NRK Meny
Normal

Thomas (25) ble lam to ganger - nekter å gi opp idrettsdrømmen

Sitski-alpinist Thomas Jacobsen har opplevd det utenkelige - å bli lam to ganger. Nå er han i ferd med å nå verdenstoppen i sin tredje idrett, til tross for at han én gang var svært nær å gi opp alt.

Under en landskamp i kjelkehockey mellom Norge og USA i Canada blir Thomas Jacobsen taklet hardt av en motspiller. Jacobsen, som allerede var lam fra livet og ned, blir påført lammelser i nakken. Når han elleve dager senere får forlate sykehuset, har kun følelse i én finger.

Under en landskamp i kjelkehockey mellom Norge og USA i Canada blir Thomas Jacobsen taklet hardt av en motspiller. Jacobsen, som allerede var lam fra livet og ned, blir påført lammelser i nakken. Når han elleve dager senere får forlate sykehuset, har kun følelse i én finger.

– Jeg så ingen vits i å leve. Hadde det vært noen apparater som holdt meg i live, ville jeg bedt noen om å nappe ut pluggen... Dra ut kontakten. Så ille var det på det verste, sier en åpenhjertig Thomas Jacobsen (25) i NRK-programmet «Min idrett».

Thomas Jacobsen

Thomas Jacobsen hadde kun førlighet i én finger da han returnerte til Norge etter skaden i Canada.

25-åringen snakker om tiden da han lå på sykehuset i Canada. Den daværende kapteinen på Norges kjelkehockeylandslag ble taklet hardt i en kamp mot USA i 2011, og ble påført lammelser i nakken.

Jacobsen, som allerede var lam fra livet og ned etter å ha blitt taklet stygt som innebandyspiller i 2008, opplevde det utenkelige. Skulle han bli lam for andre gang, og nå også miste førligheten i overkroppen?

Smertene i nakken var store, men i resten av kroppen hadde han ingen følelse. Legene kunne ikke si noe foreløpig om lammelsen var permanent.

– Det er første gang jeg har blitt sånn skikkelig redd, sier Jacobsen.

 • Se video av taklingen øverst i artikkelen!

Felte en tåre

I dagene som fulgte fryktet han det verste. Å bli pleietrengende.

– Jeg hadde det veldig leit på det verste. Det var vanskelig å se noen grunn til å leve, sier Jacobsen om tiden på sykehuset.

Men etter en uke i uvisshet, hadde legene gode nyheter. Lammelsen i nakken ville slippe taket.

– Når de sa at det ikke var noe alvorlig, og at «lammelsen vil gå over, men vi kan ikke si når»... Da tror jeg det kom en liten tåre. Hvis jeg ikke husker helt feil, smiler Thomas.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jacobsen Thomas

Thomas Jacobsen stortrives med sin nye tilværelse som sitski-alpinist. 25-åringen kan se tilbake på mange tøffe stunder, men velger heller å se fremover mot sitt store mål: Paralympics i 2014.

– Helt jævlig

Lettelsen var utvilsomt stor. For Thomas hadde allerede opplevd hvordan det er å få livet snudd fullstendig på hodet.

– Jeg ble taklet bakfra under en bortekamp med Fredrikstads innebandylag i 2008. Jeg smalt inn i vantet og traff det med brystbeinet, begynner Jacobsen.

– Jeg husker jeg lå i gangen og ventet på ambulansen. Jeg ba folkene rundt meg om å rette ut beina mine, men de lå allerede rett ut. Da tenkte jeg vel at nå er det kjørt, sier han videre.

Alt endret seg for Jacobsen fra den dagen. Nervetrådene i ryggen ble ødelagt, og han ble lam fra livet og ned.

Thomas Jacobsen

25 år gamle Thomas Jacobsen mener han har lært mye av de to skadene som gjorde ham lam. – Jeg vil nesten påstå at jeg har et bedre liv nå enn jeg hadde tidligere, sier han.

– Det er jo helt jævlig, egentlig. Du blir fratatt mye av det du hadde, og må starte helt på scratch igjen, sier Jacobsen når han blir bedt om å forklare hvordan han opplevde tiden etter skaden.

Nekter å gi opp

Men Jacobsen nektet å la det faktum at han var blitt lam være en hindring i hverdagen. Der mange kanskje ville stuet seg inne og deppet, tok 25-åringen tak.

– Jeg forstod at det ikke nyttet å sitte inne og gjemme seg bort. Jeg måtte komme meg ut og være aktiv. Livet er for kort til ikke å gjøre det beste ut av det, forklarer han.

Bakgrunnen som innebandyspiller gjorde det aktuelt å prøve seg på kjelkehockey. Thomas fikk sjansen på landslaget, og tok fort nivået. Vel så viktig - lagkameratene i samme situasjon gjorde ham bevisst på hvordan å takle en tilværelse i rullestol.

– Det hjalp meg veldig å se at det gikk an å ha et fullverdig liv selv om, innrømmer han.

Men etter den skremmende episoden i Canada i 2011, som altså gjorde Jacobsen lam fra nakken og ned i flere uker, var det slutt på kjelkehockey-karrieren.

Lammelsen i nakken gikk riktignok over, men de vonde minnene gjorde det umulig å vende tilbake til idretten hvor han var én av verdens aller beste.

Det var da han tok valget om å satse alt på sitski.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Slik ser det ut når Thomas Jacobsen (25) setter utfor i Tryvann. 25-åringen legger ned mange timer i bakken for å nå målet om Paralympics i 2014.

Slik ser det ut når Thomas Jacobsen (25) setter utfor i Tryvann. 25-åringen legger ned mange timer i bakken for å nå målet om Paralympics i 2014.

– Multitalent

Dermed gyver Thomas Jacobsen løs på målsettingen om å nå verdenstoppen også i en tredje idrett. Drømmen er å delta i Paralympics i 2014.

– Mange sier at han er et mulitalent på mange måter. Han tar ting veldig lett. Han er veldig god til å visualisere ting han skal gjøre, og han har et vinnerhode. Alle de tingene er med på å gi ham suksess, det er jeg ovebevist om, sier Egil Bryn, sjef på alpinlandslaget for funksjonshemmede.

– Det er imponerende hvor fort han tar nivået, legger Bryn til.

For Jacobsen har nemlig vist utrolig fremgang i sitski på bare få måneder. 25-åringen har sagt opp jobben for å satse heltid inn mot Paralympics, og stortrives med det.

– Jeg vil nesten påstå at jeg har et bedre liv nå enn jeg hadde tidligere. Først og fremst fordi jeg får lov til å holde på med det jeg alller mest vil gjøre. Det er ikke en dag jeg våkner opp uten å tenke at "husk at du er ganske priviligert som får lov til å drive med det du absolutt vil", avslutter Jacobsen.

Thomas Jacobsen ble lam to ganger, og måtte gi opp både innebandy og kjelkehockey. Nå satser han for fullt for å nå verdenstoppen i en tredje idrett.

Thomas Jacobsen ble lam to ganger, og måtte gi opp både innebandy og kjelkehockey. Nå satser han for fullt for å nå verdenstoppen i en tredje idrett.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street