NRK Meny
Normal

Krever at Russland gjør en innsats for å løse Ukraina-konflikten

Tyskland mener Russland må vise en konkret vilje til å løse krisen i Ukraina før firepartsmøtet på torsdag.

Den tyske visestatsministeren Sigmar Gabriel

Den tyske visestatsministeren Sigmar Gabriel forventer at Russland viser en klar vilje til å løse krisen i nabolandet, Ukraina.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

– Disse samtalene skulle vært i gang for lengst, og vi forventer at russerne tar dette på alvor og viser en klar holdning, også utad til roe ned den spente situasjonen. Det er Russland som kan hindre en videre eskalering i konflikten, sier Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel i dag, og han er klar på at en manglende vilje kan få konsekvenser.

– Russland skal vite at hvis de ikke hindrer en videre opptrapping så vil EU og Tyskland sette i gang en tredje runde med sanksjoner, sier Gabriel.

Kreml svarer i dag at de vestlige sanksjonen er grunnløse og ikke en produktiv måte å løse konflikten på.

EU-møter

I dag møtes EUs forsvarsministere i Luxembourg og de vil diskutere krisen i Ukraina, på samme måte som EUs utenriksminister gjorde i går.

– Krisen er en vekker for alle i Europa. Vi kan ikke lenger ta sikkerheten for gitt. Vi må investere i den, hvis vi vil beholde den. Jeg vil gjerne se bedre beredskap og bedre samarbeid, for eksempel mellom NATOs innsatsstyrker og EU-styrkene, skriver NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på Twitter i dag. Han deltar også på møtet i Luxembourg.

Laster Twitter-innhold

Generalsekretæren sier også igjen at situasjonen i Ukraina bekymrer ham, og oppfordrer Russland til å være en del av løsningen i stedet for å være roten til problemet.

Det er knyttet stor spenning til firepartsmøtet torsdag, der USA, Russland, EU og Ukraina skal diskutere situasjonen i Ukraina i Genève.

Sanksjoner

I går ble det klart at både USA og EU utvider sanksjonene mot Russland – samtidig som bistanden til Ukraina trappes opp fra begge hold.

USA gir Ukraina nye lånegarantier på 1 milliarder dollar, tilsvarende nærmere 6 milliarder kroner, forutsatt at økonomiske reformer gjennomføres. Mens EU også har besluttet å styrke den økonomiske bistanden til Ukraina. Unionen frigir 1 milliard euro i økonomisk hjelp og fjerner importtoll på ukrainske varer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt