Pro-russisk milits gir seg ikke tross enighet om avvæpning

De prorussiske aktivistene som har okkupert en rekke offentlige bygninger i Øst-Ukraina viser fredag formiddag ingen tegn til å gi seg – og mener det er regjeringen i Kiev som er okkupantene.

Pro-russisk aktvist

En pro-russisk aktivist i Lugansk hang fredag opp et banner med krav om folkeavstemning for uavhengighet.

Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

John Kerry og Sergej Lavrov i Geneve

USAs John Kerry og Russlands Sergej Lavrov uttalte seg begge om konkrete tiltak for å minske spenningen øst i Ukraina etter toppmøtet der de sammen med EU og de nye makthaverne i Kiev hadde diskutert situasjonen.

Foto: Jim Bourg / Ap

Utenriksministrene Sergej Lavrov (Russland), Andrij Desjtsjytsja (Ukraina) og John Kerry (USA) samt EUs utenrikssjef Catherine Ashton inngikk torsdag en avtale i Genève med flere tiltak for å dempe spenningen i Ukraina.

Avtalen innebar blant annet at pro-russiske grupper må levere fra seg våpnene og forlate bygningene de okkuperer i Øst-Ukraina.

Likevel var det ingen tegn fredag formiddag til at den pro-russiske militsen var i ferd med forlate noen av de bygningene de okkuperer i et titalls byer i Øst-Ukraina.

Ser seg ikke bundet av avtalen

Pro-russiske aktvister

Pro-russiske aktivister holdt fredag vakt ved barrikadene de har bygget opp foran den okkuperte administrasjonsbygningen i Slavjansk.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Denis Pusjlin, som leder den selvutnevnte «Folkerepublikken Donetsk» i det østlige Ukraina, sa fredag at hans menn ikke ser seg som bundet av avtalen som ble inngått i Genève torsdag.

– Lavrov undertegnet ikke noe på vegne av oss, han undertegnet på vegne av Den russiske føderasjonen, sa Pusjilin fredag.

Pusjilin sa videre at han ikke anser den midlertidige regjeringen i Kiev som legitim og ikke vil forlate offentlige bygninger før myndighetene i Kiev gjør det samme.

– Vi er enige i at bygningene skal forlates, men først må (statminister Arsenij) Jatsenjuk og (fungerende president Oleksandr) Tursjenov forlate de bygningene som det okkuperer ulovlig etter at de begikk statskupp, sier Pusjilin.

«Folkerepublikken Donetsk» har tillyst en folkeavstemning om økt selvstyre 11. mai, og Pusjilin sier at de vil fortsette forberedelsene til avstemningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SPU-bygningen i Luhansk

Bygningen til den ukrainske sikkerhetstjenesten SPU i Luhansk er en av dem som er okkupert av den pro-russiske militsen. Fredag var det ingen tegn til at okkupantene ville fjerne barrikadene foran bygningen.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

– Vil fortsette aksjoner mot militsene

Til tross for at avtalen i Genève også inneholdt et punkt om at «alle parter må unngå bruk av vold, trusler eller provokasjoner», sa ukrainske sikkerhetsstyrker fredag at de vil fortsette aksjonene sine mot de pro-russiske militsene.

– Anti-terrorist-operasjonen fortsetter og hvor lenge den vil fortsette er avhengig av hvor lenge terroristene fortsatte er i landet vårt, sa Marina Ostapenko, talskvinne for den ukrainske sikkerhetstjenesten SPU fredag.

Til tross for uttalelsen fra SPU er det ikke kommet meldinger om at ukrainske styrker har prøvd å fjerne pro-russisk milits med makt siden avtalen ble inngått torsdag ettermiddag.

SISTE NYTT

Siste nytt