Hopp til innhold

Karjakin avslører generaltabbe: Glemte forberedelsene sine

NEW YORK (NRK): Sergej Karjakin satt i seks måneder og pugget sjakk for å slå Magnus Carlsen. Nå innrømmer han at det rett og slett ble for mye.

Sergej Karjakin

MATT: Sergej Karjakin ble totalt utspilt i omspillet i sjakk-VM. Her er han på pressekonferansen etterpå.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sergej Karjakin smilte tappert etter tapet mot Magnus Carlsen i sjakk-VM, men russeren måtte innse at han rett og slett ble rundspilt i hurtigsjakken som avgjorde VM. Magnus Carlsen vant to av de fire partiene, og kunne fort vunnet enda ett. Karjakin truet aldri, og ble til slutt ydmyket med en briljant sjakk matt.

– Jeg var ikke klar til å spille hurtigsjakk i det hele tatt. I tre av fire partier var jeg helt fortapt, sa han.

Glemte forberedelsene sine

Før VM var det mye snakk om at 26-åringen nærmest hadde låst seg inne sammen med hele den russiske sjakkeliten for å forberede seg på alle Carlsens sjakkåpninger. Etter nattens tap måtte Karjakin innrømme at det ble for mye teori.

– Jeg fikk ikke brukt forberedelsene mine i det hele tatt. Noen ganger glemte jeg til og med forberedelsene mine. Både i den klassiske delen og i hurtigsjakken. Det var så mange ting å forberede, og jeg greide ikke huske alt, sa han.

– Kanskje det hadde vært bedre å ha et uthvilt hode og ikke trene så mye. Det var nok feilen min før hurtigsjakken, sa Karjakin.

Magnus Carlsen blir verdensmester.

VIDEO: Sergej Karjakin må ta Magnus Carlsen i hånda og innse at VM er tapt.

Carlsens briljante strategi

Innrømmelsen er en seier for Magnus Carlsens måte å tenke sjakk på. Nordmannen liker ikke å studere motstanderene sine for nøye, for da bruker han for mye energi. Han har alltid foretrukket å faktisk hvile på hviledagene, ikke forberede seg sjakklig, fordi han vil spare seg til selve partiene.

Etter parti nummer tolv var det mange som stusset over hvorfor i all verden Carlsen valgte å ta en enkel remis med hvite brikker. Men i natt kom svaret, og det handlet nettopp om å få Sergej Karjakin til å slite seg ut med forberedelser.

Siden Carlsen visste at han skulle styre det tolvte partiet til en enkel remis, trengte han ikke forberede seg så mye. Karjakin, derimot, visste ikke at det var Carlsens plan. Derfor måtte han forberede seg på alle tenkelige angrepsplaner fra nordmannen, til ingen nytte.

– Det var en fordel for meg at han måtte tenke så mye på det tolvte partiet, og jeg slapp. Derfor hadde jeg en fordel inn mot tiebreaken i dag, sa Carlsen etter VM-seieren.

Taktikken fungerte utmerket. Mens Carlsen sprudlet – og avgjorde VM med en helt magisk matt-kombinasjon – sviktet Sergej Karjakin.

Magnus Carlsen

LYKKELIG: Magnus Carlsen etter VM-seieren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

 • København tok poeng borte mot Bayern München

  København forlater München med ett poeng etter at de spilte 0-0 mot den tyske giganten Bayern.

  Mohammed Elyounoussi spilte hele kampen for København.

  Det betyr at de i skrivende stund, med én kamp igjen, er i førersetet til å slå følge med Bayern ut av gruppe A.

  I siste gruppespillskamp venter Galatasaray. Fortsatt kan båd København, Galatasaray og Manchester United gå videre.

  Tidligere onsdag spilte Galatasaray og Manchester United 3-3 i Tyrkia.

  Moi
  Foto: MICHAELA REHLE / AFP
 • Scoret hat trick mot Inter – så kollapset de

  Benficas midtbaneveteran Joao Mario hadde en drømmeomgang mot gamleklubben Inter, men det endte på skuffende vis for portugiseren.

  Mario sørget for 3-0-ledelse med tre mål før pause. Tidligere Rosenborg-angriper Casper Tengstedt bidro med to målgivende pasninger.

  Men etter hvilen slo Inter tilbake og fikset 3-3 og uavgjort. Marko Arnautovic, Davide Frattesi og Alexis Sanchez scoret ett mål hver i opphentingen.

  Dette var Benficas første poeng i denne sesongens utgave av Mesterligaen. De ligger sist i gruppen.

  Inter er på sin side allerede videre fra gruppespillet sammen med Real Sociedad.

  Champions League - Group D - Benfica v Inter Milan
  Foto: PEDRO NUNES / Reuters
 • Bellingham scoret igjen - Real Madrid vant storkamp

  Jude Bellingham fortsetter å levere i den hvite Real Madrid-trøya. Onsdag scoret han da Real Madrid slo Napoli 3-2.

  Bellingham ga Real Madrid en 2-1-ledelse etter at Giovanni Simeone hadde sendt Napoli i føringen og Rodrygo hadde utlignet til 1-1. Napoli slo tilbake ved Franck-André Zambo Anguissa, men på tampen avgjorde unggutten Nicolas Paz Martinez kampen med sin 3-2-scoring i favør spanjolene.

  Real Madrid står med fem av fem seirer i gruppe C og er for lengst klare for utslagsrundene. Napoli ligger bra an til å slå følge med dem.

  Leo Skiri Østigård, som scoret sist Napoli møtte Real Madrid, så hele kampen fra benken.

  I den adre kampen i gruppa endte kampen mellom Braga og Union Berlin 1-1.

  Jude Bellingham
  Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal