Hopp til innhold

Detaljen ingen fikk med seg – Duplantis kopierte norsk genistrek

Da Armand Duplantis (24) økte verdensrekorden i stavsprang til 6,24 meter, gikk én detalj under radaren.

Mondo Duplantis

KLO-K LØSNING: Armand Duplanis satte verdensrekord, 6,24 meter, med en nyvinning på skotuppen.

Foto: AFP

Det var litt fett, faktisk. Jeg trodde ingen oppdaget det der, gliser Leif Olav Alnes etter at NRK har vist frem bilder av Duplantis i aksjon i Kina.

For bildene etter rekordhoppet avslører at svensken har tatt grep. Puma-skoene har gått gjennom en aldri så liten forvandling siden han tok VM-gull innendørs for halvannen måned siden. Tuppen av skoene er oppgradert.

Der finner man en klo.

Den er identisk med den Karsten Warholm har brukt siden VM i 2022.

Friidrett, EM i München

«ALNES-KLOEN»: Disse skoene startet Karsten Warholm å løpe med i 2022. Han har tatt EM-gull og VM-gull med klo på beina.

Foto: Lise Åserud / NTB

Duplantis bekrefter overfor NRK at det har vært en «gal vitenskapsmann» inne i bildet. Superstjernen sikter naturligvis til Warholm-trener Alnes, som sammen med Puma har jobbet systematisk med skoene de siste årene.

– Jeg skal ikke tilskrive suksessen til den skoen nødvendigvis, men det har i hvert fall ikke gjort han noe dårligere. Jeg har aldri sett «Mondo» hoppe verdensrekord så lett, så jeg tror ikke han kommer til å bytte ut de skoene nå, sier Warholm til NRK.

Duplantis' nye verdensrekordsko er en modifisert utgave av Warholms superpiggsko. Den største, synlige forskjellen er den tykkere hælen, som gjør den bedre egnet til hopping. Ellers er de ganske like nordmannens VM-sko fra Budapest.

Ja, totalen fungerte, men vi vet ikke bidraget fra den (skoen). Men jeg tror han var veldig fornøyd selv. Det må du nesten spørre han om, tilføyer Alnes, mesterhjernen bak innovasjonen.

Sammenlignes med Formel 1

Verdensrekordholder i tresteg, Jonathan Edwards, kaller utviklingen fantastisk.

– Gjennom hele karrieren min var det ikke ingen teknologiske fremskritt. Når du ser hva som har skjedd, er det veldig merkelig. Det er underlig at det tok så mange år, sier Edwards til NRK.

Jonathan Edwards

IKON: Jonathan Edwards.

Foto: Håvard Bergheim

Han vant en rekke internasjonale medaljer fra 1994 til 2002, og var et av friidrettens største ikoner ved årtusenskiftet. Nå mener han det gir idretten en ny dimensjon.

– Jeg tror noen er negative til det, men jeg syns det er positivt. Formel 1 er et veldig godt eksempel på hvor du har noen fantastiske førere, men også hele den teknologiske kampen mellom lagene. Det tror jeg er på vei inn i friidretten nå, sier Edwards.

Karsten Warholm var i perlehumør etter å ha kvalifisert seg til VM-finalen. Han tok en pølsespøk på NRK-reporteren, men rett etterpå angret han seg.

Karsten Warholm var i perlehumør etter å ha kvalifisert seg til VM-finalen. Han tok en pølsespøk på NRK-reporteren, men rett etterpå angret han seg.

Forklaringen bak effekten

Team Warholm har tidligere uttalt seg kritisk til skoutviklingen, og Alnes vedgår at det fremdeles er blandede følelser rundt det. Før var det mann mot natur, og resutlatene fra ulike tidsepoker var letterere å sammenligne.

Nå er det en utvikling hvor det tenderer mot å bli en utstyrssport, mener han.

Leif Olav Alnes

OPPFINNSOM: Leif Olav Alnes.

Foto: Fredrik Tombra

Den «gale vitenskapsmannen» er utdannet biomekaniker og har lenge jobbet innen dette fagfeltet. Alnes forklarer hva denne kloen på enden av skoen egentlig bidrar til.

Den sørger for at du har bakkekontakt lenger, og hvor energien som er lagret i skoen skubber på deg når tyngdepunktet ditt er lengst mulig frem. Det svarer på det gunstigst mulige tidspunktet for å skape fart.

Hvorfor har ingen kopiert den?

Det får du spørre de om, sier han og ler hjertelig.

PS! Karsten Warholm sesongåpner under Bislett Games, 30. mai. Diamond League, EM, NM og OL kan du se på NRK.

null
Spiller nå
Stolt pappa Sørloth: – Det er nesten uvirkelig å sitte på tribunen 01:11
Neste

Siste nytt

 • Roing: Borch til semifinale – kjemper videre for OL-plass

  Kjetil Borch (34) innfridde også i mandagens kvartfinale i singlesculler og holder liv i jakten på sin tredje OL-deltakelse i roing.

  Veteranen ble nummer to i sitt heat bak Jacob Plihal i den amerikanske båten. De tre beste tok seg til semifinale.

  Borch ble slått med 3,29 sekunder. Den siste OL-kvalifiseringen holdes i sveitsiske Luzern.

  Søndag ble det heatseier til Borch i det innledende forsøket.

  Norge har allerede kvalifisert fire båter til årets OL og Paralympics: Kvinner dobbeltsculler, herrer dobbeltsculler, herrer lettvekt dobbeltsculler og kvinner singlesculler (Paralympics).

  Ved siden av Borch er ytterligere én norsk båt på jakt etter OL-billett. Dobbeltfireren for menn med Erik Solbakken, Kristoffer Brun, Jonas Juel og Oskar Helvig imponerte i søndagens kvalifisering og ror mandag semifinale fra klokken 11.06.

  (©NTB)

  Rowing - Men's Single Sculls - Heats
  Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters
 • Premier League-sjefen før VAR-avstemning: – Har forståelse for at det er noe frustrasjon

  VAR-debatten har fortsatt å rase i den engelske toppdivisjonen denne sesongen. Premier League-sjef Richard Masters kan forstå hvorfor enkelte er frustrerte.

  Det fortalte ham i et intervju med TNT Sports etter søndagens serieavslutning i England.

  – Klubbene har rett til å ta initiativ til en diskusjon, og vi skal diskutere det om ikke lenge. Da skal det også være en avstemning, sa Masters.

  Videre var han klar på at han forstår enkeltes vrede knyttet til videoverktøyet.

  – Vi har forståelse for at det er noe frustrasjon ved det, men vårt utgangspunkt er at vi ønsker å beholde og forbedre det. Vi ønsker å gjøre det mer effektivt og transparent. Vi kan dra fordel av at det blir mer nøyaktig, og det blir det mest rettferdige utfallet som overhodet mulig. Andelen korrekte utfall av de store avgjørelsene har steget fra 83 til 96 prosent, fortsatte Masters.

  For få dager siden meldte The Athletic at Wolverhampton har fremmet et forslag om å skrote VAR fra den engelske toppdivisjonen. Det skal stemmes over på årsmøtet 6. juni. Det kreves minst 14 ja-stemmer for at forslaget skal vedtas.

  – Fotballen omfavner teknologien, og vi trenger litt mer tid til å få ting rett. VAR må forbedres, men vi ønsker å beholde det, avsluttet Masters.

  VAR ble innført i Premier League i forkant av 2019/2020-sesongen.

  (©NTB)

  Videodømming
 • Regjerende NBA-mestere Nuggets slått ut

  Regjerende mestere Denver Nuggets ble natt til mandag slått ut av NBA-sluttspillet. Minnesota Timberwolves er videre til sin andre semifinale noensinne.

  Gjestene fra Minneapolis lå under med 15 poeng etter at kampen var halvspilt. Ledet av Karl-Anthony Towns, som endte med 23 poeng og 12 returer, kjempet de seg tilbake i kampen. Før siste periode startet, var Nuggets' ledelse kuttet til bare ett poeng.

  Timberwolves-stjerna Anthony Edwards hadde en tøff dag på jobben og endte med bare 16 poeng og treff på 6 av 24 skudd, men stillingen endte likevel 98–90 i gjestenes favør, og Timberwolves er dermed videre til sin første semifinale siden 2004, og bare den andre i lagets historie.

  – Dette var en lagprestasjon. Når den største stjerna deres slet, så stilte resten av laget opp, sier ekspert og NBA-legende Charles Barkley om Timberwolves-seieren.

  I semifinalen i den vestlige konferansen skal Timberwolves bryne seg på Dallas Mavericks, som natt til søndag slo Oklahoma City Thunder. I den østlige konferansen skal Boston Celtics møte Indiana Pacers, som natt til mandag slo ut New York Knicks.

  m_y7fbC1hi4
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal