NRK Meny
Normal

Vil ha Indre Salten storkommune

Et stort flertall av Tysfjords befolkning ønsker å dele kommunen. Men Tysfjord Senterparti vil heller at hele kommunen blir en del av Indre Salten storkommune.

Leif Harald Olsen og Indre Salten
Foto: Sander Andersen / Simon Piera Paulsen / NRK

– Storkommunen kan da bestå av Tysfjord, Hamarøy, Steigen, Sørfold, Fauske og Saltdal.

Dette sier Senterpartiets representant i Tysfjord kommunestyre, Leif Harald Olsen, til NRK etter et folkemøte i går om kommunereformen i Nord-Salten.

Han mener at disse samlet vil bli en økonomisk sterk kommune.

– Indre Salten kommune vil da være rik på vannkraft og mineralressurser, og det vil være en styrke for en storkommune i Indre Salten.

Olsen ser for seg Fauske som kommunesenter i Indre Salten.

– For oss som bor på Storjord i Tysfjord kan kommunesenteret gjerne ligge i Fauske. For det tar nesten like lang tid å dra dit som til Kjøpsvik.

Hele Tysfjord

Olsen ønsker å ha Tysfjords nordside, som består av kommunesenteret Kjøpsvik med inn i Indre Salten storkommune.

– For da vil de beholde en del av de tingene de har i dag, som for eksempel sykehjem. De vil kunne beholde en del kommunale funksjoner.

– Men vil ikke befolkningen i Kjøpsvik, på Tysfjords nordside, synes at det blir tungvint med kommunesenter i Fauske?

– Det kan hende at de vil synes det på samme måte som vi opplever det i dag. Men hvis Kjøpsvik skal berge og beholde noen av de kommunale tjenestene i fremtiden så må de tilhøre en kommune sørover. Dersom de går nordover, så er jeg redd for at det ikke blir noe igjen i Kjøpsvik. Alt kan bli flyttet derfra.

Leif Harald Olsen ser ingen nytte av å beholde dagens kommunegrense og har heller ikke kommunedeling som førsteprioritet.

– Primært har vi ikke sagt at vi vil dele kommunen. Men det får Tysfjords befolkning si sin mening om, og vi skal bøye oss for flertallet.