Hopp til innhold

Iuel satte norsk rekord: – Helt fantastisk

Amalie Iuel (25) overrasket seg selv med å vinne og sette ny, norsk rekord på 400 meter hekk søndag, bare noen dager etter at hun løp en litt skuffende konkurranse.

Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk

VM-KLAR: Iuel klarte også VM-kravet med god margin da hun løp inn til seier i Polen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Den nye rekorden hennes lyder 55,15, og den tiden gjør også at Iuel allerede har greid VM-kravet med god margin.

– Det føles veldig bra. Det er utrolig gøy å gjøre sånt så tidlig i sesongen, og få unnagjort de kravene som settes for oss i samme slengen, sier Amalie Iuel på telefon fra Polen.

Seierstiden er en forbedring på elleve hundredeler av hennes tidligere rekord, som hun satte under Bislett Games i fjor. Den nye norgesrekorden ble satt under et stevne i Gliwice i Polen søndag.

Warholm: – Skikkelig stolt av Amalie

Iuel dro til Polen etter en litt skuffende konkurranse i Stockholm på torsdag. Der var det kaldt vær, vind og regn, og hun løp inn til 57,02. Den tiden gjorde at hun ikke hadde spesielt høye forventninger til stevnet i Polen, og derfor ble rekorden en svært positiv overraskelse.

– Det var greit at de to stevnene kom tett på, for det gikk ikke helt veien i Stockholm. Det var litt vanskelige forhold der. Men her fikk man retta opp litt før resten av sesongen, sier Iuel.

– Jeg traff veldig bra med forholdene i dag, og det var en fin bane. Det var egentlig litt uforventet. Men alt klaffet veldig bra, og det er ekstra gøy når man kommer fra et dårligere løp og dårligere forhold bare noen dager før.

f

Iuel er i Leif Olav Alnes' treningsgruppe, sammen med blant andre Karsten Warholm.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Trener Leif Olav Alnes var ikke med til Polen, men er naturligvis storfornøyd med prestasjonen.

– Helt fantastisk. Jeg visste at hun kunne gjøre det, men vi har et motto om at godt gjort er bedre enn godt sagt. Og her var det godt gjort, sier Alnes.

Det samme sier treningspartneren Karsten Warholm.

– Tiden er veldig bra. Skikkelig stolt av Amalie! Veldig fortjent også. Trening fungerer visst, skriver han i en SMS til NRK.

r

Verdensmesteren Warholm og Iuel trener sammen mot årets VM.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

Iuel har innehatt rekorden siden hun i 2016 forbedret Hilde Fredriksens notering på 56,33 fra 1981.

– Tar tid å venne seg til nye ting

Selv mener Iuel at fremgangen skyldes at hun nå har blitt vant til og får bedre utbytte av treningsregimet hun har under Alnes.

– Det har ikke vært store endringer i treningsopplegget til denne sesongen, det er mer det at det er andre året mitt i programmet og den gruppen, og det tar litt tid å venne seg til nye ting. Så jeg tror det bare er at kroppen min får bedre effekt av treningen nå, sier hun.

Iuel ble med i treningsgruppa med blant andre Karsten Warholm og Elisabeth Slettum for to sesonger siden. Før det trente hun i USA, hvor hun gikk på skole.

Slettum løp også i Polen, men hun var uheldig og falt etter å ha truffet en hekk.

Iuels tid er for øvrig den syvende beste tiden i verden i år. VM i høst er det store målet hennes denne sesongen.

– Det er ganske sent VM i år, og vanskelig å forutse hva som kommer til å skje der. Men jeg håper jeg får trent bra i sommer og får en formtopp i VM, og kanskje ser litt utvikling til det, sier hun.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal