Hopp til innhold

– Jeg skal bli verdens beste!

Ti år etter at hun prøvde idretten for første gang, nærmer Nina Bansal (26) seg for alvor verdenstoppen i Taekwondo mønster.

Å bli best i verden er Nina Bansals enkle - og vanskelige - mål. I Taekwondo mønster konkurreres i grunnprinsippene i kampsporten og Nina er Norges beste utøver. Hun vil neppe klare målet om å bli verdensmester denne gang, men sesongens store mål er en plass i finalen i VM. 
Familien er viktig i Ninas liv, men foreldrene vil hun ikke ha til stede under konkurranser. Idretten vil hun ha helt for seg selv. Sesong 4 (4:5)

SE HELE PROGRAMMET OM IGJEN: Nina Bansal har en sterk indre motivasjon. Nettopp det driver henne mot verdenstoppen i Taekwondo mønster.

Nina Bansal

Nina Bansal er ikke i tvil: Hun skal bli verdensener i Taekwondo mønster.

Thomas Jensen

Landslagstrener Thomas Jensen mener nivået på Bansals konkurrenter er ekstremt høyt.

– Jeg har lenge hatt som mål å bli verdens beste. Det er fortsatt målet mitt, og det målet skal jeg nå! sier Nina Bansal i NRK-programmet «Min idrett».

26-åringen er Norges beste utøver i kampsporten Taekwondo mønster. En idrett der hun ikke fysisk kjemper mot en motstander, men der hun får poeng ut ifra hvordan hun perfeksjonerer grunnteknikkene i kampsporten.

Å skulle bli verdensener i en idrett som domineres stort av Korea og Kina, er ingen enkel oppgave når du representerer en knøttliten nasjon som Norge. Men Bansal, som har indiske røtter, nekter å se seg tilbake.

– Jeg tenker slik at når du først skal gjøre noe, så må du gjøre det bra. Det holder ikke å gjøre noe halvveis. Når du har bestemt deg for noe så bør du satse hundre prosent, sier hun bestemt.

Drømmen om VM-finale

Selv om Bansal har vunnet fem NM-gull og blitt nordisk mester to ganger, har hun ingen mulighet til å leve av idretten.

Hun jobber fulltid som lærer på Frydenberg ungdomsskole, men får allikevel presset inn hele fire timer trening hver dag. Alt for å bli så god som mulig.

Den største pekepinnen på hvordan hun ligger an i forhold til resten av verdenseliten, får hun gjennom internasjonale konkurranser. Foran sesongens store mål - VM i Colombia - hadde Bansal et mål om å komme blant de åtte beste.

– Det er helt klart en finaleplass jeg er ute etter i VM. Og medalje er jo selvfølgelig noe man alltid ønsker. Men kommer man til en finale er alt mulig, sa Bansal i forkant av VM.

– Det er en tøff målsetting. Nivået er ekstremt høyt i hennes klasse. Men i Europa nærmer hun seg medaljeplasseringer, og da har hun mulighet til finaleplass i VM på en god dag. Og kanskje enda bedre, sa landslagstrener Thomas Jensen om Bansals muligheter.

  • Vil du vite hvordan det gikk med Nina Bansal i VM? Se «Min idrett»-episoden her!

«Jeg er verdensmester»

I forsøket på å ta steget helt opp i den ytterste verdenseliten, har Bansal de siste to årene benyttet en mental trener.

Av henne lærer Bansal at hun allerede nå må tenke: «Jeg er verdensmester». Det krever stort mot å tenke den tanken, innrømmer Bansal.

Nina Bansal

Nina Bansal har lært at hun ikke må bry seg så mye om hva folk tenker om henne. Derfor tør hun også å snakke høyt om sitt største mål i karrieren.

– Første gangen vi snakket om det syntes jeg det var veldig skummelt. Folk tenker sitt om deg om man går høyt ut og så feiler. Men nå har jeg lært å ikke tenke så mye på hva folk synes, men heller hva jeg føler og vil, og hva målet mitt er, forklarer hun.

– Man blir jo ikke best hvis man ikke tenker det engang. Det er ofte noe man tenker først, og så gjør man det, legger Bansal til.

Gikk sin egen vei

Foreldrene hennes kom til Norge fra India på 70-tallet for at faren skulle jobbe som musikklærer. Og musikken ble viktig for familien. I motsetning til Nina satset søsteren Harpreet alt på musikken, og hun jobber i dag som profesjonell fiolinist.

– Harpreet har alltid vært bedre enn meg innen musikk. Så da har jeg alltid villet konkurrere mot henne på ett eller annet vis. Det har vært vanskelig, så det var deilig å finne sin egen ting, sier Bansal.

Og viser til da hun som 16-åring oppdaget et helt annet talent. Med satsingen på Taekwondo valgte hun en vei foreldrene ikke hadde sett for seg.

– Jeg tok et valg de ikke hadde trodd jeg skulle ta. Det er veldig utradisjonelt, sier Bansal.

Nina Bansal og moren

Moren til Nina mener datteren bruker for mye tid på idretten. Moren skulle heller ønske at Nina stiftet familie.

– Har ikke tid

Foreldrene har akseptert Ninas valg om å satse alt på Taekwondo, men moren skulle nok ønske at datteren ikke brukte så mye tid på idretten.

– Vi pleier å si at hun må få seg en mann og gifte seg. Men hun har ikke tid. Om fem år håper jeg på barnebarn, smiler moren.

Før den tid er det noe helt annet som står planen for Nina Bansal: Å bli best i verden.

  • Om hun kan lykkes allerede under VM i Colombia, kan du se i «Min idrett»
Trailer: Min idrett, taekwondo. Hele programmet sendes Mandag 27.mai kl. 21:30.

Nina Bansal har ett mål for øye: Å bli verdensmester.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal