Hopp til innhold

Reagerte på Ødegaard-utspill – nå inviterer hun Arsenal-stjernen til prat

Ada Stolsmo Hegerberg (26) møtte pressen som landslagsspiller for første gang etter nesten fem års fravær. Der måtte hun svare på diverse kritikk fra de siste årene.

Ødegaard og Hegerberg

Se Hegerberg-innslaget fra Dagsrevyen 21 her.

I årene utenfor landslaget har konflikten mellom Hegerberg og Norges Fotballforbund (NFF) stadig tilspisset seg, og spesielt etter et intervju med Josimar i 2019. Der sa Hegerberg blant annet at «Vi har ikke utviklet oss siden 1999, vi sov i timen» og at «NFF aldri har tatt kvinnelandslaget seriøst».

Det måtte hun i dag svare for.

– Det har jeg vært innom mange ganger med Lise. Jeg går ikke så mye i detalj på hva de samtalene har handla om, men klart det har dreid seg inn på punkt for punkt på den tilbakemeldingen jeg ga i 2017, som har vært viktig for meg, sier Hegerberg.

Football, FIFA Women's World Cup Qualifier, Norway, training

Se hele pressekonferansen med Ada Hegerberg og Martin Sjögren her.

Svarte på Ødegaard-kritikk

Det er bare tre år siden Martin Ødegaard skapte overskrifter da han gikk ut på Instagram og ba Hegerberg respektere det norske landslaget. Årsaken er at et Hegerberg-intervju med kritikk av NFF kom på trykk i magasinet Josimar rett i forkant av VM i Frankrike.

«At du nå velger å gjøre et slikt intervju, er totalt uforståelig. Timingen er skrekkelig. Valget om å ikke spille for Norge er ditt, men respekter Norge og landslaget vårt. Det holder nå», skrev Ødegaard.

Nå er Hegerberg tilbake på landslaget, og på pressekonferansen mandag kveld innrømmer hun at Ødegaards krasse utspill gikk inn på henne.

– Det er klart noe jeg reagerte på. Intervjuet ble gjort seks måneder i forveien og var et veldig viktig intervju om norsk kvinnefotball. Lise Klaveness tok også en del av det, hvis dere ikke har fått med dere det. Uten at han kanskje har gått helt i dybden, tok han valget om å gå på sosiale medier. Jeg tenker at menn ikke står overfor de samme utfordringene kvinner gjør, men samtidig er dette tre år siden. Vi er begge landslagsspillere og ønsker én ting, å gå i rett retning. Og hvis Ødegaard vil ta en prat om likestilling, er døren min åpen, sier Hegerberg på Dagbladets spørsmål.

Privatlandskamp i fotball for menn: Norge - Slovakia (2-0)

INVITERT: Martin Ødegaard fikk invitasjon av Ada Hegerberg til å prate om likestilling.

Foto: Lise Åserud / NTB

Via NFFs pressekontakt Morten Skjønsberg uttalte Martin Ødegaard forrige uke at han ikke vier saken mer fokus. «Det har jeg lagt bak meg for lenge siden. Det er flott at Ada er tilbake og at saken er løst. Hun kommer til å bli en viktig brikke for Norge i sommerens EM», er uttalelsen fra Ødegaard til VG.

Hun forteller at hun foreløpig ikke har pratet med Ødegaard personlig i etterkant av utspillet.

– Nei, det har vi ikke, men det er klart vi får mulighet til det nå fremover, sier Hegerberg.

– Ingen beslutning som har kommet over natta

Hegerberg sto over mandagens treningsøkt, men gjensynsgleden og smilene var store da Lyon-stjernen entret Ullevaal-matta mot slutten av økta.

På pressekonferansen fortalte hun om hva som har vært avgjørende for at hun nå er tilbake i landslagstroppen.

– Det er klart det ikke er noen beslutning som har kommet over natta. Det har vært utrolig mye diskusjon og prat. Jeg ble skada i 2020, noe som har gitt et litt annet perspektiv på ting og mulighet til å tenke annerledes, åpner Hegerberg med før hun forklarer hvor viktig fotballpresident Lise Klaveness har vært:

– Jeg har hatt kontakt med Lise hele veien. Det har vært naturlig siden vi har spilt sammen. Lise har også hatt sine erfaringer på landslag og å ha den åpne diskusjonen med henne har vært befriende for min del. Hun har forstått mye av de utfordringene som har vært i norsk kvinnefotball og NFFs satsing på kvinner, forklarer hun.

Brudd og ordkrig

Hegerberg bestemte seg for å si nei til videre landslagsspill etter et mislykket EM sommeren 2017. Avgjørelsen ble starten på en årelang ordkrig, der både landslagstreneren og flere spillere erkjente at det aktuelle EM-et var preget av intern uro.

Nederland - Norge under EM fotball kvinner. (0-1)

KJØLIG: Hegerberg og Sjögren sammen under EM i 2017 før førstnevnte takket nei til videre landslagsspill.

Foto: Berit Roald / NTB

Samtidig uttrykte noen landslagsprofiler støtte til Lyon-spissens kritikk av NFF, men frontene var på et tidspunkt så steile at spillergruppa forventet en Hegerberg-beklagelse før et eventuelt landslagscomeback.

Det har landslagssjef Martin Sjögren nektet for at hadde vært et tema før den kommende landslagsreturen.

Året etter Hegerberg takket nei til landslaget, gikk Lise Klaveness inn i rollen som elitedirektør i NFF, og hun var tydelig på at hun ønsket å bryte ned isfronten mellom forbundet og Hegerberg.

Konflikten tilspisset seg likevel etter at Hegerberg hadde gitt et intervju i forbindelse med fotballbladet Josimars spesialutgave om kvinnefotball.

– Det var tøft på så mange samlinger. Jeg har vært knekt psykisk. Det har vært en dønn depressiv følelse. Jeg hadde mareritt etter å ha vært med landslaget, uttalte hun blant annet i intervjuet.

Suksess og skademareritt

Parallelt med bruddet med eget forbund, har Hegerberg fortsatt å herje for klubblaget.

Soccer Norway Hegerberg Returns

COMEBACK: Hegerberg har vunnet alt som kan vinnes med klubblaget og kjempet seg tilbake fra et skademareritt siden hun sist spilte med det norske flagget på brystet.

Foto: Balazs Czagany / AP

I 2018 ble hun tidenes mestscorende i en mesterligasesong, samtidig som hun var med og sikret sitt tredje strake trofé i den gjeve klubbturneringen. Belønningen var ny superkontrakt, og den da 22 år gamle stjerna ble verdens best betalte kvinnelige fotballspiller.

Hun rundet av året ved å bli tidenes første kvinne til å vinne den prestisjetunge Gullballen.

De siste sesongene har blitt preget av skader, men i oktober i fjor gjorde hun comeback for Lyon. Nå skal hun igjen jakte flere nettkjenninger for det norske landslaget der hun står med 38 mål på 66 kamper.

Norge møter Kosovo på Release Arena i Sandefjord 7. april og Polen på Ullevaal 12. april.

Siste nytt

  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen leverte sitt beste kulestøt på over tre år lørdag.

    I stevnet Stora Turebergskastet i svenske Sollentuna, noterte han seg for et støt på 21,05 meter.

    Det skriver friidrettsbloggen Friidrett1 på X.

    Støtet er over EM-kravet på 20,85 og bare fire centimeter bak Thomsens personlige rekord på 21,09, satt innendørs.

    21,05 er Thomsens lengste kulestøt utendørs og det er kun fjerde konkurranse i karrieren at han har støtet over 21 meter, etter at han gjorde det to ganger i 2020 og én gang i 2021.

    Ifølge Friidrett1 er det også det beste kulestøtet av en norsk utøver utendørs på 38 år.

    Thomsen har fremdeles noen centimeter opp til OL-kravet på 21,50, men kulestøteren ligger foreløpig an til å kvalfisere seg til OL gjennom ranking.

    Marcus Thomsen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Reiten mister enda en lagvenninne i Chelsea: – En utrolig reise

    Guro Reitens Chelsea mister også storscorer Fran Kirby, som har besluttet å gi seg i klubben etter ni år.

    Den annonserte Chelsea i et videointervju med en gråtkvalt Kirby.

    – Det har vært en utrolig reise med alle dere. Takk for at dere har tatt dere av meg siden dag én, gjennom både tunge og fantastiske tider. Jeg kommer aldri til å glemme hvordan det føles å spille foran dere, sier hun i videoen.

    Kirby er tidenes toppscorer for Chelseas kvinnelag med 115 mål på 205 kamper. På sin tid i klubben har hun vunnet 15 trofeer.

    Fredag ble det også klart at Maren Mjelde er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det er ikke kjent hva som blir neste stoppested for verken Mjelde eller Kirby. (NTB)

    Guro Reiten
    Foto: Reuters
  • Forsvareren om Gjert Ingebrigtsens trenerrolle: Skal holde seg i bakgrunnen

    I påvente av rettssaken akter Gjert Ingebrigtsen å fortsette som trener for utøverne han nå bistår, blant dem Narve Gilje Nordås.

    Friidrettstreneren er anklaget for mishandling i nære relasjoner. Tiltalen omfatter forhold knyttet til ett av friidrettsprofilens barn. Han erkjenner ikke straffskyld.

    Heidi Reisvang hos Elden Advokatfirma, som forsvarer Ingebrigtsen, sier friidrettstreneren i tiden som kommer vil fortsette trenergjerningen.

    – Så lenge utøverne presterer og opplever at samarbeidet i sum er mer positivt enn negativt, og de ønsker ham som trener, vil han fortsette å trene dem, sier Reisvang til NTB.

    Hun legger til at Ingebrigtsen vil forholde seg på en måte som er til det beste for utøverne i forbindelse med konkurranser og stevner og «i større grad være i bakgrunnen».

    – Han håper at så lenge han holder seg i bakgrunnen, vil mediene respektere det og ikke oppsøke han eller forfølge hans familie, legger hun til.

    Reisvang vil på spørsmål fra NTB ikke utdype ytterligere hva som ligger i at trenerprofilen skal holde seg mer i bakgrunnen, men sier:

    – Under stevnet i Spania (denne uken red.anm.) søkte han ingen oppmerksomhet, men holdt seg unna. Han ønsker at mediene nå skal la han og hans familie være i fred, respektere dette og ikke oppsøke på den måten som det er gjort hittil.

    På direkte spørsmål om Ingebrigtsen har vurdert å trekke seg som trener, svarer advokaten:

    – Ikke med mindre utgangpunktetene jeg har vært inne på endrer seg.

    Det er allerede kjent at Ingebrigtsen ikke vil få trenerakkreditering til sommerens to store mesterskap, EM og OL. (NTB)

    Gjert Ingebrigtsen
    Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal