Hopp til innhold

Nekter for krav om Hegerberg-beklagelse: – Ingen skal stå og be om unnskyldning for noe

Fire år med konflikt og landslagsnekt er over. Ada Stolsmo Hegerberg (26) ble torsdag ropt opp da landslagssjef Martin Sjögren tok ut troppen til de kommende VM-kvalifiseringskampene.

SE VIDEO: Her får NRK to ord med den norske superstjernen.

Hegerberg var ikke til stede på pressekonferansen selv, men sender en videohilsen til det norske folk:

«Long time, no see. Jeg er tilbake til neste samling mot Kosovo og Polen. Det føles utrolig godt å komme hjem og tilbake til laget. Ikke minst å se yngre og eldre garde på tribunen på de neste kampene. Jeg skal gjøre mitt for å gjøre store ting både på og utenpå banen. Vi ses snart, og heia Norge» sier hun.

– Mye tid til å reflektere

NRK fikk en kort kommentar fra Hegerberg selv, da hun forlot stadionområdet i Lyon i bil.

– Det føles bra, vi sees snart!

Via sin agent sier Hegerberg videre til NRK torsdag:

– Jeg elsker fotball, og jeg vil spille fotball. Jeg tok en avgjørelse i 2017 som jeg sto ved. Men jeg har hatt mye tid til å reflektere de siste to årene, med mange aspekter. Jeg klarte å ha veldig ærlige diskusjoner med fotballforbundet, med Lise (Klaveness) først og fremst. Jeg elsker landet mitt, og jeg er veldig glad for å kunne komme tilbake til laget og starte en ny historie, heter det i Hegerbergs uttalelse til NRK.

Blir Hegerberg en suksess for Norge fremover?

Dermed er den norske superstjernen tilbake i landslagstroppen for første gang siden konflikten som blusset opp i etterkant av et mislykket EM sommeren 2017.

– Det er veldig gøy å presentere Ada, både ut fra situasjonen som er og den som var. Vi får alle våre beste spillere tilgjengelig igjen, for det hadde vi ikke tidligere. Nå er alle de beste tilgjengelig, og det gleder vi masse til, sier Sjögren på pressekonferansen.

Ada Hegerberg, mesterligaen

SE VIDEO: Hegerberg hadde spilt inn en videohilsen som ble spilt av på pressekonferansen torsdag.

– Reaksjonene er utelukkende positive

Han sier at landslagsledelsen har hatt et infomøte med spillertroppen for å snakke om Hegerbergs tilbakekomst.

– Reaksjonene er utelukkende positive. Vi har evaluert med kapteinsteamet, så de har visst litt på forhånd, sier Sjögren til NRK.

i74Ymkqdssc

Martin Sjögren er glad for at Hegerberg er tilbake.

Foto: Lise Åserud / NTB

I 2018 fikk NRK opplyst fra en rekke kilder i og rundt landslaget at kun en god og oppriktig unnskyldning foran dem var godt nok om Hegerberg skulle ønskes velkommen tilbake.

– Ingen skal stå og be om unnskyldning

I dag, fire år senere, nekter Sjögren for at dette har vært et tema nå.

– Nei, her er det ingen som skal stå og be om unnskyldning for noe. Hvem skal be om unnskyldning? Hun kommer tilbake i gruppen igjen. Det er en periode siden sist. Det er syv spillere som var med 2017 da hun trakk seg. Det er ikke så store deler av troppen fra 2017. Her skal ingen be om unnskyldning. Her skal man skape forståelse for hverandre, og den prosessen er i gang. Her har kapteinene involvert seg på en veldig god måte. Nå må vi skape en god gruppe mot kvaliken og mot sommeren, svarer han.

Lise Klaveness ble på pressekonferansen spurt om Hegerberg selv har stilt noen krav for å komme tilbake.

Det nekter NFF-presidenten for.

– Det er et ord jeg ikke kjenner igjen. Hun hadde mange tilbakemeldinger, som minnet om laget for øvrig. Jeg kjenner igjen ordlyden i mange av tilbakemeldingen, og det er viktige stemmer for eliteavdelingen. Ada hadde konkrete tilbakemeldinger, og da trakk hun seg - hun ville ut. Hun har stått ved det valget, og det har aldri vært noen forhandlinger. De tingene hun har pekt på, har vært konkret for laget og mesterskapet, sier Klaveness til NRK.

Ga elektrikeren beskjed først

Hegerberg bestemte seg altså etter 2017-EM for å si nei til videre landslagsspill, en nyhet som slo ned som en bombe i Fotball-Norge.

Avgjørelsen ble starten på en årelang ordkrig, der både landslagstreneren og flere spillere erkjente at det aktuelle EM-et var preget av intern uro. De siste årene har den ferske NFF-presidenten Lise Klaveness jobbet målrettet for å få henne tilbake, og nå har arbeidet båret frukter.

– Det er veldig fint å høre Ada sitt navn i troppen. Det føles veldig godt og riktig at hun tar på seg landslagstrøyen igjen. Det har ikke vært en god følelse at hun har stått utenfor i to år, sier Klaveness.

På pressekonferansen ble hun spurt om hvem som først fikk beskjed om at Hegerberg var klar for et comeback. Da røpet Klaveness at alt ikke gikk helt som planlagt.

– Jeg sendte til nærmeste team, til Gro (kommunikasjonssjef), Martin og Halvor (kommunikasjonsarbeider). Det viste seg at jeg sendte til «Halvor elektriker». Så elektrikerstanden fikk beskjed først, sier en lattermild Klaveness.

AzhF3A-WKRU

Ada Hegerbergs navn var igjen blant de uttatte spillerne på A-landslaget. Her er Lise Klaveness og Martin Sjögren på podiet.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Respekt for Adas valg om å trekke seg

NFF-sjefen sier hun har klart å se saken også fra Hegerbergs side de siste årene.

– Jeg har veldig stor respekt for laget som var igjen og skulle bygge opp etter et tøft mesterskap. Har ubetinget respekt for Adas valg om å trekke seg. Det er en risikabel virksomhet å drive med toppidrett, og det er lov å trekke seg fra et landslag. Det burde NFF kanskje tatt imot på en annen måte den gangen, sier Klaveness.

Den ferske NFF-presidenten sier hun har hatt kontakt og gode samtaler med Hegerberg jevnlig siden 2018.

– Dette har handlet om Adas tilbakemeldinger til NFF, der hun mente vi hadde mye å gå på. Det er tanker jeg kjenner igjen, og tanker de andre kommer med jevnlig. Det var lærerike samtaler som pushet oss videre. Hennes innspill har ført til positive endringer i NFF, sier Klaveness.

Også landslagssjef Sjögren sier han har har hatt en del kontakt med Lyon-spissen de siste årene.

– Jeg har hatt samtaler jeg ikke vil gå i detalj på. Men ærlige og fine samtaler. Mest har vi snakket om hvordan vi ser fremtiden sammen. Den prosessen har Lise tatt oss gjennom. Det handler om Adas rolle og hvordan vi kan gjøre laget enda bedre. Det kjennes som vi treffer hverandre, sier landslagssjefen.

Det er ingen tvil om at det norske landslaget nå får tilbake en av verdens mest anerkjente spillere. I tillegg til Uefa-prisen som årets kvinnelige spiller i Europa 2015/16, ble hun i 2018 hun tildelt Gullballen som første kvinne noensinne.

NRK spurte Klaveness om NFF vet hva et Hegerberg-comeback vil bety i kroner og øre for forbundet, men så langt har ikke forbundstoppen rukket å tenke.

– Det er sikkert et godt spørsmål, men det har ikke engang vært innom hjernen min ennå, sier Klaveness.

– Fantastiske nyheter

Carl-Erik Torp, NRKs fotballekspert, er ikke i tvil om at dette er en massiv forsterkning for det norske laget.

– Det er jo fantastiske nyheter. Hun er en av verdens beste spisser og har vært det de siste fire årene, konstaterer Torp, som nå gleder seg enda mer til sommerens EM.

Hegerberg har totalt spilt 66 kamper og scoret 38 mål for det norske landslaget. Nå skal hun igjen jakte flere nettkjenninger.

Norge møter Kosovo på Release Arena i Sandefjord 7. april og Polen på Ullevaal 12. april.

t
Foto: NFF

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal