Normal

– Jeg tror mange er redde. Alle forstår at krigen kommer

Ukrainske Nataliya Kovalevska følger uroen i hjemlandet nøye. Kovalevska, som har bodd i Norge i 11 år, frykter konflikten med Russland vil ende med full krig.

Ukrainere på Sørlandet er bekymret for situasjonen i landet. Noen av dem tror konflikten mellom Russland og Ukraina vil ende med full krig.

Nataliya Kovalevska

Nataliya Kovalevska tror konflikten mellom Ukraina og Russland kan ende med full krig. Hun har bodd i Norge i 11 år. Flere av hennes slektninger bor i Ukraina.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Jeg tror aggresjonen fortsetter og at mange mennesker kommer til å bli drept, sier Nataliya Kovalevska til NRK.

Hun er medlem i Den ukrainske forening i Norge og følger situasjonen i hjemlandet nøye.

– Jeg tror mange er redde

Krisen i Ukraina har vart siden november i fjor da tidligere president Viktor Janukovitsj overraskende sa nei til en samarbeidsavtale med EU og sa at han heller ville styrke samarbeidet med Russland.

Tusenvis av ukrainere har protestert i gatene i sentrum av hovedstaden.

Uroen i den østlige delen av Ukraina har den siste tiden økt. Pro-Russiske gikk mandag til angrep på offentlige bygninger.

I dag startet myndigheten i Kiev en motaksjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ukrainere på Sørlandet

Nataliya Kovalevska fra Ukraina er bekymret over situasjonen i hjemlandet. Fra kontoret på Post – og teletilsynet i Lillesand følger hun med på utviklingen via internett.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Kovalevska har tidligere demonstrert foran Stortinget. Fra kontoret sitt på Post – og teletilsynet i Lillesand følger hun med på utviklingen via internett.

Hun har bodd i Norge i 11 år, men flere av slektningene hennes bor fortsatt i Ukraina. Kovalevska ser mørkt på situasjonen.

– Jeg tror mange er redde. Alle forstår at krigen kommer.

Butikk sender overskuddet til Ukraina

Magne Gulbrandsen

Magne Gulbrandsen er innehaver av butikken Bertine Living i Kristiansand der deler av overskuddet går til Ukraina.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Magne Gulbrandsen har bodd i Ukraina i 12 år der han drev sosialt arbeid. Sørlendingen driver til daglig butikk i Kristiansand. Deler av overskuddet sender han til Ukraina. Også han følger konflikten nøye.

– Det finnes så mange teorier, men at det er iscenesatt av Putin og Russland, er helt klart. Det er så mange av dem som er med i dette opprøret som ikke bor i Ukraina, sier Gulbrandsen til NRK.

Den nye overgangsregjeringen har gjort det lettere å få hjelpesendinger over grensen. Det er Gulbrandsen glad for.

– Det har stått over tusen lastebillass flere steder i over et år som ikke har kommet videre fordi de ikke har hatt de riktige dokumentene. Men nå er det lettere, sier han.

-Utviklingen i Øst-Ukraina det siste døgnet er urovekkende. Det er dypt beklagelig at det igjen er dødsofre som følge av den politiske konflikten i landet, sier utenriksminister Børge Brende.