Carlsen, utbrøt Oro da seieren var et faktum.

Tiåringen sendte direkte fra partiet på YouTube og brøt ut i dans etter seieren i bulletpartiet. Begge spillerne hadde i partiet ett minutt i betenkningstid, og uten tillegg etter trekkene.

Underveis i partiet mot Carlsen spøkte Oro med at han ville gi seg med sjakk hvis han tapte basert på den aktuelle stillingen. Etter at Carlsen gjorde en tabbe, endte det med seier til tiåringen.

– Jeg er veldig glad. Det er en stor glede for meg, for jeg hadde aldri spilt mot ham tidligere, sier Oro til Infobae.com.

Argentinske Oro, som har flyttet til Spania sammen med familien, har fått et passende kallenavn.

– Sjakksportens Messi, skriver blant andre spanske AS og sjakkgiganten chess.com.

Oro ble i fjor sommer den yngste spilleren noensinne til å passere 2300 i rating i langsjakk.

Hans Niemann under VM i lynsjakk i Usbekistan

Hans Niemann ramponerte hotellrom: – Kultiverer imaget sitt som sjakkens nye «bad boy»

– Helt normalt

De norske stormesterne Johan-Sebastian Christiansen og Jon Ludvig Hammer sier det er imponerende å slå Carlsen, men tar ikke av på Oros vegne.

– Det er helt normalt at Magnus og de andre i verdenseliten ryker mot folk på det nivået i ny og ne, skriver Johan-Sebastian Christiansen til NRK.

– At han slo Magnus er selvsagt imponerende. Men det var tross alt i et bulletparti, så jeg legger ikke så mye i det, skriver Christiansen.

Hammer sier at han ikke er spesielt overrasket.

– Disse ettminuttspartiene de har definitivt noe med sjakk å gjøre, men det er veldig mye annet på spill også, sier Hammer.

– På generelt grunnlag er det veldig imponerende å slå Magnus, men jeg legger ikke veldig stor vekt på ettminuttspartier, sier han videre.

Samarkan4_2

STORMESTER: Johan-Sebastian Christiansen legger ikke så mye i Carlsens tap mot ti år gamle Oro.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Spent på om de unge spillerne vil slå gjennom

Christiansen tapte selv mot åtte år gamle Roman Shogdzhiev fra Russland under hurtigsjakk-VM i Usbekistan i romjulen.

– De er gode de «kidsa», sa Carlsen den gang.

Lørdag var det altså Carlsen selv som gikk på et tap.

– Nivået på den yngre garde er skyhøyt om dagen. De blir bare bedre og bedre og yngre og yngre. Så får vi se om noen klarer å slå gjennom. Det er fortsatt ingen som har klart å hevde seg mot Magnus, skriver Christiansen til NRK.

Magnus Carlsen

Carlsen satt ut etter VM-overraskelse – 8-åring knuste norsk profil

– Ikke særlig imponert

Denne uken spiller Christiansen en turnering i Oros hjemland, Argentina. Under en middag med arrangøren ble navnet på den unge sjakkspilleren nevnt.

– De nevnte raskt Faustino da jeg spurte om de hadde noen kommende stjerner. Det er vanskelig å vite hva alle tenker, men jeg tipper de har en del forventninger.

Likevel lot ikke Christiansen seg rive helt med da han så Oro under VM i lyn- og hurtigsjakk. Han mener det er helt tilfeldig at han klarte å slå Carlsen i bullet-partiet.

– Det var første gang jeg så han spille, og jeg var ikke særlig imponert. Han fikk ordentlig juling rett og slett, men han er fortsatt kjempeung, så han blir nok veldig god. Men man skal aldri spå noens karriere når de fortsatt er så unge, oppsummerer han.

null
Spiller nå
Ser du hva som er feil her? 00:23
Neste