Hopp til innhold

– Jeg skal bli verdens beste!

Ti år etter at hun prøvde idretten for første gang, nærmer Nina Bansal (26) seg for alvor verdenstoppen i Taekwondo mønster.

Å bli best i verden er Nina Bansals enkle - og vanskelige - mål. I Taekwondo mønster konkurreres i grunnprinsippene i kampsporten og Nina er Norges beste utøver. Hun vil neppe klare målet om å bli verdensmester denne gang, men sesongens store mål er en plass i finalen i VM. 
Familien er viktig i Ninas liv, men foreldrene vil hun ikke ha til stede under konkurranser. Idretten vil hun ha helt for seg selv. Sesong 4 (4:5)

SE HELE PROGRAMMET OM IGJEN: Nina Bansal har en sterk indre motivasjon. Nettopp det driver henne mot verdenstoppen i Taekwondo mønster.

Nina Bansal

Nina Bansal er ikke i tvil: Hun skal bli verdensener i Taekwondo mønster.

Thomas Jensen

Landslagstrener Thomas Jensen mener nivået på Bansals konkurrenter er ekstremt høyt.

– Jeg har lenge hatt som mål å bli verdens beste. Det er fortsatt målet mitt, og det målet skal jeg nå! sier Nina Bansal i NRK-programmet «Min idrett».

26-åringen er Norges beste utøver i kampsporten Taekwondo mønster. En idrett der hun ikke fysisk kjemper mot en motstander, men der hun får poeng ut ifra hvordan hun perfeksjonerer grunnteknikkene i kampsporten.

Å skulle bli verdensener i en idrett som domineres stort av Korea og Kina, er ingen enkel oppgave når du representerer en knøttliten nasjon som Norge. Men Bansal, som har indiske røtter, nekter å se seg tilbake.

– Jeg tenker slik at når du først skal gjøre noe, så må du gjøre det bra. Det holder ikke å gjøre noe halvveis. Når du har bestemt deg for noe så bør du satse hundre prosent, sier hun bestemt.

Drømmen om VM-finale

Selv om Bansal har vunnet fem NM-gull og blitt nordisk mester to ganger, har hun ingen mulighet til å leve av idretten.

Hun jobber fulltid som lærer på Frydenberg ungdomsskole, men får allikevel presset inn hele fire timer trening hver dag. Alt for å bli så god som mulig.

Den største pekepinnen på hvordan hun ligger an i forhold til resten av verdenseliten, får hun gjennom internasjonale konkurranser. Foran sesongens store mål - VM i Colombia - hadde Bansal et mål om å komme blant de åtte beste.

– Det er helt klart en finaleplass jeg er ute etter i VM. Og medalje er jo selvfølgelig noe man alltid ønsker. Men kommer man til en finale er alt mulig, sa Bansal i forkant av VM.

– Det er en tøff målsetting. Nivået er ekstremt høyt i hennes klasse. Men i Europa nærmer hun seg medaljeplasseringer, og da har hun mulighet til finaleplass i VM på en god dag. Og kanskje enda bedre, sa landslagstrener Thomas Jensen om Bansals muligheter.

  • Vil du vite hvordan det gikk med Nina Bansal i VM? Se «Min idrett»-episoden her!

«Jeg er verdensmester»

I forsøket på å ta steget helt opp i den ytterste verdenseliten, har Bansal de siste to årene benyttet en mental trener.

Av henne lærer Bansal at hun allerede nå må tenke: «Jeg er verdensmester». Det krever stort mot å tenke den tanken, innrømmer Bansal.

Nina Bansal

Nina Bansal har lært at hun ikke må bry seg så mye om hva folk tenker om henne. Derfor tør hun også å snakke høyt om sitt største mål i karrieren.

– Første gangen vi snakket om det syntes jeg det var veldig skummelt. Folk tenker sitt om deg om man går høyt ut og så feiler. Men nå har jeg lært å ikke tenke så mye på hva folk synes, men heller hva jeg føler og vil, og hva målet mitt er, forklarer hun.

– Man blir jo ikke best hvis man ikke tenker det engang. Det er ofte noe man tenker først, og så gjør man det, legger Bansal til.

Gikk sin egen vei

Foreldrene hennes kom til Norge fra India på 70-tallet for at faren skulle jobbe som musikklærer. Og musikken ble viktig for familien. I motsetning til Nina satset søsteren Harpreet alt på musikken, og hun jobber i dag som profesjonell fiolinist.

– Harpreet har alltid vært bedre enn meg innen musikk. Så da har jeg alltid villet konkurrere mot henne på ett eller annet vis. Det har vært vanskelig, så det var deilig å finne sin egen ting, sier Bansal.

Og viser til da hun som 16-åring oppdaget et helt annet talent. Med satsingen på Taekwondo valgte hun en vei foreldrene ikke hadde sett for seg.

– Jeg tok et valg de ikke hadde trodd jeg skulle ta. Det er veldig utradisjonelt, sier Bansal.

Nina Bansal og moren

Moren til Nina mener datteren bruker for mye tid på idretten. Moren skulle heller ønske at Nina stiftet familie.

– Har ikke tid

Foreldrene har akseptert Ninas valg om å satse alt på Taekwondo, men moren skulle nok ønske at datteren ikke brukte så mye tid på idretten.

– Vi pleier å si at hun må få seg en mann og gifte seg. Men hun har ikke tid. Om fem år håper jeg på barnebarn, smiler moren.

Før den tid er det noe helt annet som står planen for Nina Bansal: Å bli best i verden.

  • Om hun kan lykkes allerede under VM i Colombia, kan du se i «Min idrett»
Trailer: Min idrett, taekwondo. Hele programmet sendes Mandag 27.mai kl. 21:30.

Nina Bansal har ett mål for øye: Å bli verdensmester.

Siste nytt

  • Jönsson får to kampers utestengelse

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal