Skremmeskudd til konkurrentene fra Ingebrigtsen: Sparer toppformen til VM

LONDON/OSLO (NRK): Filip Ingebrigtsen (26) leverte det beste milløpet av en nordmann noensinne da han ble nummer to i London.

REKORDLØP: Filip Ingebrigtsen imponerte da han løp inn til norsk rekord, og første nordmann under 3.50, på en engelsk mil i London.

Den nye norske rekorden lyder på 3,49,60. Tiden er også da selvfølgelig personlig rekord og familierekord – og første gang en nordmann løper distansen på under 3.50.

– Når man har gjort det føles det lett, men det er mye hardt arbeid bak for å springe så fort. Jeg har perset med fire sekunder på mila i år, så det er godkjent, sier Filip Ingebrigtsen til NRK og gliser.

For lørdag leverte lillebror Jakob Ingebrigtsen et superløp på 5000 meter i London. Søndag var det storebrors tur på en engelsk mil i Diamond League-stevnet. Bare etiopiske Samuel Tefera var bedre enn 26-åringen fra Sandnes.

AFP_1IZ4DN

NUMMER TO: Filip Ingebrigtsen ble slått på målstreken av etiopiske Samuel Tefera, som klokket inn på 3.49,45.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

– De leverer uke etter uke, løp etter løp. Det er ikke stans, sier Jann Post.

– Blir gøy i VM

Henrik Ingebrigtsen hadde både familie- og norgesrekorden på 3.50,72, satt i Oslo i 2014. I går satt eldstebroren selv personlig rekord på 5000 meter under et stevne i Nederland.

– Denne rekorden hadde vi jo fra før, og nå var det Filip sin tur til å overta den fra Henrik. Jeg visste det fra treningene at han var i stand til å løpe på under 3.50, men han har avhengig av å få et greit løpsopplegg, sier trenerfaren Gjert Ingebrigtsen.

De tre brødrene er med andre ord i meget god rute til sesongens høydepunkt i Doha i slutten av september.

– Jeg har følt jeg har hatt stabilt nivå, men har manglet siste toppformen, men jeg vet det kommer. Og sparer det til VM. Jeg er nærmere 3.30 enn jeg har vært før, på 1500 meter, tror jeg, så hvis vi alle kan skru det til et par knepp til, så blir det gøy i VM, sier Ingebrigtsen.

– Vi ser at det er vi som er der oppe og tar kampen. Det er viktig å markere seg her. Forventningspresset har vi vent oss til, sier trenerfaren.

Måtte løpe rundt

Distansen var ikke en Diamond League-øvelse i London, og det var Filip Ingebrigtsen som hadde sesongens sterkeste tid i feltet.

– Det er ingen her han ikke kan slå, kommenterte Jann Post før start.

Ingebrigtsen åpnet på 57,3, og lå omtrent midt i feltet i starten. Etiopiske Samuel Tefera fikk i stedet en luke, og nordmannen måtte ut i bane to for å tette den.

– Dette er ikke ideelt, sa Post, mens Tefera bare gasset på.

Heller ikke Gjert Ingebrigtsen likte det han så.

– Det ble veldig dumt fordi teten løp slik ifra og han måtte tette. Han måket av gårde og jeg ser han har mye å gå på.

X03811

KASTET SEG FREM: Det har vært et mål for Ingebrigtsen-brødrene å bryte 3.50-grensa på milløpet. Tiden viste 3,49.60 i London. Britiske Jake Wightman ble nummer tre med 3.52,02.

Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

– Fantastisk prestasjon

Og Ingebrigtsen tok igjen Tefera, og gikk rett opp og forbi i tet med én runde igjen.

– Han gjør som Jakob, tar ansvar selv og styrer det, sa Vebjørn Rodal.

– Man må jobbe mentalt når man bestemmer seg for å tette luka, som i VM for to år siden. Å ta beslutningen tar lengst tid, og nå tok han den tidlig og jobbet seg sakte, men sikkert opp. Det er en fantastisk prestasjon, roser Gjert Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen satte personlig rekord forrige gang han løp én engelsk mil med 3:51.28, i California i juni.

– Jeg tror fortsatt jeg har mer å gå på. Det er gøy å bryte grenser, som 3.30 og 3.50, og siden jeg ikke har klart det på 1500, så kanskje jeg klarer det på mila, sa han til NRK før start.

Og det klarte han. I ganske så overlegen stil.

Siste nytt

 • Engelsk fotball hedrer Maradona

  Under fredagens kveldskamp mellom Crystal Palace og Newcastle i Premier League, ble det satt av tid til å hedre den avdøde fotballegenden, Diego Maradona.

  Det ble gjort med svarte sørgebånd og ett minutts applaus før kampstart.

  Markeringen skal bli gjort under alle helgens kamper i den øverste divisjonen i England.

  QoV0T4IGy6U
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • Carlsen vant første semifinalekamp

  Magnus Carlsen leder semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i første turnering i Champions Chess Tour, men underveis levde han farlig flere ganger.

  Nordmannen er i føringen 2,5-1,5 etter semifinalens fire første hurtigsjakkpartier.

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • – Blatter og Platini etterforskes

  De tidligere fotballtoppene Sepp Blatter og Michel Platini kan igjen være i trøbbel. Ifølge nyhetsbyrået AFP gransker påtalemyndighetene i Sveits dem begge for bedrageri.

  Det får nyhetsbyrået AP bekreftet i en uttalelse fra den sveitsiske påtalemyndigheten.

  Blatter og Platini er begge blitt avhørt i Bern de siste ukene. Flere vitner har også måttet svare på spørsmål.

  Inntil for fem år siden var Blatter og Platini to av fotballens mektigste menn.

  Blatter måtte gå av som president for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Platini måtte forlate Det europeiske fotballforbundet (Uefa) etter at skandalesaker om korrupsjon begynte å rulle.

  Platini og Blatter
  Foto: DESK / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal