Hopp til innhold

Karjakin avslører generaltabbe: Glemte forberedelsene sine

NEW YORK (NRK): Sergej Karjakin satt i seks måneder og pugget sjakk for å slå Magnus Carlsen. Nå innrømmer han at det rett og slett ble for mye.

Sergej Karjakin

MATT: Sergej Karjakin ble totalt utspilt i omspillet i sjakk-VM. Her er han på pressekonferansen etterpå.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sergej Karjakin smilte tappert etter tapet mot Magnus Carlsen i sjakk-VM, men russeren måtte innse at han rett og slett ble rundspilt i hurtigsjakken som avgjorde VM. Magnus Carlsen vant to av de fire partiene, og kunne fort vunnet enda ett. Karjakin truet aldri, og ble til slutt ydmyket med en briljant sjakk matt.

– Jeg var ikke klar til å spille hurtigsjakk i det hele tatt. I tre av fire partier var jeg helt fortapt, sa han.

Glemte forberedelsene sine

Før VM var det mye snakk om at 26-åringen nærmest hadde låst seg inne sammen med hele den russiske sjakkeliten for å forberede seg på alle Carlsens sjakkåpninger. Etter nattens tap måtte Karjakin innrømme at det ble for mye teori.

– Jeg fikk ikke brukt forberedelsene mine i det hele tatt. Noen ganger glemte jeg til og med forberedelsene mine. Både i den klassiske delen og i hurtigsjakken. Det var så mange ting å forberede, og jeg greide ikke huske alt, sa han.

– Kanskje det hadde vært bedre å ha et uthvilt hode og ikke trene så mye. Det var nok feilen min før hurtigsjakken, sa Karjakin.

Magnus Carlsen blir verdensmester.

VIDEO: Sergej Karjakin må ta Magnus Carlsen i hånda og innse at VM er tapt.

Carlsens briljante strategi

Innrømmelsen er en seier for Magnus Carlsens måte å tenke sjakk på. Nordmannen liker ikke å studere motstanderene sine for nøye, for da bruker han for mye energi. Han har alltid foretrukket å faktisk hvile på hviledagene, ikke forberede seg sjakklig, fordi han vil spare seg til selve partiene.

Etter parti nummer tolv var det mange som stusset over hvorfor i all verden Carlsen valgte å ta en enkel remis med hvite brikker. Men i natt kom svaret, og det handlet nettopp om å få Sergej Karjakin til å slite seg ut med forberedelser.

Siden Carlsen visste at han skulle styre det tolvte partiet til en enkel remis, trengte han ikke forberede seg så mye. Karjakin, derimot, visste ikke at det var Carlsens plan. Derfor måtte han forberede seg på alle tenkelige angrepsplaner fra nordmannen, til ingen nytte.

– Det var en fordel for meg at han måtte tenke så mye på det tolvte partiet, og jeg slapp. Derfor hadde jeg en fordel inn mot tiebreaken i dag, sa Carlsen etter VM-seieren.

Taktikken fungerte utmerket. Mens Carlsen sprudlet – og avgjorde VM med en helt magisk matt-kombinasjon – sviktet Sergej Karjakin.

Magnus Carlsen

LYKKELIG: Magnus Carlsen etter VM-seieren.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Frankfurt vant dramatisk europaliga-finale

  Tidligere Arsenal-stjerne Aaron Ramsey ble syndebukk for Rangers da Eintracht Frankfurt og Jens Petter Hauge kom seirende ut av straffesparkkonkurransen.

  – Jeg kan ikke tro det. Vi er søren meg mestere! utbrøt Kevin Trapp i intervju med Viaplay.

  Det var Rafael Santos Borré som satte det avgjørende straffesparket.

  Dermed vant tyskerne europaligafinalen, og er klare for mesterligaen.

  Rangers var laget som tok ledelsen, etter at Joe Aribo sendte skottene i ledelsen. Men Frankfurt brukte bare ti minutter på å svare, da Rafael Santos Borré skled inn utligningen fra kloss hold. Dermed var lagene like langt med 20 minutter igjen av ordinær tid.

  Etter det var det ingen som klarte å få ballen i nettet, og kampen måtte gå til ekstraomganger i Sevilla.

  Rangers hadde en gigantisk mulighet til å ta ledelsen på tampen av ekstraomgangene, men en ellevill redning fra Kevin Trapp sørget for at det måtte avgjøres på straffekonk.

  Europa League - Final - Eintracht Frankfurt v Rangers
  Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters
 • Storhamar finaleklare etter thriller

  Storhamar var best da det gjaldt som mest og slo Sola 35-30 etter ekstraomganger i andre semifinalekamp i eliteseriesluttspillet i håndball.

  Dermed er Hamar-laget klar for finale med 2-0-seier i best av tre-serien. Det ble 37-27-seier på hjemmebane i det første oppgjøret.

  Sola ledet 14-13 til pause og var stort sett hele kampen ett eller to mål foran gjestene. Vendepunktet kom da Storhamar kvitterte til 29-29 på straffekast i siste sekund av ordinær tid.

  I ekstraomgangen var bortelaget overlegent. Sola maktet bare å score ett mål, mens Storhamar scoret seks og vant med fem mål.

  Anniken Obaidli og Kristin Venn var sentrale med sju mål hver for Storhamar. Fire spillere, blant dem veteranvingen Camilla Herrem, scoret seks mål for Sola. (NTB)

  Europaligaen håndball kvinner, kvartfinale 2. kamp, Viborg - Storhamar.
  Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix / NTB
 • 16-åring scoret i Lyn-debuten

  Lyn tok seg komfortabelt videre til cupens tredje runde, etter 4-0-seier over Ull/Kisa. Miriam Mjåseth skrev seg først opp på scoringslista da hun limte ballen opp i krysset, og Kristin Holmen sørget for at det stod 2-0 til Lyn til pause.

  Scoringene lot vente på seg i andre omgang, men etter 75 minutter løsnet det igjen. 16 år gamle Tuva Henriksen var iskald alene med keeper og satte inn 3-0, bare syv minutter etter at hun ble byttet inn og fikk A-lagsdebuten for Lyn. Una Søyland punkterte kampen ti minutter før slutt.

  Det ble spilt ti kamper i cupen onsdag, og alle toppserielagene tok seg videre. LSK Kvinner og Brann tok seg begge enkelt videre, begge med 12-0-seiere over henholdsvis Tynset og Loddefjord.

  Vålerenga er også klare for tredje runde etter 9-0 mot Fart. Det samme er Røa, som knuste Runar 8-0.

  John Arne Riise og Avaldsnes fikk seg også et oppløftende resultat etter blytunge 0-10 for Brann i Toppserien. I cupens 2. runde vant Avaldsnes 3-1 over Viking.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste