Carlsen om kollapsen: – Jeg hadde tvangstanker

Magnus Carlsen blir ikke spesielt nervøs, sier han ofte. Men i et portrettintervju med NRK avslører han at nervene nesten hindret ham fra å nå VM-finalen mot Vishy Anand.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen var helt utkjørt etter VM-kvalifiseringen i april. Her er han rett etter siste parti. Nå innrømmer sjakk-kongen at nervene tok overhånd.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen forsøker alltid å bli enda bedre. Siden kandidatturneringen har han lært mye om å håndtere nervøsitet.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / Afp

– Jeg kollapset egentlig på alle mulige måter, sier en åpenhjertig Magnus Carlsen om VM-kvaliken for et halvt år siden.

Verdens beste sjakkspiller var ekstremt nær å ryke ut med halen mellom beina da han tapte siste parti i turneringen i april.

Da så det ut som det ikke skulle bli noen VM-finale mot Vishy Anand.

Nå avslører 22-åringen at han slet med nervøsitet og det han kaller «tvangstanker» under kvalifiseringen.

Strevde med tvangstanker

– Jeg hadde en del nerver og ikke minst tvangstanker som slo negativt ut. Først var jeg altfor sikker på meg selv - det gikk rett og slett litt for enkelt opp til et punkt. Da det begynte å gå galt, ble jeg nervøs, sier Carlsen.

– Hva mener du med tvangstanker?

– Det er sånt som kommer veldig lett i en turnering hvor det bare er førsteplass som gjelder. På et eller annet tidspunkt ble tanken på at jeg ikke skulle vinne veldig fremtredende, og det er et veldig dårlig utgangspunkt for å prestere bra, sier den norske verdensstjernen.

Carlsen reddet seg med et nødskrik da rivalen Vladimir Kramnik også tapte sin siste kamp - mot alle odds. NRK.no kalte det et «sjakkmirakel». Det mirakelet er grunnen til at 22-åringen får møte regjerende verdensmester Anand i VM-finale fra og med lørdag 9. november.

Tidligere trener Simen Agdestein er enig i at nesten-ulykken skjedde på grunn av høyt press.

– Det er så utrolig lett å få feil fokus, og det var det som skjedde under kandidatturneringen. Magnus ledet med tre runder igjen og begynte å tenke på resultatet. Da går det galt, for man får et press. Man tenker på hva man skal spille i morgen i stedet for hva man skal gjøre nå.

 • NRK og NRK.no sender VM-kampene mellom Carlsen og Anand i sin helhet. Vår reporter er også til stede i India. Send inn tips og innspill på mail til mads.nyborg.stostad@nrk.no eller på Twitter @MadsStostad.

Løy til Skavlan

Carlsen har ved flere tidligere tilfeller hevdet at han ikke blir spesielt nervøs. Som her, da han ble intervjuet av Skavlan tidlig i karrieren:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Da Magnus Carlsen fikk se dette arkivklippet, innrømmet han at han løy til Fredrik Skavlan i dette telefonintervjuet.

VIDEO: Her lyver Magnus Carlsen i intervju med Fredrik Skavlan.

Nå innrømmer verdenseneren at han ikke var helt sannferdig i telefonintervjuet med talkshow-kongen Skavlan.

– Det var jo... ehm... det var jo løgn, rett og slett, gliser Carlsen på spørsmål om klippet.

– Sånn jeg husker det nå, hadde jeg nettopp spilt verdenscup og ikke gjort det veldig bra. Jeg var jo nervøs flere ganger under den turneringen. Kanskje ikke så veldig nervøs. Jeg var litt outsider, så jeg hadde ikke så mye å tape egentlig. Men jeg blir jo nervøs, selv om jeg sjelden lar meg påvirke av det, sier bæringen.

– Spiller best når jeg er aggresiv

Etter den siste kampen i VM-kvaliken fortalte Carlsen at det var hans tøffeste opplevelse noensinne. Han uttalte til NRK.no at konsentrasjonen hans falt «av en eller annen grunn», og at han skulle lære av det.

Nå tror Carlsen at han er blitt flinkere til å håndtere presset.

– Jeg er ofte nervøs før partiene, men ikke så veldig underveis.

– Er det noe som preger deg?

– Litt kanskje. Som regel spiller jeg bedre hvis jeg er i balanse eller er litt aggressivt innstilt, da spiller jeg veldig bra. Det pleier ikke hjelpe meg å være nervøs, sier han på sitt sedvanlig rolige vis.

Agdestein tror Carlsen fikk en viktig lærepenge i VM-kvalifiseringen.

– VM-kampene nå handler jo også egentlig kun om resultatet. Men Magnus skal tviholde på sin måte å gjøre det på, sier Agdestein.

Video: Se et rykende ferskt portrettet av Magnus Carlsen, laget til søndagens Sportsrevy, her:

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

VIDEO: Portrett av Magnus Carlsen «Fra vidunderbarn til kanskje verdensmester».

Siste nytt

 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Måtte jage supportere av banen

  Det oppstod kaotiske scener i kampen mellom franske Lens og Lille lørdag kveld. I pausen stormet store mengder med Lens-supportere banen i et forsøk på å ta seg over til området der bortesupporterne befant seg. Sikkerhetsvakter måtte stoppe hjemmesupporterne, og 2. omgang ble en halv time forsinket. Kampen endte til slutt 1-0 til Lens.

  Footballfans, Lens
  Foto: Francois Lo Presti / AFP
 • Everton med sesongens første tap

  Et skadeskutt Everton reiste til Birmingham uten tap i Premier League så langt, men Rafa Benitez' menn ble sendt hjem med 0-3-tap mot Aston Villa i bagasjen.

  Etter en målløs 1. omgang rant målene inn etter pause. Matty Cash ga hjemmelaget ledelsen da han dro seg fint inn i boksen og banket inn 1-0.

  En corner fra Leon Bailey ble stusset i eget nett av Lucas Digne etter 69 minutter, før Bailey selv la på til 3-0 i det 75. minutt.

  Premier League - Aston Villa v Everton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal