Hopp til innhold

Seks utrolige rekorder som kanskje aldri blir slått

Noen av verdensrekordene i friidrett er så sterke at det nesten er utenfor fatteevne at et menneske kan ha oppnådd dem.

JAN ZELEZNY

NESTEN HUNDRE METER: Jan Seleznys 98,48 i spyd er den sterkeste av mennenes verdensrekorder, mener Karen-Marie Ellefsen. Spydrekorden for herrer er en av dem som ikke er blitt knyttet til doping.

Foto: Eric Feferberg / AFP

– Det er så fort at det er vanskelig å forstå, sier NRKs friidrettskommentantor Jann Post.

Han snakker om verdensrekorden på 3 000 meter på 7.20,67, satt av kenyanske Daniel Komen i 1996.

En rekord som ingen har vært i nærheten av siden, og selv om 3 000 meter ikke er VM-øvelse i Beijing neste uke, får den plass på lista over det NRKs friidrettskommentatorer mener er de sterkeste verdensrekordene.

Her er hele lista:

  • 3000 m, menn

Daniel Komen var bare 20 år da han la ut på rekordløpet i italienske Rieti 1. september 1996. I snitt løp han hver runde på utrolige 58,5 sekunder. Tiden ble 7.20,67.

Det er så fort at nestemann på lista, selveste Hicham El Guerrouj, var to og et halvt sekund bak da han gjorde et seriøst verdensrekordforsøk i 1999.

– Hicham El Guerrouj har verdensrekorden på 1500 meter og OL-gull på 5 000. En 3000 meter skulle egentlig ha passet han perfekt, sier Jann Post.

Til sammenligning er Marius Bakkens norske rekord på 7.40,77.

  • Spyd, menn

Tsjekkiske Jan Zeleznýs verdensrekord på 98,48 meter virker uslåelig.

– Det er etter min mening en av de sterkeste rekordene på herresiden, sier NRKs mangeårige friidrettskommentator Karen-Marie Ellefsen.

– Finske Aki Parviainen, som er nummer to på listen, er hele fem meter og 39 cm bak med et kast på 93,09.

Andreas Thorkildsens personlige rekord er på 91,59. Det holder til en sjetteplass gjennom tidene.

Video: Jan Zeleznýs verdensrekord

Tjekkiske Jan Železný setter ny verdensrekord i spydkast i Jena den 25.05. 1996.

SE VIDEO: Jan Zeleznýs verdensrekord på 98,48 m fra 25. mai 1996 står fortsatt. Rekorden ble satt på et stevne i den tyske byen Jena.

  • 100 m, menn

– Har du et talent for å løpe fort, vil du bli oppdaget et eller annet sted i verden. Når du da er elleve hundredeler raskere enn noen annen i historien, er det helt ellevilt - og det i en øvelse som har vært preget av doping, sier Jann Post og levner med det ingen tvil:

Usain Bolts rekord på 9,58 fra VM i 2009 er ekstrem.

Tyson Gay og Yohan Blake er de som har vært nærmest rekorden med 9,69, men det hører med til historien at begge har vært utestengt for doping.

Usain Bolt setter ny verdensrekord på 100 meter med tiden 9,58.

100 M: Verdensrekorden til Usain Bolt på 100 m satt under VM i 2009 på den utrolige tiden 9,58.

  • 100 m og 200 m, kvinner

10,49 på 100 m og 21,34 på 200 m, begge satt av amerikanske Florence Griffith Joyner i 1988.

– Tidene er så gode at det er vanskelig å tenke seg at noen kvinne noen gang kommer til å løpe så fort, sier Post før han legger til:

– Selvfølgelig er det et «men» her. Hun er blitt knyttet til doping, senest i forrige uke, men er aldri blitt tatt.

«Flo-Jo» leverte tider selv gjennomdopete utøvere etter henne har vært sjanseløse på. Dopingtatte Marion Jones klarte for eksempel «bare» 10,65. Årsbeste i verden i år er på henholdsvis 10,74 og 21,98.

Laster Twitter-innhold
  • Diskos, kvinner

Rekordlisten i diskos preges av østtyske navn og 1980-tallet. I 1988 landet Gabriele Reinschs diskos på 76,80 meter, noe som fremdeles er verdensrekord.

– Vi må helt ned på 18. plass på lista over de beste kasterne gjennom tidene for å finne den beste fra nyere tid, sier Karen-Marie Ellefsen.

Det er et kast kroatiske Sandra Perkovic sendte av gårde i 2014, men som er hele 5,72 meter bak rekorden.

De 17 beste kastene gjennom tidene er alle fra 1980-tallet.

– Nå skal ikke jeg påstå noe som helst, men det er helt klart at dette var i en periode der fokuset på antidopingarbeid ikke var så stort som det er i dag, sier Ellefsen.

Gabriele Reinsch

KNUSTE REKORDEN: Her er østtyske Gabriele Reinsch i gang med kastet som ga ny verdensrekord med over to meter i 1988. Diskosen svevde helt til 76,80 meter.

Foto: STF / Ap
  • 10 000 m, kvinner

Rundt 1993 dukket det opp en rekke kinesiske løpere som plutselig løp fortere enn alle andre. Junxia Wang så seg aldri tilbake da hun fosset inn til verdensrekord på 29.39,78 på 10 000 meter.

– Hun er 22 sekunder raskere enn nest raskeste løper. Det utgjør to sekunder per 1 000 meter, noe som er en helt vanvittig stor margin. Ingen er i nærheten nå, sier Post.

Kinesiske Wang Junxia sletter Ingrid Kristiansens rekord med over 42 sekunder på 10.000 meteren under Kinamesterskapet i 1993.

SE VIDEO: Verdensrekorden på 10 000 m på utrolige 29.39,78 fra 8. september 1993.

PS! Verdensrekordene på 400 m (47,60) og 800 m for kvinner (1.53,28) regnes også som nærmest umulige å slå, men det er sterke dopingmistanker mot både Marita Koch (Øst-Tyskland) og Jarmila Kratochvilova (Tsjekkoslovakia) som satte rekordene i henholdsvis 1985 og 1983.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal