Hopp til innhold

Ber om FN-styrker i Ukraina

Ukrainas president ber om at det blir plassert ut FN-styrker i de østlige delene av landet.

Pro-russisk militsmedlem

Et medlem av en prorussisk milits som står bak en barrikade i en okkupert bygning i Donetsk mandag.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

Oleksandr Turtsjynov og Ban Ki-moon

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov da han tok imot Ban Ki-moon i Kiev 21. mars i år

Foto: PRESIDENTIAL PRESS-SERVICE HAND OUT/ ANASTASIYA SYROTKYNA / AFP

Fungerende president Oleksandr Turtsjynov ba FNs generalsekretær Ban Ki-moon om styrkene, opplyser kontoret til den ukrainske presidenten.

Turtsjynov ber om hjelp fra FN-styrker til å hjelpe den ukrainske hæren i det han kaller «anti-terrorisme-operasjoner» mot prorussiske militser som har okkupert bygninger i flere forskjellige byer øst i Ukraina den siste uka.

– Vi er ikke imot og ønsker det velkommen hvis vi, med din hjelp, kan gjennomføre en felles anti-terrorisme-operasjon i øst, skal Oleksandr Turtsjynov ha sagt til generalsekretær Ban Ki-moon.

Rundt 100 prorussiske separatister tok kontroll over politistasjonen i byen Horlivka i Donetsk-regionen øst i Ukraina. Separatistene var bevæpnet med klubber og kastet steiner på vinduene idet de stormet bygget. Danmarks Radios reporter Thomas Ubbesen var på stedet.

– Her er vi vitne til at ukrainere bombarderer sitt eget hovedkvarter, sier han.

Rundt 100 prorussiske separatister tar kontroll over politistasjonen i byen Horlivka i Donetsk-regionen.

Se video fra dansk fjernsyn i Horlivka her.

Bildene viser hvordan aktivistene kaster stein og setter fyr på bygningen.
Plassen foran politistasjonen har vært beleiret siden søndag. Opprørerne tok skjoldene fra politiet, men politiet skal ikke ha gjort motstand. Senere sluttet flere politifolk seg til opprørerne, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ber om hjelp fra Russland

Samtidig har russiskvennlige separatister som sier de er en del av en ny republikk i Donetsk, bedt president Vladimir Putin om hjelp til å forsvare seg mot ukrainske regjeringsstyrker.

Under en pressekonferanse i det okkuperte byadministrasjonsbygget i Slavjansk ba en av lederne for aktivistene president Putin om «å personlig rette oppmerksomhet til situasjonen og hjelpe oss så mye du kan», melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge en talsmann for Kreml skal Putin være svært bekymret over situasjonen.

Okkupantene hadde fått tidsfrist til mandag morgen av myndighetene i Kiev, og det er blitt truet med en fullskala anti-terror-operasjon. Men mandag ettermiddag var de fortsatt i bygget.

Myndighetene i Kiev ga aktivistene beskjed om å legge ned våpnene og gi fra seg okkuperte bygg mandag morgen. Beskjeden var at dersom fristen ikke ble fulgt, ville Ukraina sette i gang en fullskala antiterroroperasjon.

Fristen er passert uten at det foreløpig har fått noen konsekvenser og uten at aktivistene har gitt seg.

SISTE NYTT

Siste nytt