Hopp til innhold

Karjakin avslører generaltabbe: Glemte forberedelsene sine

NEW YORK (NRK): Sergej Karjakin satt i seks måneder og pugget sjakk for å slå Magnus Carlsen. Nå innrømmer han at det rett og slett ble for mye.

Sergej Karjakin

MATT: Sergej Karjakin ble totalt utspilt i omspillet i sjakk-VM. Her er han på pressekonferansen etterpå.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sergej Karjakin smilte tappert etter tapet mot Magnus Carlsen i sjakk-VM, men russeren måtte innse at han rett og slett ble rundspilt i hurtigsjakken som avgjorde VM. Magnus Carlsen vant to av de fire partiene, og kunne fort vunnet enda ett. Karjakin truet aldri, og ble til slutt ydmyket med en briljant sjakk matt.

– Jeg var ikke klar til å spille hurtigsjakk i det hele tatt. I tre av fire partier var jeg helt fortapt, sa han.

Glemte forberedelsene sine

Før VM var det mye snakk om at 26-åringen nærmest hadde låst seg inne sammen med hele den russiske sjakkeliten for å forberede seg på alle Carlsens sjakkåpninger. Etter nattens tap måtte Karjakin innrømme at det ble for mye teori.

– Jeg fikk ikke brukt forberedelsene mine i det hele tatt. Noen ganger glemte jeg til og med forberedelsene mine. Både i den klassiske delen og i hurtigsjakken. Det var så mange ting å forberede, og jeg greide ikke huske alt, sa han.

– Kanskje det hadde vært bedre å ha et uthvilt hode og ikke trene så mye. Det var nok feilen min før hurtigsjakken, sa Karjakin.

Magnus Carlsen blir verdensmester.

VIDEO: Sergej Karjakin må ta Magnus Carlsen i hånda og innse at VM er tapt.

Carlsens briljante strategi

Innrømmelsen er en seier for Magnus Carlsens måte å tenke sjakk på. Nordmannen liker ikke å studere motstanderene sine for nøye, for da bruker han for mye energi. Han har alltid foretrukket å faktisk hvile på hviledagene, ikke forberede seg sjakklig, fordi han vil spare seg til selve partiene.

Etter parti nummer tolv var det mange som stusset over hvorfor i all verden Carlsen valgte å ta en enkel remis med hvite brikker. Men i natt kom svaret, og det handlet nettopp om å få Sergej Karjakin til å slite seg ut med forberedelser.

Siden Carlsen visste at han skulle styre det tolvte partiet til en enkel remis, trengte han ikke forberede seg så mye. Karjakin, derimot, visste ikke at det var Carlsens plan. Derfor måtte han forberede seg på alle tenkelige angrepsplaner fra nordmannen, til ingen nytte.

– Det var en fordel for meg at han måtte tenke så mye på det tolvte partiet, og jeg slapp. Derfor hadde jeg en fordel inn mot tiebreaken i dag, sa Carlsen etter VM-seieren.

Taktikken fungerte utmerket. Mens Carlsen sprudlet – og avgjorde VM med en helt magisk matt-kombinasjon – sviktet Sergej Karjakin.

Magnus Carlsen

LYKKELIG: Magnus Carlsen etter VM-seieren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal