Hopp til innhold

Carlsen hevder han ble kokt: – Ikke mye oksygen å få

Så langt har det vært stille og lite temperatur i VM-arenaen i Almaty, men i hodene til flere av Norges sjakkstjerner skal det angivelig ha kokt over torsdag.

Magnus Carlsen

VARM: Magnus Carlsen reagerte sterkt på varmen inne i VM-arenaen. Her like etter han hadde kastet dressjakken.

Foto: NRK

– Jeg begynner å bli rimelig kokt i toppen ass. Jeg kjenner det er ikke mye oksygen å få der inne for å si det sånn, sa Magnus Carlsen til NRK midtveis ut i åpningsdagen av lynsjakk-VM.

Som om det ikke tærer på nok med 12 partier på én dag, skal det tilsynelatende ha blitt hett for Norges største sjakkprofiler torsdag. Flere fikk nemlig kjenne på intens varme i Kasakhstan, inkludert NRKs team til stede inne på «Baluan Sholak sports palace» i Almaty.

– Det begynner å bli litt varmt?

– Ja, det begynner å bli veldig, veldig varmt. Så det er tøffe spilleforhold nå. Men vi får se, det er det samme for alle, svarer Carlsen.

Carlsen avsluttet første spilledag med remis i de siste fem partiene og står med ni poeng. Dermed er han ett poeng bak lederen Hikaru Nakamura.

Amerikaneren er enig med Carlsen i at det var utftfordrende forhold.

– Det var veldig, veldig varmt. Når du også tar med kleskoden i bildet, som jeg ikke er en veldig stor tilhenger av, så blir det vanskelig. På slutten gjorde de det altfor kaldt, så det ble snudd om på slutten. Det er hva det er, sier Nakamura.

– Ikke lett

Tidligere i mesterskapet har det lavere temperatur i arenaen, men under åpningsdagen i lynsjakk-VM skal varmeovnene angivelig ha blitt skrudd opp.

Pressesjef i Fide, David Llada, mener flere spillere påpekte at temperaturen har vært for lav tidligere.

– Det er ikke lett å imøtekomme alles preferanser, skriver Llada i en melding til NRK.

Les også: Tok grep etter klagestorm på «jukseavslører»: – Veldig irriterende

Detektor
Detektor

Det inntrykket har ikke flere norske sjakkprofiler, som også har reagert på varmen

– Det er veldig dårlig luft i spillerlokalet nå. Man merker man blir veldig svett av varmen. Det var mye bedre i går egentlig, jeg vet ikke hva som er galt med luften, sier Aryan Tari til NRK.

– Jeg vet ikke helt, jeg er rimelig kokt i topplokket uansett. Men jeg tror ikke inneklimaet er det beste her, nei. Når man spiller lyn blir man jo ekstremt opphetet, men det er definitivt litt dårligere i dag enn det var i går, forteller Benjamin Haldorsen til NRK.

Johan-Sebastian Christiansen

KOKT: Johan-Sebastian Christiansen kjente på varmen i Almaty.

Foto: NRK

– Ja, nei jeg trodde først det var fordi jeg var så forbanna fordi det var så dårlig, men når flere sier det så legger jeg jo merke til det, for de andre dagene har det jo vært bra luft, men det er jo kokvarmt nå. Men ingen unnskyldning, altså, fra min side, påpeker Johan-Sebastian Christiansen til NRK.

Tok grep

Llada skriver videre at FIDE-arrangementer vanligvis er regulert til 21–22 grader – med justeringer avhengig av størrelsen på spillehallen og hvor mange mennesker som er i den.

Han legger likevel til at de nå har tatt grep.

– Vi har justert den (temperaturen) to ganger nå.

David Llada

GJORDE ENDRINGER: Llada sier at hørte på spillere og satt ned tempraturen.

Foto: CHRISTIAN KRAKENES / CHRISTIAN KRAKENES

Etter at Fide hadde blitt informert, kunne man tydelig kjenne at temperaturen i arenaen ble svalere på tampen av dagen. I hallen så man også flagg veive etter at «aircondition»-nivået ble skrudd opp.

Det til angivelig stor glede for Carlsen, som så preget ut etter storkampen mot Hikaru Nakamura. Da hadde 32-åringen spilt åtte partier.

– Uff. Det går sakte oppe i toppen nå. Spesielt mot Nakamura. Jeg visste at jeg sto litt bedre i åpningen, men det var som jeg sa til meg selv: All pause jeg kan få er bra.

Magnus Carlsen

LANG DAG: Carlsen var sliten etter en lang dag, men tok seg tid til å se på de andre partier etter åpningdagens slutt.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

Nordmannen spilte remis mot den amerikanske stormesteren.

– Det er et godt resultat, så bare håper jeg at jeg overlever resten av dagen med en rimelig score. Jeg har mye å kjempe for i morgen.

Før fredagens avsluttende spilledag er det også Nakamura som Carlsen må jakte på. Amerikaneren leder med ett poeng før de avsluttende ni partiene.

– Det er helt greit. Jeg har kjent, egentlig siden runde tre, at jeg er kokt i hodet. Jeg trenger litt hvile. Glad for å ha kommet gjennom uten tap, og så skal jeg prøve å komme sterkere i morgen. Mål nummer én om å ikke ha ødelagt noe i dag ser ut til å gå. Da har jeg en sjanse i morgen. Jeg må bare spille litt bedre, sier Carlsen.

Dagen til Carlsen startet på dramatisk vis da han kom for sent inn til første parti:

– Jeg er ikke superfornøyd med spillet, men forholdene tatt i betraktning, så er det helt ok, sier han.

– Hva skal du gjøre for å være uthvilt til i morgen?

– Å være uthvilt er en ting, men det er ikke så lett å spille når det er vanskelig med luften. Det er likt for alle. Jeg skal prøve å være så uthvilt som mulig, men i dag kjente jeg at det var tungt, sier Carlsen.

Les også: Her ser Niemann Carlsen sikre VM-tittelen

Hans Niemann
Hans Niemann

Siste nytt

 • Mitrovic og Silva kan bli straffet hardt etter bråk

  Englands fotballforbund har opprettet disiplinærsaker mot Fulham-manager Marco Silva og spissen Aleksandar Mitrovic etter FA-cuptapet for Manchester United.

  Da stoppet Willian et skudd fra Jadon Sanchos med hånden. Etter en videosjekk ble det dømt straffe til United og rødt kort til Fulhams brasilianer. Utvist ble også manager Marco Silva og målscorer Mitrovic for å ha protest illsint mot avgjørelsen.

  Mandag skriver det engelske fotballforbundet at Silva må svare for anklager om at han brukte uakseptable og krenkende ord mot både dommeren og fjerdedommeren i forbindelse med bråket.

  Fulham-sjefen anklages også for å ha kastet en vannflaske mot fjerdedommeren.

  Videre skriver forbundet at straffen Mitrovic normalt vil få for å ha pådratt seg rødt kort «åpenbart ikke er tilstrekkelig» i dette tilfellet. Dermed kan det bli en ekstra lang utelukkelse for serberen.

  Mitrovic skal også ha brukt krenkende ord etter utvisningen. (NTB)

  Britain Soccer FA Cup
  Foto: Jon Super / AP
 • Stavanger Oilers festet grepet om finalebilletten

  Stavanger Oilers scoret to tidlige mål og beseiret Sparta med 3-0 i den andre NM-semifinalen i ishockey lagene imellom mandag.

  Dermed har Oilers for alvor festet grepet om kampserien som spilles best av sju.

  Gjestene fra Stavanger kom klart best i gang mandag og tok ledelsen etter snaut åtte minutters spill ved Dan Kissel. Etter drøyt halvspilt periode doblet Nick Dineen ledelsen.

  Drøyt ti minutter gjensto da Anders Tangen Henriksen prikket pucken opp i krysset og punkterte oppgjøret.

  Neste kamp mellom Stavanger Oilers og Sparta spilles onsdag i Stavanger. (NRK/NTB)

  Hockey 1 semifinale: Stavanger Oilers - Sparta
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Norsk braktap i curling-VM etter japansk snuoperasjon

  Det norske kvinnelaget i curling røk 10-3 for Japan under under verdensmesterskapet i Sverige mandag kveld.

  Kampen var Norges femte i det innledende spillet i VM. Så langt står det norske laget, anført av skip Marianne Rørvik, med tre seirer og to tap.

  Mot Japan festet det norske laget et grep med tre poeng i fjerde omgang. Da sto det 3-1. Deretter var det imidlertid japansk dominans. Ett poeng i hver av de påfølgende omgangene ble etterfulgt av tre japanske poeng i omgang nummer sju.

  Dermed var 1-3 snudd til 6-3-ledelse. Den kalddusjen klarte aldri de norske kvinnene å reise seg etter. I stedet ble det nye fire japanske poeng i de to neste omgangenem og kampen ble tapt 3-10. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste