Godskesen reiser til Ukraina

Frps Ingebjørg Godskesen er plukket ut som en av fem i Europarådet til å dra ned til Ukraina for hindre korrupsjon under presidentvalget.

Ingebjørg Godskesen

Stortingsrepresentant for Aust-Agder Frp Ingebjørg Godskesen er plukket ut som en av fem i Europarådet til å dra ned til Ukraina for å kontrollere at det ikke foregår korrupsjon under det forestående presidentvalget.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Stortingsrepresentanten fra Aust-Agder Frp reiser ned til Ukraina om en uke. Formålet med reisen er å sørge for at presidentvalget går riktig for seg og at det ikke foregår korrupsjon.

– Jeg tror det blir veldig spennende. Jeg tar det som en ære at jeg har blitt valgt ut, sier Godskesen til NRK.

Presidenten ble avsatt

FrP-politikeren er varamedlem i Stortingets delegasjon til Europarådet.

Krisen i Ukraina begynte etter at tidligere president Viktor Janukovitsj sa nei til en samarbeidsavtale med EU i november 2013.

Tusenvis av ukrainere samlet seg i sentrum av Kiev, der de holdt stand i månedsvis i protest mot at Janukovitsj heller ville styrke samarbeidet med Russland.

Etter en uke med blodige gatekamper tok demonstrantene 22. februar kontrollen i Kiev. President Janukovitsj ble avsatt av nasjonalforsamlingen etter å ha flyktet fra hovedstaden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prorussisk milits tar kontroll over bygning i Kramatorsk i Ukraina

TOK OVER: Godt organisert og med automatvåpen tok prorussiske militsgrupper kontroll over flere administrasjonsbygninger i Øst-Ukraina, som her i Kramatorsk.

Foto: Maxim Dondyuk / Ap

Ny president kan ha mye å si

25. mai skal det velges ny president i landet.

Det blir to reiser i forbindelse med valget. Først et formøtet fra 28. april til 1. mai, og så igjen under selve valget, fra 22. mai til 27. mai.

Godskesen tror presidentvalget kan ha mye å si for om urolighetene i den østlige delen av Ukraina kan opphøre.

– Målet med vårt besøk er jo å hindre korrupsjon under valget slik at det kan velges en president med ærlige hensikter og som vil det beste for landet. I møte med presidentkandidatene skal vi spørre de hva de mener de kan gjøre for landet.

– Vi har selvsagt ingen påvirkningskraft, men vi kan danne oss et bilde av hvordan situasjonen er og hva de ulike kandidatene kan tilby landet og folket i Ukraina, sier Godskesen.

Skal møte toppolitikere

Godskesen er den eneste fra Norge som blir sendt ned.

I løpet av de to besøkene i landet skal politikeren og de fire andre representantene fra Europarådet møte flere toppolitikere og ambassadører.

Hun kom nylig hjem fra Syria der hun observerte valget der.

Det gikk ifølge Godskesen rolig for seg. Hun er mer bekymret for situasjonen i Ukraina.

– Jeg tror det blir tøft å være der nede hvis ikke situasjonen bedrer seg og urolighetene avtar. Men jeg tror det kommer til å gå bra. Vi har sikkerhetsvakter med oss hele tiden.