Skremmeskudd til konkurrentene fra Ingebrigtsen: Sparer toppformen til VM

LONDON/OSLO (NRK): Filip Ingebrigtsen (26) leverte det beste milløpet av en nordmann noensinne da han ble nummer to i London.

REKORDLØP: Filip Ingebrigtsen imponerte da han løp inn til norsk rekord, og første nordmann under 3.50, på en engelsk mil i London.

Den nye norske rekorden lyder på 3,49,60. Tiden er også da selvfølgelig personlig rekord og familierekord – og første gang en nordmann løper distansen på under 3.50.

– Når man har gjort det føles det lett, men det er mye hardt arbeid bak for å springe så fort. Jeg har perset med fire sekunder på mila i år, så det er godkjent, sier Filip Ingebrigtsen til NRK og gliser.

For lørdag leverte lillebror Jakob Ingebrigtsen et superløp på 5000 meter i London. Søndag var det storebrors tur på en engelsk mil i Diamond League-stevnet. Bare etiopiske Samuel Tefera var bedre enn 26-åringen fra Sandnes.

AFP_1IZ4DN

NUMMER TO: Filip Ingebrigtsen ble slått på målstreken av etiopiske Samuel Tefera, som klokket inn på 3.49,45.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

– De leverer uke etter uke, løp etter løp. Det er ikke stans, sier Jann Post.

– Blir gøy i VM

Henrik Ingebrigtsen hadde både familie- og norgesrekorden på 3.50,72, satt i Oslo i 2014. I går satt eldstebroren selv personlig rekord på 5000 meter under et stevne i Nederland.

– Denne rekorden hadde vi jo fra før, og nå var det Filip sin tur til å overta den fra Henrik. Jeg visste det fra treningene at han var i stand til å løpe på under 3.50, men han har avhengig av å få et greit løpsopplegg, sier trenerfaren Gjert Ingebrigtsen.

De tre brødrene er med andre ord i meget god rute til sesongens høydepunkt i Doha i slutten av september.

– Jeg har følt jeg har hatt stabilt nivå, men har manglet siste toppformen, men jeg vet det kommer. Og sparer det til VM. Jeg er nærmere 3.30 enn jeg har vært før, på 1500 meter, tror jeg, så hvis vi alle kan skru det til et par knepp til, så blir det gøy i VM, sier Ingebrigtsen.

– Vi ser at det er vi som er der oppe og tar kampen. Det er viktig å markere seg her. Forventningspresset har vi vent oss til, sier trenerfaren.

Måtte løpe rundt

Distansen var ikke en Diamond League-øvelse i London, og det var Filip Ingebrigtsen som hadde sesongens sterkeste tid i feltet.

– Det er ingen her han ikke kan slå, kommenterte Jann Post før start.

Ingebrigtsen åpnet på 57,3, og lå omtrent midt i feltet i starten. Etiopiske Samuel Tefera fikk i stedet en luke, og nordmannen måtte ut i bane to for å tette den.

– Dette er ikke ideelt, sa Post, mens Tefera bare gasset på.

Heller ikke Gjert Ingebrigtsen likte det han så.

– Det ble veldig dumt fordi teten løp slik ifra og han måtte tette. Han måket av gårde og jeg ser han har mye å gå på.

X03811

KASTET SEG FREM: Det har vært et mål for Ingebrigtsen-brødrene å bryte 3.50-grensa på milløpet. Tiden viste 3,49.60 i London. Britiske Jake Wightman ble nummer tre med 3.52,02.

Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

– Fantastisk prestasjon

Og Ingebrigtsen tok igjen Tefera, og gikk rett opp og forbi i tet med én runde igjen.

– Han gjør som Jakob, tar ansvar selv og styrer det, sa Vebjørn Rodal.

– Man må jobbe mentalt når man bestemmer seg for å tette luka, som i VM for to år siden. Å ta beslutningen tar lengst tid, og nå tok han den tidlig og jobbet seg sakte, men sikkert opp. Det er en fantastisk prestasjon, roser Gjert Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen satte personlig rekord forrige gang han løp én engelsk mil med 3:51.28, i California i juni.

– Jeg tror fortsatt jeg har mer å gå på. Det er gøy å bryte grenser, som 3.30 og 3.50, og siden jeg ikke har klart det på 1500, så kanskje jeg klarer det på mila, sa han til NRK før start.

Og det klarte han. I ganske så overlegen stil.

Siste nytt

 • Svensk OL-leiar koronasmitta

  Johan Flodin, som er sportsutviklingssjef i den svenske olympiske komité, har testa positivt for koronaviruset ved framkomst i Beijing.

  Det bekreftar Peter Reinebo i ei pressemelding, ifølgje nyheitsbyrået TT.

  – Han er symptomfri og vi reknar med at han kan returnere til si rolle så fort han testar negativt igjen, seier Reinebo.

  Flodin var trener på det norske rolandslaget gjennom fleire år, fram til i fjor.

  Johan Flodin
  Foto: Erlend Lånke Solbu
 • Nadal på veg mot historisk triumf

  Rafael Nadal slo Matteo Berrettini 3–1 i sett fredag, og er klar for finalen i Australian Open.

  Der kan han vinne sin 21. Grand Slam-tittel og med det bli historisk. Det er ingen som har vunne så mange. Både Nadal, Roger Federer og Novak Djokovic har 20 titlar. Finalen vil bli Nadals sjette i Australian Open-historia, og hans 29. i Grand Slam-samanheng.

  Mot italienske Berrettini trengde den rutinerte spanjolen fire sett for å avansere. Etter at Nadal vann dei to første komfortabelt, var det den sjuande-rangerte italienaren som tok det tredje settet.

  I det fjerde settet viste igjen Nadal klasse og vann 6–3. Dermed vann han oppgjeret 6-3, 6-2, 3-6, 6–3.

  I finalen møter han enten Stefanos Tsitsipas eller Daniil Medvedev. Dei spelar seinare fredag.

  Rafael Nadal
  Foto: LOREN ELLIOTT / Reuters
 • Raudt kort to gonger - redda av VAR

  Brasils keeper Allison fekk raudt kort to gonger i VM-kvalifiseringskampen mot Ecuador seint i går kveld, men spela likevel heile kampen.

  Først fekk han det raude kortet for ei stygg takling etter 25 minutt, så for ei felling på overtid. Men i begge tilfella blei korta annullert etter VAR-gransking.

  – Det må ha vore første gongen i fotballhistoria noko slikt har skjedd, sa Liverpool-keeperen, som la til at han var glad for VAR.

  Det høyrer med til historia at begge laga i tillegg fekk ein mann utvist før det hadde gått 20 minutt.

  Og at Ecuador fekk tildelt to straffespark, som også blei omgjort etter VAR-gransking.

  Kampen enda 1-1. Brasil er forlengst klar for VM, og Ecuador ligg godt an til å slå følgje. Brasil tok leiinga ved Casemiro etter berre seks minutt, Felix Torres utlikna eit kvarter før slutt.

  Også Argentina er VM-klar frå før. I natt slo dei Chile 2-1 utan Lionel Messi. Angel di Maria og Lautaro Martinez scora Argentinas mål og reduserte Chiles sjansar til VM.

  Uruguay slo Paraguay 1-0 og held den fjerde søramerikanske direkteplassen til VM.

  World Cup - South American Qualifiers - Ecuador v Brazil
  Foto: RODRIGO BUENDIA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal