Hopp til innhold

Rekordras i norsk friidrett: – En unik situasjon

På under tre måneder har seks forskjellige utøvere satt norsk rekord i seks forskjellige løpsøvelser. Aldri før har norsk friidrett opplevd maken.

Warholm

VM-FAVORITT: Regjerende verdensmester Karsten Warholm er tidenes raskeste på 400 m hekk etter 46,92 i Diamond League-finalen forrige uke. Før VM om noen uker er han naturligvis en av favorittene.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

– Vi er blitt litt bortskjemte. Nå blir vi jo ikke overbegeistret før det er en eller annen rekord som ryker, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post etter en av de mest elleville somrene i norsk friidrett noensinne.

Jann Post

AKTIV KOMMENTATOR: Jann Post er selv en svært aktiv mosjonist. Han kaller situasjonen i norsk friidrett for «unik».

Foto: Privat

På bare to måneder og 27 dager er det blitt satt seks norske rekorder på seks løpsøvelser - av seks forskjellige utøvere. Og allerede på fredag kan det komme en ny når både Jakob og Filip Ingebrigtsen løper 1500 meter i Diamond League-finalen i Brussel.

– Det er en unik situasjon i norsk friidrett nå. Ikke nok med at det er satt rekorder, men flere av disse utøverne er i en alder der vi kan forvente en god del i årene som kommer, sier Post.

Sjekk bare denne lista:

  • Karsten Warholm, 400 m hekk: 46,92

BRØT 47-GRENSA: I Diamond League-finalen forrige uke løp Karsten Warholm for første gang i karrieren under 47 sekunder på 400 meter hekk. Tiden ble 46,92.

Karsten Warholm (23) er naturligvis en av gullfavorittene på 400 meter hekk i VM. Forrige uke ble 23-åringen tidenes nest raskeste på distansen med 46,92 i Zürich. Naturligvis også norsk rekord.

Verdensrekorden til Kevin Young på 46,78 er innenfor rekkevidde.

  • Jakob Ingebrigtsen, 5000 m: 13.02,03

15 ÅR: Jakob Ingebrigtsen slo en 15 år gammel norsk rekord på 5000 meter i juli.

18-åringen viste at han er medaljekandidat også på 5000 meter i VM da han i juli kom på 2. plass i London og satte norsk rekord.

– Jakob er en av dem som kan ta VM-gull på 5000 meter, men det er det fem eller seks andre som kan også. Så om han blir nummer en eller fem i VM tør jeg ikke si, men at han tilhører det sjiktet der; garantert, sier Post.

Det er riktignok fortsatt et godt stykke frem til Kenenisa Bekeles verdensrekord på 12.37,35.

  • Filip Ingebrigtsen, en engelsk mil: 3.49,60

REKORDLØP: Filip Ingebrigtsen imponerte da han løp inn til norsk rekord, og ble første nordmann under 3.50, på en engelsk mil i London.

Dagen etter lillebrors rekord på 5000-meteren i London fulgte den mellomste løpebroren (26) opp med samme prestasjon på en engelsk mil under Diamond League-stevnet.

Det var første gang en nordmann brøt den magiske 3.50-grensen på en engelsk mil. Hicham El Guerrouj har verdensrekord på 3.43,13.

  • Henrik Ingebrigtsen, 3000 m: 7.36,85

BISLETT GAMES: Henrik Ingebrigtsen løp inn til norsk rekord på 3000 meter under Bislett Games

Det var likevel eldstebror Henrik Ingebrigtsen (28) som startet rekordraset på herresiden da han allerede på Bislett Games i juni knuste Marius Bakkens 18 år gamle norske rekord på 3000 meter med nesten fire sekunder, med tiden 7.36,85.

Verdensrekorden på 3000 meter, derimot, virker nærmest uslåelig. For 23 år siden løp nemlig kenyanske Daniel Komen inn til utrolige 7.20,67.

  • Sondre Nordstad Moen, 10 000 m: 27.24,78

10 000 METER: Sondre Nordstad Moen knuste den snart 30 år gamle norgesrekorden på 10 000 meter i august. Moen er også klar for VM i Doha i slutten av måneden.

Mannen mange ofte glemmer i all oppmerksomheten rundt Warholm og Ingebrigtsen-brødrene, sørget på augusts siste dag for den sjette norske rekorden på en løpsøvelse i sommer.

Sondre Nordstad Moen (28), som kun har Mo Farah foran seg i Europa på maraton, slo en nesten 30 år gammel norsk rekord da han klokket inn på 27.24,78 på 10 000 meter i Kristiansand og med det også sikret seg en VM-billett.

Verdensrekorden? Den er på 26.17,53.

  • Amalie Iuel, 400 m hekk: 55,15

Lag-EM i Friidrett i Sandnes.

TIDLIG VM-KLAR: Amalie Iuel klarte VM-kravet da hun satte norsk rekord på 400 meter hekk 2. juni. Bildet er fra lag-EM i august.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

En som lenge har vært klar for VM er Amalie Iuel (25). Allerede i juni klarte 25-åringen kravet da hun satte norsk rekord på 400 meter hekk under et stevne i Polen med tiden 55,15.

Også her er det et stykke til verdensrekorden på 52,20.

Fra Iuels rekord 2. juni til Sondre Nordstad Moens 31. august, gikk det altså mindre tre måneder.

Spår norsk VM-fest

Gjennom tidene har Norge «bare» tatt ni individuelle medaljer på løpsøvelser i OL og VM. Nå mener Jann Post det kan bli fire bare i VM om få uker - hvis absolutt alt klaffer.

– Jeg vil si det er muligheter for tre medaljer, men tror vi skal være fornøyde med to. Warholm er soleklar medaljekandidat, og både Jakob og Filip har også gode medaljesjanser på 1500 og 5000 meter.

PS! I tillegg til de seks løpsøvelsene har det denne sesongen også blitt satt norske rekorder i lengde på herresiden og stav og slegge på både kvinne- og herresiden.

Mest oppmerksomhet av disse fikk Ingar Kiplesund da han slettet Norges eldste norske rekord, med et sprang på 8,10 meter i lengde.

Ingar Kiplesund

46 ÅR: Ingar Kiplesund slettet i august den 46 år gamle norgesrekorden i lengde, med et sprang på 8,10. Her er 22-åringen under NM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal